wtorek, 2 czerwca 2015

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem

Pogoda nas nie rozpieszcza. Zaczął się czerwiec, a ja ciągle chodzę w kozakach (głównie dlatego, że to jedyne buty, poza kaloszami, które mi nie przemakają, a pada niemal ciągle). Dzisiaj, na przykład, deszczowe krople stukają o parapety odkąd tylko otworzyłam oczy (szósta trzydzieści; żeby nie było, że dopiero co postanowiłam wypełznąć z łóżka i już narzekam), i wcale nie zanosi się na to, żeby miały zamiar przestać. Taka pogoda zachęca tylko do jednego - zalegnięcia na kanapie i czytania. I w tym momencie rozpromieniam się radośnie, bo to przecież właśnie to, co Tygryski lubią najbardziej.

Z racji tego, że od wczoraj mamy truskawkowy miesiąc, mam dla Was przepis na jeden z najlepszych dżemów, jakie miałam okazję jeść. Słodko-kwaśne połączenie majowych łodyg rabarbaru i dorodnych, czerwcowych truskawek. Do garnka, za radą Bei, wpadły też suszone kwiaty hibiskusa, i tu właśnie zaczęła się magia. Ta trudna do sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie!

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem



Składniki:
(na 7 słoiczków)
  • 2 kg truskawek
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 700 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g suszonych kwiatów hibiskusa

Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Kwiaty hibiskusa pokruszyć, dodać do garnka.
Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie.
Ewentualnie zapasteryzować.

Smacznego!

A skoro już o truskawkach mowa, to w sobotę udało mi się kupić pierwsze prawdziwe, smakujące truskawkami owoce. Pycha! Nie mogłam się od nich oderwać, i z C. nie spoczęliśmy, póki nie zjedliśmy wszystkiego. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi, inaczej nawet w czerwcu o naprawdę pyszne pyszne truskawki może być trudno...

22 komentarze:

  1. Szkoda, że nie mam gdzie trzymać domowych przetworów :( Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię hibiskusu-to łagodne słowo, ale mimo to spróbowałabym tej kombinacji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię taki dżemik, ale z hibiskusem nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowy dżem! Fajny dodatek hibiskusa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie upał nie z tej ziemi i cieszyłabym się z niego przeokrutnie, gdyby nie to, że musiałam stać na słońcu przez 5 godzin :D jestem czarniutka jak murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zrobiłam w innej proporcji i bez kwiatków. Pyszne są te dżemy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój komentarz chyba wcięło, więc jeszcze jedna próba, najpierw o pogodzie, u mnie nie pada, ale pogodna absolutnie nie przypomina letniej. A dżemik pierwsza klasa, choć nie wiem skąd miałabym wytrzasnąć te cudowne kwiaty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znalazłam w dziale z herbatami, zaraz obok herbatki z dzikiej róży :) Skład - 100% hibiskusa zdecydowanie mnie zadowolił :)

      Usuń
  8. Dżemu truskawkowego z hibiskusem nie próbowałam, ale połączenie wydaje się niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo! Bardzo musi być dobry!

    OdpowiedzUsuń
  10. Też bardzo go lubię :) Słonka!

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda hibiskus ma specyficzny smak, dżem z jego dodatkiem,to coś co trzeba koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Ej zaraz, a czemu ja Cię do tej pory nie obserwowałam? Jakieś totalne niedopatrzenie z mojej strony! A tu takie smakowitości- i z kwiatkami! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hibiskus musi nadawać fajnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowy dżem - w tym roku taki przygotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo idealny! świetne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  16. Kusisz tym rabarbarem i kusisz. Idę dzisiaj na rynek, więc kupię sobie pęczek i coś wreszcie z niego zrobię. A u mnie pogodzie coś się pomyliło. Zapomniała, że to długi weekend,, wolne i powinna być jak zwykle paskudna;). Od wczoraj mamy prawdziwe lato, a jutro nawet straszą, że będzie 33C. Ja tam się cieszę, ponieważ dla mnie nie ma takiego pojęcia jak za ciepło;). Mam nadzieję, że ta ładna pogoda w końcu do Was też dotrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję :) Dzisiaj jakby ładniej, więc jestem pełna optymizmu :)

      Usuń
  17. Bardzo fajny! Z checia bym skosztowala

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny pomysł na dodanie kwiatków hibiskusa, ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń