piątek, 11 grudnia 2015

Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy

Aż drżę z podekscytowania! Okazało się, że Wigilię i dzień przed będę miała wolne, co oznacza, że jedziemy na Święta do Polski! Dużo będzie wykrzykników w tym poście, ale co mi tam! W końcu nie co roku spędza się Boże Narodzenie z Rodziną...

Sprawa wyglądała tak, że zaplanowaliśmy to już w wakacje. Później dostałam praktyki i okazało się, że piekarnia jest otwarta w Wigilię i drugi dzień Świąt, a ja, jako najświeższa świeżynka pomyślałam, że nie mam nawet co marzyć o wolnym. Okazało się jednak, że szef jest wyrozumiały, i sam zaproponował kilka dni, żeby starczyło na podróż w te i z powrotem, i jeszcze na poczucie świątecznej atmosfery.
C. jest rozochocony jeszcze bardziej niż ja, bo to jego pierwsze polskie Święta. Będzie się działo!

Sezon na przetwory już dawno się skończył; niedługo rozpocznie się kolejny, kiedy to będziemy otwierać aromatyczne słoiczki i cieszyć się ich zapachami i smakami, wspominając minione lato i tęskniąc do kolejnego. U mnie zaczyna się to na przełomie lutego i marca, gdy jest szaro i buro, a wieczna chlapa nie oszczędzi żadnych butów przed przemoknięciem. 
Póki co jednak postanowiłam zamknąć w słoiczkach coś jeszcze. Pomarańcze! Przecież właśnie teraz są najlepsze! A już niedługo rozpocznie się sezon na moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je! 

Przepis podpatrzyłam u Małgosi, i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie, a dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego!
Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie krwiste, Wasze konfitury będą czarowały kolorem.

A jeśli nie możecie znaleźć akurat tej odmiany, zróbcie ze zwykłych. Też będzie pysznie!

Konfitura z czerwonych pomarańczy z różowym pieprzem


Składniki:
(na 4 słoiczki po 150 ml)
  • 2 kg czerwonych pomarańczy
  • 400 ml wody
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka różowego pieprzu

Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami i sokiem w misce, zalać wodą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia jak najdokładniej wycisnąć zawiniątko, wyrzucić. Pomarańcze przelać do garnka, dodać cukier i masło, zagotować. Na małej mocy palnika gotować 2-3 godziny, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (im dłużej gotowana, tym gęstsza będzie konfitura). 

Pod koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować.

Smacznego!


Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego. Pasowała tam idealnie!

14 komentarzy:

  1. Fajnie, że uda się spędzić święta w Polsce :) W rodzinnym gronie :) A konfitura musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, taka konfitura każdą herbatę zamieniłaby w królewską :)
    A i oczywiście cieszę się,że wyrozumiały szef dał Ci tak wspaniały powód do radości i rodzinnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pieprzem jeszcze nie jadłam. Ale robiłam już z innymi dodatkami. I z cytryny też. Ale z chęcią spróbuje twojej wersji bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że takie podarowane święta będą jeszcze piękniejsze. A co co konfitury to poproszę słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oryginalne połączenie :) Doskonała na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że uda Ci się spędzić święta z rodziną! Wspaniały szef :D
    Konfitura musi pachnieć bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To zyczę Ci takich cudownych Świąt Kochana:) ... i C. również:) ... a konfitura - porwałabym słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginalna konfitura, zrobię z pewnością, tym bardziej , że pomarańcze właściwie "rosną" w Polsce cały rok(na półkach sklepowych, rzecz jasna)
    Życzę niezapomnianych świąt w gronie rodziny i przyjaciół.
    Nigdzie tak cudownie się nie przeżywa świąt jak właśnie w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  9. U ciebie konfitura z pomarańczy, u mnie tylko pomarańczowa skórka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim razie już dziś życzę Wam Wspaniałych Świąt! C. jadł już kiedyś polskie świąteczne potrawy?
    A konfitura pomarańczowa właśnie w tej chwili jest mi niezwykle potrzebna do sernika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadł pierogi z piekarnika, moje ulubione, ale to wszystko. Już się chłopina doczekać nie może ;)
      Wpadnij, mam jeszcze zbunkrowane słoiczki ;)

      Usuń
    2. Ciekawe, co mu najbardziej zasmakuje. Zawsze to jakaś nowość :)
      Super! Będę za 15 minut ;)

      Usuń