czwartek, 17 grudnia 2015

Świąteczne ciasto dla niejadka

Ostatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego dnia bowiem robiłam jeszcze mnóstwo innych rzeczy w kuchni; a jak ogólnie wiadomo, napięty grafik lubi prowadzić do katastrofy. Szczególnie, jeśli presja jest spora, bo wszystko, co akurat przygotowywałam, miało pójść między ludzi. Niektórych z nich nawet nie znam, więc denerwowałam się tym bardziej. 

Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem! 
Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh...), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć motyw gwiazd. Po upieczeniu posypałam ciasto kakao, przykryłam szablonem, który wycięłam z najzwyklejszej kartki papieru do drukarki, i oprószyłam cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt zaskakująco udany! 

Muszę się Wam tutaj do czegoś przyznać. Dzieci Karoliny to straszne wybredziuchy; już dawno się poddałam w kwestii zaspokajania ich pragnień. No, może czasem... Ale gdy piekę ciasto, myślę raczej o przyjemności ich mamy. Tym razem jednak trafiłam w gust starszego niejadka: wciągnął dwa kawałki, zanim się obejrzałam. I pochwalił! Byłam w szoku; właściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne. 
Nie tylko na Święta!

Ciasto cynamonowe


Składniki:
(na formę o średnicy 22 cm)
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g miodu
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z miodem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Partiami dodać połowę do ciasta, następnie wlać mleko i resztę mąki.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić.

Ostudzone ciasto oprószyć kakao. Ułożyć szablon z wyciętymi gwiazdkami, posypać cukrem pudrem. Delikatnie usunąć szablon.

Smacznego!


Ciasto wyszło mi dość niskie, ale za to proste jak stół. Możecie upiec je w mniejszej tortownicy, choć moim zdaniem, temu nic nie brakuje.

24 komentarze:

  1. Myślę, że to ciasto jest nie tylko dla niejadka. Tylko dla żarłoka będą potrzebne dwa. Wygląda bajecznie i świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Dla mnie idealne, choć lubię wszystkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty jak już opiszesz ciasto, to człowiek ślinotoku dostaje ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda pięknie, i ten cynamonowy aromat-nic tylko piec:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne Ci wyszło to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się zapowiada :) jadłabym z z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszne :) też zjadłabym spokojnie 2 kawałki!

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem ciekawa środka, ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedna pochwała od niejadka liczy się jak milion od "zwykłych zjadaczy";)

    OdpowiedzUsuń
  10. W nasz gust na pewno też byś tym ciastem trafiła :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto, chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak apetycznie, że nie dziwię się, że skusiło nawet niejadka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest cudne! Skoro w odwiedziny takie cudowności robisz, to zapraszam do mnie! :))
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda. Tak świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepięknie, tak rustykalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ślicznie udekorowane. Co do niejadków to też mam takie w domu, trudno ich zadowolić, mają swoje ,,twarde menu" i do wszelkich nowości podchodzą jak do jeża, pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak niejadek zje to zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda wspaniale i chętnie sięgnęlibyśmy po taka gwiazdkę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kochana mój niejadek wciągnął dziś maminą lazanie i powiedział, że pyszna ... choć wczoraj jak usłyszał co będzie na obiad powiedział, że chce racuchy:) ..... ciasto to moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Każdy niejadek "je" trochę oczami, a to ciasto wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  21. ... cudowne! i wydaje się byc bardzo proste w wykonaniu. Myślę, że sie na nie skuszę w Nowy Rok :) Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń