W Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym się ciszyła - dwa razy życzenia z tej samej okazji...? Dlaczego nie.
Do Mamuni mam daleko, ale rano C. rozmawiał ze swoją, i zaprosiła nas na obiad. A C. obiecał jej ciasto, nie zważając, że wyjść z domu będziemy musieli stosunkowo niedługo (od moich Rodziców dzielą nas setki kilometrów, ale do jego też mamy spory kawałek), a lodówka zieje pustkami. Poza tym miałam ambitny plan upieczenia ciasta z malinami, warstwami i w ogóle bajerami. No ale nic. Na blogu Doroty znalazłam przyjazny ludziom spieszącym się przepis, pojechaliśmy więc szukać rabarbaru.
A rabarbar wcięło. Zjeździliśmy wszystkie sklepy (a mamy cztery) w naszej mieścinie - i nic. Były za to truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę truskawkami smakujące, co w maju nie zawsze jest oczywiste. Kupiłam, dodałam do ciasta razem z kruszonką, błyskawicznie pstryknęłam fotkę i jeszcze ciepłe zabrałam do auta uważając, żeby się nie poparzyć. Gdy dojechaliśmy na miejsce, ciągle było letnie, a zapach zwabił do kuchni wszystkich domowników. Gdy podano je do kawy, znikało w błyskawicznym tempie, a ciotka C. nie mogła się nachwalić. Jego tata również był zachwycony, bo przepada za ciastami z truskawkami.
Teraz, kiedy sezon w pełni, aż żal nie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić sobie (albo komuś) dokładki. Jest bezproblemowe, szybkie, będą do niego pasowały wszystkie letnie owoce, jeśli truskawki już się Wam znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie!
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
Składniki:
(na formę 30 x 22 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 250 ml maślanki
- 125 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g truskawek
kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Najpierw przygotować kruszonkę:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę z maślanką, miksując na najniższych obrotach.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki przecięte na pół. Posypać kruszonką.
Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
Wystudzić.
Smacznego!
Oczywiście, środek pierwszego duńskiego lata, a ja chodzę cała zasmarkana... Czy można mieć większego pecha...? Heh...
Uwielbiam ciasta na maślance, są wyrośnięte i wilgotne. Piękne ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńJa od miesiąca chodzę zasmarkana-niestety...
OdpowiedzUsuńA ciasta na maślance bardzo lubię, są miękkie, szybkie i po prostu pyszne:)
Moje ulubione ciasto z maślanką, ostatnio robiłam z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie narwałam truskawek z ogródka, jeśli nie zjem ich od razu, wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie ciasta z truskawkami są niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kruszonką !!! pyszne, najlepsze !!! :)
OdpowiedzUsuńOooo, to ja pędzę po truskawki :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie prosto i pysznie, zabieram sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio prawie identyczne - pychotka!
OdpowiedzUsuńNo i proszę jaka z Ciebie sprytna gosposia.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho! Z truskawkami musi być pyszne, biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńKusisz kusisz :) Wyglada bosko :) I pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty ;-)
OdpowiedzUsuńheheheh, a to Ci wpis ciastowy :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie ciasta, proste, a niewiarygodnie pyszne, dla mnie ideał:)
OdpowiedzUsuńAleż musiał być zapach, żeby tak zwabić wszystkich do kuchni :)
OdpowiedzUsuńPyszny kawał ciacha ;) jadłabym z rozkoszą....
OdpowiedzUsuńTruskawki i kruszonka - Pycha!
OdpowiedzUsuńCiasto maślankowe jest wilgotne i miękkie, a dodatek truskawek sprawia, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta na maślance, dzięki za przypomnienie. Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwieże, owocowe i do tego z kruszonką. Najlepsze! I ten zapach.... :))
OdpowiedzUsuń