Nie biorę udziału w zbyt wielu konkursach kulinarnych. Po pierwsze, ogranicza mnie miejsce zamieszkania. Po drugie za niesprawiedliwe uważam tak popularne ostatnimi czasy konkursy na lajki - wygrywa nie ten, kto faktycznie przygotował najlepsze danie, ale ten, kto ma najwięcej znajomych, którzy chętnie wciskają przycisk lubię. A ja chcę wygrać nie dlatego, że sobie to wyprosiłam, tylko dlatego, że zasłużyłam.
Gdy więc dostałam zaproszenie do konkursu z Alemette, podeszłam do sprawy raczej sceptycznie. Przeczytałam jednak ogólne zasady, cały regulamin, i nie znalazłam nic, co by mnie ograniczało. Poza tym podobają mi się nagrody - bon na zakupy w sklepie, gdzie jest całkiem sporo ciekawych książek, które z przyjemnością bym nabyła.
Oczywiście, realnie oceniam swoje szanse, czyli nie spodziewam się cudów. Ale, jeśli nie spróbuję, to nie wygram na pewno, prawda...? Więc spróbuję. A co mi tam.
Można przesłać dowolną ilość przepisów. Zacznę więc od sernika na zimno, który ostatnio przygotowałam, a w którym C. się po prostu zakochał. Musiałam go od niego odganiać jak natrętną muchę! A zazwyczaj za mocno owocowymi ciastami aż tak nie szaleje...
Spód jest przyjemnie chrupiący i kakaowy. Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny.
Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować.
Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno)
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
spód:
- 100 g ciastek digestive
- 1 łyżka kakao
- 40 g masła
masa serowa z jeżynami:
- 300 g jeżyn
- 200 g serka kremowego
- 100 ml śmietany kremówki (38%)
- 100 g cukru
- 5 listków żelatyny
masa serowa z białą czekoladą:
- 200 g serka kremowego
- 150 ml śmietany kremówki (38%)
- 150 g białej czekolady
- 2 listki żelatyny
wierzch:
- 400 g jeżyn
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g cukru
- 3 listki żelatyny
Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.
Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową.
Przełożyć na spód, schłodzić w lodówce 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, zmiksować z serkiem na gładką masę. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić, dodać do masy serowej. Kremówkę ubić, delikatnie połączyć z masą serową.
Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dusić, aż cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcedzić, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.
Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
Dzisiaj po raz pierwszy od dawna użyłam w kuchni przyprawy do piernika. Zapach rozchodzący się z piekarnika był obłędny. I wiecie co? Przestanę już narzekać na nadchodzącą jesień. Bo siedzenie pod kocem, oglądanie filmów w coraz szybciej nadchodzące wieczory, picie gorącego kakao i zajadanie ciepłej szarlotki to wcale nie taka straszna perspektywa.
Ciasto wygląda fantastycznie, a ten jeżynowy mus... Ślinka cieknie:-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Zamienię żelatynę na agar i wypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńale cudowne kolory Ci wyszły :) ciasto wygląda przepięknie jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńOhh, wygląda obłędnie! Nie mogę się na niego napatrzeć :))
OdpowiedzUsuńJest świetne - i takie równiutkie, pięknie, życzę z całego serca wygranej ;)
OdpowiedzUsuńMmm mniam! Sama mam swój sprawdzony przepis na sernik z białą czekoladą - do tego jeżyny! I ta cudna gra barw. Wygląda cudnie, smakuje pewnie równie dobrze!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności! Powodzenia!
OdpowiedzUsuńSernik przepiękny, i coś czuję,że zjadłabym całą blachę ;)
OdpowiedzUsuńpiękny serniczek, zjadłabym kawałeczek :) powodzenia w konkursie, też się do niego przymierzam, ale nie wiem czy dam radę :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje, te żywe kolory! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :) Życzę powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńwspaniała kombinacja smaków!
OdpowiedzUsuńwygląda super, uwielbiam, gdy sernik przejmuje tę piękną barwę od owoców :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Fantastycznie wygląda to ciasto :) Jeszcze letnie kolor, to lubię!
OdpowiedzUsuńPrzeapetyczny i przepiękny! Osobiście nie mam ręki do serników i co jakiś zrobię, to coś mi w nim nie wyjdzie - ale po napatrzeniu się na Twój, znowu mam ochotę spróbować swoich sił przy sernikowym pieczeniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :> Kocham serniki, więc z chęcią bym się poczęstowała :> I życzę powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńjaki ON piękny:) <3
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjnie wygląda i pewno jest obłędny w smaku...
OdpowiedzUsuńWygląda nienagannie. :-)
OdpowiedzUsuńJa też nie jestem zwolenniczką konkursów na najwięcej lajków.
Tym samym życzę powodzenia w tym. :-)
My może niedługo jakiś zorganizujemy, więc na pewno zaprosimy do udziału. :-D
Można Cie znaleźć na facebook'u? Bo próbowałam, ale jakoś nie dałam rady- może mi się już na oczy rzuciło. :P
Pozdrawiam,
K.
Nie, Pożeraczka nie ma swojej strony na fb :)
UsuńAle może powinnam się nad tym zastanowić...? :)
Myślę, że to dobry pomysł. :-)
UsuńK.
Znakomity! Wygląda niesamowicie apetycznie. I znów mam ochotę wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńpiękny! z pewnością równie pyszny:) gratuluję
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, zjadłabym w ekspresowym tempie ;). Co do jesienny wieczorów też bardzo lubię te magiczne chwile, zresztą w każdej porze roku jest coś magicznego na co czeka się przez cały rok, pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOj coś dla mnie nazbierałam chyba ze 3 litry wczoraj :D, ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńpiękny :) tak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńale ładne przejście kolorów w tym serniku! a perspektywa jesiennych przyjemności jest dla mnie co roku tak samo przyjemna ;)
OdpowiedzUsuńTak dawno tutaj byłam, a czas tak leci. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
OdpowiedzUsuńA sernik obłędny. I jak nie lubię tego typu ciast, to dziś wiem, co zrobię z kolejną kobiałką jeżyn :))
Pozdrawiam serdecznie. Powodzenia w konkursie życzę.
sernik ombre:) Kusi wyglądem
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w Twoim serniczku :D
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie przepięknie:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe kolory! Kocham jeżyny, ale jako jedyna w domu! Musi mi wystarczyć popatrzenie na Twoje wspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńOjej! To ciasto wygląda niesamowicie smacznie :) Aż oczy mi się zaświeciły haha :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Ma wspaniały kolor! :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity serniczek! Dzięki za miły komentarz i odwiedziny;) Wezmę chyba udział w konkursie o którym dowiedziałam się dziś u Ciebie. Życzę Ci powodzenia - pozdrawiam Monika www.drinkeatlive.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOBŁĘD W OCZACH NORMALNIE !
OdpowiedzUsuńale cudny!!!
OdpowiedzUsuńO, jakie to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda rewelacyjnie, musiał być pyszny
OdpowiedzUsuńNie, nie taka straszna ta jesień ;)
OdpowiedzUsuńA sernik wygląda bajecznie, jak z najlepszej cukierni.
Pozdrawiam
Obłędnie śliczny ten sernik.... smak moge sobie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie :)
Ja też nie jestem zwolenniczką konkursów na najwięcej lajków.
OdpowiedzUsuńAle życzę powodzenia w konkursie. Podobasz mi się dziewczyno. Bardzo dobry smak.
Robiłam podobny z jagodami, jest bardzo malowniczy :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! A jeżyn mam na działce mnóstwo :-D
OdpowiedzUsuńTakiemu sernikowi nie można się oprzeć, mistrzostwo. Pozdrawiam i zabieram kawałek
OdpowiedzUsuńale piękny sernik, pycha
OdpowiedzUsuńZakochałam się! Muszę koniecznie zdobyć jutro jeżyny i zrobić to cudo! :) Już wiem, że z nikim się nie podzielę- zjem sama to zjawiskowe ciasto! :)
OdpowiedzUsuń