Jak już wspominałam w zeszłym tygodniu, zostałam poproszona o przygotowanie tortów na konfirmację kuzyna C. Zgodziłam się z radością, choć w piłce nożnej nigdy nie dopatrzę się jakiejkolwiek logiki. Dwudziestu spoconych, dorosłych mężczyzn uganiających się za piłką, i dwóch próbujących ją złapać, którzy biegają i pocą się zdecydowanie mniej. I miliony, których ekscytacji na tym punkcie zrozumieć nie mogę...
Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością.
Pierwszy był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej i bardziej wiosennej. Padło więc na aromatyczne truskawki, delikatną ricottę i odrobinę rumu dla przełamania smaku. Wyszło bosko! Cały tort był dokładnie taki, jak zaplanowałam: orzeźwiający, lekki i delikatny, ale w żadnym razie nie mdły. A dekoracja zadowoliła konfirmanta, nie było więc na co narzekać.
Z tortu zostały raptem dwa małe kawałki, uznaję więc go za pełen sukces.
Można przygotować go w tortownicy o średnicy około 28 cm, i udekorować według własnych upodobań. Takie połączenie smaków warto bowiem wykorzystać również przy innych okazjach.
Póki co, więcej piątków z piłką nie będzie. Ale kto wie, jak się życie ułoży; może jeszcze kiedyś do tematu wrócimy.
Tort piłka truskawkowy
Składniki:
(na miskę o pojemności 3 l)
- 65 g surowego marcepanu
- 65 g cukru pudru
- 85 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 65 g cukru
- 86 g białej czekolady
mus rumowy z truskawkami:
- 500 g sera ricotta
- 225 ml śmietany kremówki (38%)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki rumu
- 6 listków żelatyny
- 50 ml mleka
- 400 g truskawek
krem maślany:
- 125 g miękkiego masła
- 500 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki mleka
dekoracja:
- marcepan plastyczny
- czarny i zielony barwnik spożywczy w paście
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier.
Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką.
Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut.
Ostudzić.
Miskę wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Ricottę zmiksować z cukrem waniliowym.
Mleko zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do serka, zmiksować. Dodać rum, połączyć.
Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać łyżką do kremu.
Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Dodać do kremu, połączyć.
1/3 kremu wyłożyć do miski, przykryć ciastem. Następnie znów wyłożyć krem, później ciasto, resztę kremu i przykryć ostatnim blatem ciasta.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać ekstrakt i sól, połączyć. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując.
Kremem maślanym obłożyć tort. Jeśli miska nie była idealnie okrągła, skorygować kształt tortu. Obłożyć białym marcepanem. Część pozostałego marcepanu zafarbować na czarno. wyciąć z niego pięciokąty, ułożyć na torcie tak, aby uformować wzór piłki. Pozostały marcepan zafarbować na zielono, udekorować boki tortu, tworząc trawę.
Smacznego!
C. dzielnie pomagał przy dekoracji; robiąc trawę, rozerwał dwa sitka.
Drogi biznes z takim pomocnikiem...
ale musiał smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńhihi, każdy ma jakiegoś bzika sportowego, moja córa z zapałem uprawia karate a ja tego sportu za diabła nie rozumiem :) Nawet nie próbuję :D
OdpowiedzUsuńTorcik fajny ;)
Bardzo lubię dodawać ricottę do ciast:D Piłka wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny tort i dobrze, że tym razem zrobiłaś inną wersję :) Będzie to smaczna odmiana :) Super tort :)
OdpowiedzUsuńale fajny ten torcik!!
OdpowiedzUsuńTort jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńGooool!
OdpowiedzUsuń