poniedziałek, 15 czerwca 2015

Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami

W Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym się ciszyła - dwa razy życzenia z tej samej okazji...? Dlaczego nie.

Do Mamuni mam daleko, ale rano C. rozmawiał ze swoją, i zaprosiła nas na obiad. A C. obiecał jej ciasto, nie zważając, że wyjść z domu będziemy musieli stosunkowo niedługo (od moich Rodziców dzielą nas setki kilometrów, ale do jego też mamy spory kawałek), a lodówka zieje pustkami. Poza tym miałam ambitny plan upieczenia ciasta z malinami, warstwami i w ogóle bajerami. No ale nic. Na blogu Doroty znalazłam przyjazny ludziom spieszącym się przepis, pojechaliśmy więc szukać rabarbaru. 
A rabarbar wcięło. Zjeździliśmy wszystkie sklepy (a mamy cztery) w naszej mieścinie - i nic. Były za to truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę truskawkami smakujące, co w maju nie zawsze jest oczywiste. Kupiłam, dodałam do ciasta razem z kruszonką, błyskawicznie pstryknęłam fotkę i jeszcze ciepłe zabrałam do auta uważając, żeby się nie poparzyć. Gdy dojechaliśmy na miejsce, ciągle było letnie, a zapach zwabił do kuchni wszystkich domowników. Gdy podano je do kawy, znikało w błyskawicznym tempie, a ciotka C. nie mogła się nachwalić. Jego tata również był zachwycony, bo przepada za ciastami z truskawkami.

Teraz, kiedy sezon w pełni, aż żal nie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić sobie (albo komuś) dokładki. Jest bezproblemowe, szybkie, będą do niego pasowały wszystkie letnie owoce, jeśli truskawki już się Wam znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie!

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką

Składniki:
(na formę 30 x 22 cm)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g truskawek

kruszonka:
  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Najpierw przygotować kruszonkę:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę z maślanką, miksując na najniższych obrotach.

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki przecięte na pół. Posypać kruszonką.

Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
Wystudzić.

Smacznego!

Oczywiście, środek pierwszego duńskiego lata, a ja chodzę cała zasmarkana... Czy można mieć większego pecha...? Heh...

23 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta na maślance, są wyrośnięte i wilgotne. Piękne ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od miesiąca chodzę zasmarkana-niestety...
    A ciasta na maślance bardzo lubię, są miękkie, szybkie i po prostu pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto z maślanką, ostatnio robiłam z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie narwałam truskawek z ogródka, jeśli nie zjem ich od razu, wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie szybkie ciasta z truskawkami są niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z kruszonką !!! pyszne, najlepsze !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo, to ja pędzę po truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie prosto i pysznie, zabieram sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ostatnio prawie identyczne - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  10. No i proszę jaka z Ciebie sprytna gosposia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne ciacho! Z truskawkami musi być pyszne, biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz kusisz :) Wyglada bosko :) I pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. heheheh, a to Ci wpis ciastowy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja kocham takie ciasta, proste, a niewiarygodnie pyszne, dla mnie ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ musiał być zapach, żeby tak zwabić wszystkich do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny kawał ciacha ;) jadłabym z rozkoszą....

    OdpowiedzUsuń
  17. Truskawki i kruszonka - Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto maślankowe jest wilgotne i miękkie, a dodatek truskawek sprawia, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie jadłam takiego ciasta na maślance, dzięki za przypomnienie. Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świeże, owocowe i do tego z kruszonką. Najlepsze! I ten zapach.... :))

    OdpowiedzUsuń