czwartek, 4 września 2014

Babka kakaowo-kawowa z jeżynami

Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny apetyt na kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam - kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko.
Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś nic mnie do siebie nie przekonywało. Poza tym z lodówki zerkały na mnie wymownie jeżyny, i coś mi podszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!

Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze, który świetnie smak kawy uwydatnił. Całość wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie lodów kawowych...

Babka kakaowo-kawowa z jeżynami

Składniki:
(na 2,5 litrową formę do babki z kominkiem)
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

warstwa kakaowa:
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

warstwa kawowa:
  • 50 ml mocnej kawy
  • 3 łyżki mąki pszennej

dodatkowo:
  • 150 g jeżyn

lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mocnej kawy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników.
Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę wysmarować masłem i wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce.

Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić w formie.

Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu.
Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.

Smacznego!

Może i trzeba kilka misek pobrudzić, żeby przygotować wszystkie warstw, ale z czystym sumieniem piszę Wam - warto.

Babki Wielkanocne 2015

22 komentarze:

  1. Ja również przepadam za dodatkiem kawy w ciastach:) Babki uwielbiam- szczególnie na specjalne okazje typu święta, dlatego pozwól Gin,że skradnę Twój przepis, bo babka wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna banka, poproszę kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ona piękna-koniecznie żądam kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, ale mam na nią ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna kombinatorka z ciebie że sama taką pyszną babę skomponowałaś. Jeżyny cudnie w niej schowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda rewelacyjnie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetny miszmasz. Babka wyszła genialnie. I pięknie. I kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie się prezentuje, aż bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładna ta twoja babka :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przyznam, że nie jestem fanką kawowych słodyczy (chociaż samą kawę uwielbiam), ale ten wypiek wygląda naprawdę zachęcająco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, ale to jeszcze nie moja liga, muszę więcej poćwiczyć na prostszych obiektach;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tu jest dosłownie wszystko, czego potrzebuję do życia :D Genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie babkowo- kawowe ochoty są najlepsze na świecie; ))

    OdpowiedzUsuń
  14. O jejku, piękna ta babka. Uwielbiam kawowe wypieki. W połączeniu z jeżynami musiała smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała... Uwielbiam takie cuda to kawusi... Plus jeżyny... Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasta uwielbiam! Na pewno smakowita ta babeczka, a dodatkowo super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Supr babka :) Mało że kawowa to jeszcze z jeżynami...cudo :)

    OdpowiedzUsuń