poniedziałek, 1 września 2014

Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko

Nie śledzę zbyt uważnie facebooka, nie oglądam wiadomości. Mój C. nadrabia to wszystko za mnie, przy czym dzieli się co ciekawszymi smaczkami. Tym razem nie mógł opanować chęci, aby opowiedzieć mi o najsłynniejszej ostatnimi czasy wazie...
Otóż sieć sklepów Imerco wypuściła na rynek jubileuszowe wazony firmy Kähler. Zgrabne, dość spore, białe w złote pasy (w końcu 175 lat istnienia firmy zobowiązuje). Zapragnęło jej wiele osób - z tego co pamiętam, około szesnastu tysięcy. I w momencie, gdy można je było zakupić przez internet, na stronę Imerco weszło niemal jednocześnie szesnaście tysięcy klientów. Efekt był tatki, że strona padła, przez co większość osób, próbujących dokonać zakupu, obeszła się smakiem. Waz bowiem było raptem cztery tysiące, nikt bowiem nie spodziewał się aż takiego popytu. Na Imerco posypał się gromy - no bo jak tak można klientów oszukiwać? Cały dzień człowiek klika kup, a efekt żaden. Tylko strata czasu i nerwów. 

Osobiście uważam, że firma nie zawiniła. Poza tym, wiecie... To w końcu tylko wazon. Może i ładny, może i z limitowej serii, ale... Wazon. Ludzie! Czy nie macie poważniejszych problemów...?
I tu dochodzimy do konkluzji, że Duńczycy to naprawdę szczęśliwi ludzie - skoro mają czas i energię, żeby poświęcać długie godziny na roztrząsanie sprawy wazonu we wszelkich możliwych mediach, to musi to oznaczać, że nie mają poważniejszych zmartwień.

Oczywiście wniosek wyciągnięty został z przymrużeniem oka, ale... Wazon, no!

Dla tych, co muszą obejść się smakiem nie tylko jeśli chodzi o limitowane wazy, mam dzisiaj naprawdę wyjątkowe muffiny. Jak to muffiny - banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie. 
Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą i kardamonową nutą, która do tejże czekolady pasuje wyśmienicie. Całość wyszła pyszna - mięciutkie, słodkie, z owocową nutą nadającą charakteru. Kardamon nadaje im wyjątkowego, oryginalnego smaku.
Nas ratowały w drodze powrotnej z Kopenhagi, gdy już się można było odprężyć, i nagle człowiek poczuł, jaki jest głodny. Wszystkim degustatorom bardzo smakowało.

Kardamonowe muffiny z białą czekoladą i jeżynami

Składniki:
(na 12 sztuk)

suche:
  • 340 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 4 ziarenka kardamonu

mokre:
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:
  • 125 g białej czekolady
  • 200 jeżyn

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Kardamon rozgnieść, wyjąć czarne ziarenka, rozgnieść je na pył w moździerzu. Dodać do mąki, wymieszać.
Jajka lekko roztrzepać, dodać mleko, olej i ekstrakt, wymieszać.
Czekoladę grubo posiekać.

Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do połączenia. Wsypać czekoladę, przemieszać. Dodać jeżyny, delikatnie wymieszać, żeby nie rozgnieść owoców.

Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!

Słyszałam pogłoski, że w tym tygodniu pogoda ma nas rozpieścić dwudziestoma pięcioma stopniami. Sama nie wiem, czy wierzyć, czy nie, ale jestem pełna optymizmu i nadziei.

18 komentarzy:

  1. Biała czekolada , do tego jeżyny-żadna waza nie jest już do szczęścia potrzebna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę smakowite połączenie. Coś dla Mojego, bo on za białą czekoladą wprost szaleje. Ja bardziej za jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh Duńczycy są baardzo szczęśliwym narodem, niczym się nie przejmują :) jednak załatwienie tam jakiejkolwiek sprawy urzędowej jest istnym piekłem o czym ostatnio się przekonałam... Chyba jedynym wyjściem jest przerzucić się na ich podejście i również niczym się nie przejmować haha ;)
    A Muffinki bardzo apetyczne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej jakie smakowite te muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie smakowe, a muffiny wyjątkowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała czekolada i jeżyny - uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Waza niekoniecznie ale taka muffinka - owszem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki z białą czekolada PYCHOTKA:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby i racja, ale jak się człowiek na coś "napali" to potem żal pozostaje, że nie dostał tego, co mu się tak podobało. A co do muffinek to wyglądają bajecznie, muszę koniecznie spróbować przepisu. Czy w smaku są podobne do jagodzianek? :)
    pozdrawiam i serdecznie zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - a tam dziś ciasteczka pomarańczowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do jagodzianek to średnio, bo jagód w nich nie ma ;) Ale smakują jak bardzo porządne muffiny z jeżynami :)

      Usuń
  10. Zainspirowałaś mnie i wykonałam pierwsze w swoim życiu muffinki, tylko że wersje uproszczoną;). A odnoście tego co piszesz o Duńczykach, to mam podobne spostrzeżenia na temat Francuzów. Dosyć często tam jeżdżę i śmiać mi się zawsze chce jak znajomi Francuzi narzekają jaki to u nich jest mega kryzys i zapaść finansowa, bo w tym roku nie pojechali sobie na 3 tygodnie do Tajlandii tylko musieli spędzić 2 tygodnie w Hiszpanii - co za los:))))).

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. No i znowu kusisz tymi jeżyniami :>

    OdpowiedzUsuń
  13. A moze to dlatego, ze tak bardzo lubia design i ladne przednioty? ;) I moze jest to tez dla nich odskocznia od innych problemow... ;) Przynajmniej taka mam nadzieje :)
    A wazon posiadam w zielone pasy, zoty i tak by mi do niczego nie pasowal :D
    Nie ukrywam, ze juz nie moge sie doczekac mojej kolejnej wizyty w Kopenhadze (juz za nieco ponad tydzien... :)), zawsze bowiem wracam z jakims fajnym 'przydasiem' kuchennym... :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ tu słodko! :)
    ja dzisiaj będę piekła muffiny z toffi, ale te tak mi się spodobały, że aż zaczęłam się zastanawiać czy nie zmienić zdania :)
    świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń