środa, 29 października 2014

Pizza z dynią i gruszką

Nadal w dyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło.

Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!

Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują.
Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze.

Pizza z dynią i gruszką

Składniki:
(na 2 pizze)

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
sos:
  • 125 g serka kremowego
  • 2 łyżki maślanki
  • sól 
  • pieprz
wierzch:
  • 250 g dyni bez skóry
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 180 g miękkiego koziego sera
  • 1 gruszka
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.

Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.
Podawać gorącą. 

Smacznego!

A teraz najwyższy już czas rozpocząć przygotowania do Halloween...

33 komentarze:

  1. Jaka oryginalna pizza, nigdy takiego zestawienia nie widziałam i nie wpadłabym na taki wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizzy w takim wydaniu jeszcze nie jadłam ale musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się taka pizza! Lubie połączenia owoców i wytrawnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z dynią pizza wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smakowe,gruszka dodaje słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  6. omnomnom... podbieram pomysł! pizza z dynią to dla mnie nowość, ale zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa pizza, takiej jeszcze nie jadłam, ba, nawet nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej pizzy to ja jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza z dynią - też można z tego co widać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście że takiej pizzy z takimi dodatkami nikt nie będzie w stanie powiedzieć NIE :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No ja właśnie uwielbiam gruszkę w takich zestawieniach, więc jest pewnie, że jej nie pominęłabym. Ja ciasto robię w automacie do chleba, a kiedy chwilowo go nie miałam, wyrabiałam ciasto i od razu piekłam, bo nikt u nas w domu nie dałby rady godzinami głodowować w oczekiwaniu, aż wyrośnie. Sprawdza się znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To dla mnie nowosć!! Pizzy z dynia jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzadko jadam pizzę, ale jak już, to zawsze wybieram taką z boczkiem. Proponujesz bardzo odważny zestaw, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pizza jest cudownym wynalazkiem, zawsze ją robię, gdy nie mam pomysłu na obiad. Na Twoją skuszę się z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niezwykłe połączenie, ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizzy nigdy nie odmawiam, a zwłaszcza takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam taką ochotę na pizzę...
    I na kozi ser też, ale nigdy nie próbowałam w połączeniu z dynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pizza fantastyczna :) fajne zmiany na stronie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      To jeszcze raczej nie jest wersja ostateczna, ale się staram, żeby blog się zrobił choć troszkę ładniejszy :)

      Usuń
  19. Takiej jeszcze nie jadłem, super! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy zestaw. Przygotowywanie samodzielnie ma duże znaczenie, choćby nadanie swojego niepowtarzalnego smaku, przez składniki, na które my mamy ochote :) Świetana

    OdpowiedzUsuń
  21. wow, rewelacja! Jestem pod wrażeniem tego pomysłu i jego wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dynia i gruszka na pizzy. a to ciekawostka ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. O takiej jeszcze nie jadłam, fajna smakowo musi być...

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie jadłam z takimi dodatkami, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń