czwartek, 7 sierpnia 2014

Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią

Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak zrewidowało życie i wysyp jeżyn, których naprawdę szkoda mi nie zbierać i nie zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie, jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? 

Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.

Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek. Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!

Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik.

Chleb z cukinią i orzechami włoskimi

Składniki:
(na keksówkę 30x11 cm)
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki graham
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 g cukinii
  • 75 g orzechów włoskich

dodatkowo:
  • 2 łyżki wody
  • 25 g orzechów włoskich

Mąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 50 ml wody, odstawić na 15 minut.
W tym czasie zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Orzechy niezbyt drobno posiekać.

Do wyrośniętego zaczynu wlać resztę wody i wbić jajko, połączyć. Dodać odciśniętą cukinię, zagnieść ciasto (będzie dość rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.
Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.

Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.

Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!

Ponieważ chleb jest dzisiaj, uznaję go za propozycję na weekendowy wypiek. Zamiast tego w weekend będzie sernik. Nie zgadlibyście - z jeżynami!

35 komentarzy:

  1. Ciasto z cukinią już jadłam kilkakrotnie, ale chleb to dla mnie nowość. Wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. W weekend na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie piec chlebek, chętnie wypróbowałabym ten Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam już chleb z orzechami włoskimi, ale bez cukinii, ten wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny chlebek :) Z cukinią piekłam, ale narobiłaś mi znów ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb z cukinią to dla mnie nowość,jednak pewnie warty jest tego by spróbować :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! dzięki za podpowiedź co zrobić z cukinii. Obrodziły w tym roku obficie ( inaczej niż dynie, które tylko kwitną), zrywam po kilka w ciągu tygodnia. Ostatnio robiłam wytrawny placek z cukinii i żółtego sera. Przepis czeka w kolejce na wpisanie na blogu (chuba jutro się sprężę).
    A Twój przepis na chleb z cukinią chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Okazały bochenek- bardzo lubię ciemne pieczywo- wersji z cukinią jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak się zabieram do czegoś z cukinią, i jakoś mi nie idzie :) Chlebek wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny chlebek, uwielbiam z cukinią !

    OdpowiedzUsuń
  11. No właśnie, do cukinii w cieście się przyzwyczaiłam, ale w chlebie to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. Chleb bardzo zacny :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiem co mi lepiej się podoba, Twój wpis czy chlebek, bo jedno i drugie niezłe. Z cukinią całkiem ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. od dawna szukałam ciekawego przepisu na ciemny chleb, wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękny! i z pewnością rewelacyjny. muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się rewelacyjnie :) dodatek orzechów to strzał w 10

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczny chlebek, widać, że pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem ciekawa smaku takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj tak, skosztowałabym takiego domowego chlebka. U mnie pusto...

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie omieszkam spróbować, chlebek jak się patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O, z cukinią :) Dodatek świetny, dzięki niemu chleb pewnie bardzo wilgotny i świeży :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmmm pyszny chlebuś :) co do jeżyn będę robić konfiturę z gruszkami ( w poniedziałek na blogu....) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie omieszkam zajrzeć :)

      Usuń
    2. Sorry ale muszę Cię zaprosić dopiero na wtorek - nie udało mi się dzisiaj kupić jeżyn ani imbiru.... i dzisiejsze plany na konfiturę szlaczek trafil :-(

      Usuń
  23. Mmmm ciasta z cukinia uwielbiam, zwłaszcza brownie z jej dodatkiem które niedawno odkryłam... A chlebek to musi myć mistrzostwo smaków,,, cukinia, orzechy ... Wspaniale!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. mmmniam! niebo w gębie!

    kocham takie chlebki!
    aromatyczne i orzechowe...

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  25. Musi być pyszny :) Jadłam już ciasto z cukinią, ale chleba jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Domowy! To ja poproszę piętkę z samym masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny pomysł! a bochenek rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pycha! Upiekłam wczoraj i... super! Smak, zapach i kolor :) Dzisiaj jeszcze lepszy bo łatwiej się kroi. Chętnie go będę powtarzać. Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek z cukinią też piekę - choć lekko w innej wersji:
    Zielony chleb cukiniowy. Twój przepis bardzo mi się spodobał i na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń