Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak zrewidowało życie i wysyp jeżyn, których naprawdę szkoda mi nie zbierać i nie zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie, jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...?
Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.
Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek. Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!
Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik.
Chleb z cukinią i orzechami włoskimi
Składniki:
(na keksówkę 30x11 cm)
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki graham
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 250 g cukinii
- 75 g orzechów włoskich
dodatkowo:
- 2 łyżki wody
- 25 g orzechów włoskich
Mąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 50 ml wody, odstawić na 15 minut.
W tym czasie zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Orzechy niezbyt drobno posiekać.
Do wyrośniętego zaczynu wlać resztę wody i wbić jajko, połączyć. Dodać odciśniętą cukinię, zagnieść ciasto (będzie dość rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.
Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.
Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Ponieważ chleb jest dzisiaj, uznaję go za propozycję na weekendowy wypiek. Zamiast tego w weekend będzie sernik. Nie zgadlibyście - z jeżynami!
Ciasto z cukinią już jadłam kilkakrotnie, ale chleb to dla mnie nowość. Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. W weekend na pewno upiekę :)
OdpowiedzUsuńLubie piec chlebek, chętnie wypróbowałabym ten Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńpiekłam już chleb z orzechami włoskimi, ale bez cukinii, ten wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek :) Z cukinią piekłam, ale narobiłaś mi znów ochoty :)
OdpowiedzUsuńChleb z cukinią to dla mnie nowość,jednak pewnie warty jest tego by spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńMusi być cudnie wilgotny :)
OdpowiedzUsuńSuper! dzięki za podpowiedź co zrobić z cukinii. Obrodziły w tym roku obficie ( inaczej niż dynie, które tylko kwitną), zrywam po kilka w ciągu tygodnia. Ostatnio robiłam wytrawny placek z cukinii i żółtego sera. Przepis czeka w kolejce na wpisanie na blogu (chuba jutro się sprężę).
OdpowiedzUsuńA Twój przepis na chleb z cukinią chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam
Okazały bochenek- bardzo lubię ciemne pieczywo- wersji z cukinią jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńTak się zabieram do czegoś z cukinią, i jakoś mi nie idzie :) Chlebek wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSwietny chlebek, uwielbiam z cukinią !
OdpowiedzUsuńNo właśnie, do cukinii w cieście się przyzwyczaiłam, ale w chlebie to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię pod każdą postacią. Chleb bardzo zacny :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNie wiem co mi lepiej się podoba, Twój wpis czy chlebek, bo jedno i drugie niezłe. Z cukinią całkiem ciekawie :)
OdpowiedzUsuńod dawna szukałam ciekawego przepisu na ciemny chleb, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńpiękny! i z pewnością rewelacyjny. muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie :) dodatek orzechów to strzał w 10
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek, widać, że pyszny.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńOj tak, skosztowałabym takiego domowego chlebka. U mnie pusto...
OdpowiedzUsuńNie omieszkam spróbować, chlebek jak się patrzy :)
OdpowiedzUsuńO, z cukinią :) Dodatek świetny, dzięki niemu chleb pewnie bardzo wilgotny i świeży :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszny chlebuś :) co do jeżyn będę robić konfiturę z gruszkami ( w poniedziałek na blogu....) pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńNie omieszkam zajrzeć :)
UsuńSorry ale muszę Cię zaprosić dopiero na wtorek - nie udało mi się dzisiaj kupić jeżyn ani imbiru.... i dzisiejsze plany na konfiturę szlaczek trafil :-(
UsuńMmmm ciasta z cukinia uwielbiam, zwłaszcza brownie z jej dodatkiem które niedawno odkryłam... A chlebek to musi myć mistrzostwo smaków,,, cukinia, orzechy ... Wspaniale!!!!
OdpowiedzUsuńmmmniam! niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńkocham takie chlebki!
aromatyczne i orzechowe...
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
Musi być pyszny :) Jadłam już ciasto z cukinią, ale chleba jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńDomowy! To ja poproszę piętkę z samym masełkiem :)
OdpowiedzUsuńWspaniały bochenek! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! a bochenek rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPycha! Upiekłam wczoraj i... super! Smak, zapach i kolor :) Dzisiaj jeszcze lepszy bo łatwiej się kroi. Chętnie go będę powtarzać. Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że Ci smakował :)
UsuńChlebek z cukinią też piekę - choć lekko w innej wersji:
OdpowiedzUsuńZielony chleb cukiniowy. Twój przepis bardzo mi się spodobał i na pewno go wypróbuję :)