sobota, 30 stycznia 2016

Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga

O tym, że czas pędzi nieubłaganie, pisałam niedawno. W zasadzie jest to przygnębiające, ale bywa, że na drodze stają nam rzeczy niezwykle przyjemne. Takie rocznice chociażby. W Polsce po osiemnastce urodzin niemal nie wypada obchodzić (szczególnie paniom), ale z racji tego, że od dawna mieszkam w zupełnie innym kraju, do urodzin podchodzę niezwykle pozytywnie. Każda okazja, żeby się bawić jest dobra, a jak jeszcze przynoszą człowiekowi prezenty... No nie sposób urodzin nie lubić!
Do moich jeszcze trochę czasu zostało; dzisiaj natomiast świętujemy urodziny bloga!

To już pięć lat, odkąd nieśmiało wystukałam na klawiaturze pierwszy post. Nie byłam wtedy pewna, czy ktokolwiek tutaj zajrzy; okazało się jednak, że Czytelników przybywa wraz z rozwojem bloga. Przez te pięć lat przeszłam długą drogę; nie tylko blogowo, ale też prywatnie. Choć oba te aspekty w pewien sposób się zazębiają... To dzięki blogowi i wspaniałym ludziom, których poznałam postanowiłam spełnić swoje marzenie; blogowanie i wierni Czytelnicy dodali mi odwagi, i to dzięki nim wstąpiłam na nową drogę. Wasze komentarze utwierdzają mnie w przekonaniu, że postąpiłam słusznie; bardzo ważne jest, aby w życiu się spełniać, nie tylko wirtualnie, ale też w rzeczywistym świecie. Większość czasu spędzamy w pracy; jeśli jej nie lubimy, staje się dla nas zmorą. Od trzech miesięcy, mimo permanentnego zmęczenia i braku czucia w koniuszkach palców, jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem. Pracuję w cukierni, gdzie towarzystwo jest zacne, a praca... Cóż, czasem to nie praca, a sama przyjemność. Czy mogłabym prosić o coś więcej...?

Oczywiście, o blogu nie zapominam. Staram się publikować jak najczęściej, szukam też nowych, ciekawych zagadnień. W planach mam wpisy na temat spotkań, w których miałam okazję uczestniczyć, pokazać Wam zawartość mojej biblioteczki (podoba mi się ta idea i wstyd mi ogromnie, że projekt porzucony czeka w kącie już tak długo), a także opowiedzieć więcej o pracy w cukierni. Może ktoś z Was dzięki temu również odnajdzie swoją drogę...?

Dziękuję Wam więc ogromnie, że jesteście ze mną już pięć lat. To szmat czasu, a Wy ciągle mnie dopingujecie i sprawiacie, że nawet jak mi się nie chce, to jednak mi się chce (nie jestem pewna, czy zabrzmiało to filozoficznie, czy po prostu głupio; w tym drugim wypadku uznajmy, że jestem już po urodzinowym szampanie). 
Mam nadzieję, że kolejne pięć lat będzie równie owocne.

Z tej, jakże podniosłej, okazji, mam dla Was tort. Torcik właściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych porcji robić się nie opłaca.
Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy.
Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty. Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości, polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą. 
Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury.
Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. 
Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami granatu (kontrast kolorystyczny mile widziany) i chrupiącymi okruszkami ciasteczek. 

Torcik wydaje się być pracochłonny, ale tak naprawdę poszczególne warstwy przygotowuje się szybko; najdłużej trwa tężenie całości. Smakował nam bardzo - niezbyt słodki, nieco kwaskowy nawet, delikatny i lekki. Ciężko mu się oprzeć, naprawdę...

Torcik cytrynowo-karmelowy z rokitnikiem


Składniki:
(na tortownicę o średnicy 18 cm)

biszkopt:
  • 1 jajko
  • 35 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
mus cytrynowy:
  • 65 ml soku z cytryny
  • 110 g cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g miękkiego masła
  • 125 ml śmietany kremówki (38%)
dodatkowo:
  • 50 g ciasteczek amaretti
mus czekoladowy:
  • 90 g czekolady karmelowej
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
galaretka:
dekoracja:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch.

Piec 10-15 minut w 160 st. C.
Wystudzić.

Mus cytrynowy:
Sok z cytryny zagotować z połową cukru. 
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorący sok, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. 
Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. 
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką.

W formie ułożyć biszkopt, zapiąć obręcz. Wylać krem cytrynowy, posypać pokruszonymi amaretti. Schłodzić w lodówce.

50 ml kremówki zagotować. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do czekolady, delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć na mus cytrynowy, wyrównać wierzch. Schłodzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Konfiturę mocno podgrzać, zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać. Wylać na mus czekoladowy, odstawić na noc do lodówki.

Tort przed podaniem udekorować ziarenkami granatu, kandyzowanymi kumkwatami i pokruszonymi amaretti.

Smacznego!


Taką piękną różę dostałam od C. Bez okazji; ot, tak sobie
Bardzo było mi miło.

20 komentarzy:

  1. świetny torcik...Gratulacje z okazji rocznicy i życzę jeszcze wieli, wielu lat blogowania

    OdpowiedzUsuń
  2. 5 lat-bardzo gratuluję :) Dalej nas rozpieszczaj pysznymi przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje i serdeczne życzenia na kolejne lata :) a torcik z rokitnikiem pożeramy wzrokiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkie, ogromne gratulacje z okazji rocznicy! 5 lat - wow, jestem pod wrażeniem , naprawdę! :)
    I nie mogę się doczekać postu dotyczącego Twojej biblioteczki, a także pracy w cukierni. Swoją drogą to świetnie móc pracować w zawodzie, który sprawia przyjemność :)

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję Ci takiego Jubileuszu. Pięć lat to kawał czasu. Podziwiam Cię i Twoją pracę od dawna i chętnie tutaj zaglądam. Pysznie pieczesz i pięknie piszesz.
    Życzę Ci, żeby pomysłów i inspiracji Ci nie zabrakło i żeby przybywało Ci dużo wiernych czytelników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku to już 5 lat, moje gratulację i wszystkiego dobrego, samych sukcesów :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik cudnej urody :) Życzę kolejnych smacznych lat blogowania i sukcesów w pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego naj najsłodszego :D Aby kolejne pięć lat były dla Ciebie pasmem samych słodkich chwil :D A torcikiem z chęcią się poczęstujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. no powiem szczerze, że... się zakochałam :)
    Duuuuużo słodyczy na kolejne lata w sieci!

    OdpowiedzUsuń
  10. Niech blog Ci służy jeszcze przez mnóstwo lat:) A tort, jak najbardziej wpasowuje się w okazję;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje z okazji 5 urodzin! Oby kolejne 5 lat było jeszcze bardziej udanych i owocnych na blogu :) A torcik wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluję i życzę kolejnych lat z takim samym zapałem twórczym :)
    Torcik doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik smakowity :) Życzę kolejnych wielu lat pełnych sukcesów w blogowaniu i w życiu zawodowym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik jest cudownie piękny, w sam raz na piąte urodziny. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów i samorealizacji.

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluję :) Piękna rocznica, pyszny tort! Życzę dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sto lat, sto lat! Też niedługo mam blogowe urodziny, ale dopiero trzecie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wam ogromnie za wszystkie komplementy, wiarę i wsparcie :)
    Czuję, że rosną mi skrzydła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie też wkrótce urodzinki blogowe, chyba szóste, ale nie jestem pewna:). Twój blog bardzo lubię i cenię ... i za przepisy i za to jak piszesz:). Pozdrawiam ciepło i życzę wielu kolejnych wspaniałych lat blogowania:)

    OdpowiedzUsuń