sobota, 18 kwietnia 2015

Sernik z nutellą i masłem orzechowym

Padam. Za dużo rzeczy chcę robić na raz, w dodatku wszystkie chcę robić przynajmniej dobrze. Cierpi na tym moje nieogarnięte mieszkanie (już niedługo - w przyszłym tygodniu wielkie porządki z okazji urodzin C.), cierpię ja. Nie pamiętam, kiedy się ostatnio wyspałam, i chyba jeszcze przez czas jakiś sobie nie przypomnę... Z drugiej strony - część z rzeczy, które zrobić muszę, robić lubię. Bawię się przy tym całkiem nieźle, i tylko gdy o szóstej trzydzieści budzik znów dzwoni, mam ochotę schować głowę pod poduszkę i udawać, że mnie nie ma...

Plan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe, i mniejsze, wolą małe słodkości niż tort, jak piękny i dobry by nie był (jeszcze nie wiem, czy będzie piękny i dobry, ale nadzieja umiera ostatnia).

Tymczasem mam dla Was przepis na ciacho, które przygotowałam już jakiś czas temu. C. naopowiadał w nowej pracy, jakimi to dobrociami go karmię, i w końcu zebrał się na odwagę, żeby poprosić o jakiś smakołyk do pracy. W sumie, wyraził się bardzo konkretnie: bezglutenowy. I sernik. Na zimno najlepiej. Ok, niech będzie i tak...
Myślałam długo, czym by tych jego współpracowników uraczyć. Najpierw wpadła mi do głowy nutella, później orzechy. Ale jak tu zrobić warstwę orzechową, żeby była kremowa i pyszna? Trzeba by je zmielić... A wtedy wyjdzie co? Masło orzechowe przecież! Połączyłam więc to wszystko w jedno, i wyszedł mi całkiem zgrabny serniczek. Jak smakowała całość - nie wiem, ale poszczególne warstwy wyszły mniamniuśne. Szczególnie ta z nutellą, mmm...
Następnego dnia blaszka wróciła do domu pusta, wnioskuję więc, że i konsumenci byli zadowoleni.

Jeśli więc szukacie czegoś dla miłośników nutelli i masła orzechowego; czegoś, przy czym się nie napracujecie i czegoś, co nie może się nie udać - ta dam! Zróbcie ten sernik.

Sernik z nutellą i masłem orzechowym (na zimno)

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)

spód:
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g mąki gryczanej
  • 80 g zimnego masła

masa z nutellą:
  • 300 g serka kremowego
  • 115 g nutelli
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki (38%)

masa z masłem orzechowym:
  • 300 g serka kremowego
  • 115 g masła orzechowego gładkiego
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki

dodatkowo:
  • 10 g krokantu

Orzechy wymieszać z mąką, zagnieść z masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Spód podpiec w 200 st. C. przez 12-15 minut.
Ostudzić.

Masa z nutellą:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić.
Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.

Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony spód, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa z masłem orzechowym:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić.
Serek zmiksować z masłem orzechowym i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.

Masę wyłożyć na schłodzoną masę z nutellą.
Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem posypać krokantem.

Smacznego!

Sernik był lekki, delikatny i puszysty; nie zbity. Ja takie lubię najbardziej.

36 komentarzy:

  1. Obłędny serniczek!!! Jestem serniko-maniakiem, łapię wszystko co wpada w ręce, jeśli chodzi o serniki.Porywam Twój, pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Same super smaki, to co że kaloryczne... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak już pewnie zjedzony :-) a ja tak liczyłam na kawałeczek tej pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem na stokrotne TAK dla tego serniczka-pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sernik. Porcyjkę bym chętnie przygarnęła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik z nutellą to podwójne szczęście :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny serniczek! Dzisiaj również piekłam sernik, ale mój jest bananowo- kokosowy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadam za wszystkimi sernikami i puszystymi i zbitymi:))Twój wygląda obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to musi być pyszne! Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pyszne składniki :) super tort i nic dziwnego, że blaszka wróciła pusta :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny sernik, musi być bardzo słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom - wcale nie :)
      Oczywiście można jeszcze zmniejszyć ilość cukru, choć według mnie jest akurat :)

      Usuń
  12. Zapraszam do mnie po przepis na zdrową, fit-Nutellę bez cukru:) Może się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie zjadłabym go bez chwili zastanowienia<3

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik zapewne rozpływa się w ustach, wygląda bardzo apetycznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rzeczywiście dzień wypełniony po brzegi pracą , ale i smakowitościami, przynajmniej jedn chętnie bym spróbowała, mianowicie - cudaczny chlebek, więc poczekam ,aż się podzielisz przepisem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękny sernik ... coś dla mnie bo i masło orzechowe i nutellę kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojej.. czekolada... masło orzechowe... czy może być lepsze połączenie? :) Chyba się skuszę, ale dopiero jak pojadę do domu i wyciągnę mamę na małe spożywcze zakupy xD

    OdpowiedzUsuń
  18. Podejrzewam, że jest taki pyszny, na jaki wygląda : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale rozpusta, masło orzechowe i nutella w jednym:). Czytam przepis raz, drugi, oczy przecierem, nie widzę w składzie jajek, hurrrrrra:). Coś dla mnie. Przetestuję. A będzie jakiś post nt. tego słynnego niedzielnego tortu;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda tort nie wyszedł dokładnie tak, jak miał, ale post będzie i tak ;)
      Większość serników na zimno robię bez jajek :)

      Usuń
  20. Wspaniałe połączenie :) Chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zbyt krótka doba to także i mój problem... Ale czasami trzeba odpuścić i dać sobie chwilę wytchnienia, bo przecież świat się nie zawali od braku domowych bułek na śniadanie ;) Mam nadzieję, że uda Ci się wyspać w najbliższym czasie :)
    A sernik prima sort! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe smaki! Ten sernik musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sernik cudo! Nic tylko piec i jeść, choć nie miałabym też nic przeciwko, gdyby to kto inny upiekł i tylko mi przyniósł do zjedzenia ;P

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo mi się podoba ten sernik - już składniki zdradzają, że jest pyszny!! A zdjęcie tylko to wrażenie odzwierciedla :)

    OdpowiedzUsuń