wtorek, 28 października 2014

Dyniowy curd na Festiwal dyni

Jak z pewnością zauważyliście, przepadam za wszelkiego rodzaju curdami. I choć generalnie preferuję polskie nazwy, ta wydaje mi się nieprzetłumaczna. Curd bowiem to coś pomiędzy kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto ze słoika.

Gdy więc u Ilony zobaczyłam przepis na curd z dyni, nie potrafiłam mu się oprzeć. Miałam przeczucie, że wyjdzie nieziemski, i się nie zawiodłam. Pomarańczowy, z goździkową nutą, smakuje wyśmienicie. Ja następnym razem pokombinuję z innymi przyprawami i dodatkiem soku z cytryny, żeby był nieco bardziej wyrazisty w smaku. Konsystencja typowa dla curdu, a więc budyniowo-kremowa. Idealnie nadaje się do naleśników albo na przykład jako nadzienie do muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem.

Curd pomarańczowo-dyniowy

Składniki:
(na 250 g curdu)
  • 180 g musu z dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, energicznie mieszając, a następnie mus z dyni. Gdy wszystko się dobrze połączy, dodać mąkę, dokładnie rozmieszać.
Gotować, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.

Curd przetrzeć przez sitko, ostudzić.
Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Przepis oczywiście dodaję do Festiwalu dyni.

18 komentarzy:

  1. Mniam, chętnie bym dopadła słoiczek takiego kremu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie doprawiona dynia! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dopiero niedawno zrobiłam swoj pierwszy curd - klasyczny, cytrynowy. Nie mogłam sobie wcześniej wyobrazić jego smaku, później żałowałam, że tak późno odkryłam ten krem! jest cudowny! ten dyniowy również musi być obłędny, jak to curd ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały :) Czuję że u mnie nie wytrzymałby, zostałby zjedzony przed upieczeniem muffinek !

    OdpowiedzUsuń
  5. skoro lemon curd smakuje cudnie, to taki dyniowo-pomarańczowy musi być równie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam dyniowego curdu! super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie skorzystam z przepisu, bo nie znam tego curdu :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) taki curd mogłabym jeść ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dyniowych przysmaków na Festiwal u Bei przybywa ,że ho!ho!. Będzie super przegląd tegoroczny, już nie mogę się doczekać publikacji adresów blogowych, ale będzie uczta!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam mniam :) u mnie byłby tylko problem z wykonaniem, gdyż w trakcie przygotowywania puree z hokkaido, część kawałków dyni wyjętych z piekarnika znika w moim żołądku ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam..upiekłabym z nim jakieś ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń