Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym stole...? Są urocze, no i pyszne. Ja zdecydowanie nie mam ich jeszcze dość...
Dzisiejsza babka ma śliczny, pastelowo-różowy kolor, a smakuje i pachnie różą. Miałam jeszcze trochę konfitury, postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, babeczka bowiem wyszła wyśmienita. Pięknie pachnie, smak róży nie jest przytłaczający, tylko subtelny i taki w sam raz. Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka) i konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno białek (w niczym to nie zaszkodziła - babeczka wyszła pulchniutka i lekka). Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor, wystarczy dodać więcej barwnika. Coś jeszcze...? Ach, tak! Nie czekajcie do kolejnych Świąt, upieczcie ją sobie na weekend - z pewnością zdobędzie Wasze podniebienia.
Babka różana
Składniki:
(na formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l)
- 200 g miękkiego masła
- 65 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g białej czekolady
- 65 g konfitury z płatków róży
- 35 g creme fraiche
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka creme fraiche
- 2 łyżki wody
dodatkowo:
- różowe cukrowe perełki
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników.
Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać.
Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić.
Cukier puder utrzeć z wodą i śmietaną na gładki lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego!
To już ostatnia propozycja do wielkanocnych akcji.
Pięknie wyrośnięta i ten lekki róż, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, i ten aromat róży-rozmarzyłam się ;)
OdpowiedzUsuńOjoj musi być pyszniutka :-)
OdpowiedzUsuńO jejku, ale cudeńko :-)
OdpowiedzUsuńRóża... mój ulubiony zapach :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek róży w słodkościach. Sama smażę płatki do pączków, robię konfitury z jej dodatkiem, miód i syrop. Chętnie upiekę więc tę babeczkę bo wygląda znakomicie! A co do babki, to sama często piekę, nie tylko od święta! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOoo i dobry patent na wykorzystanie konfitury z dzikiej róży <3
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka ,a z dodatkiem róży pewnie bardzo aromatyczna , już czuję jej przepiękny zapach :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie różane wypieki;)
OdpowiedzUsuńCholercia upiekłabym, ale mi konfitura "wyszła" do słodkoczwartkowych pączków... No to schowam przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńa ja mam tyle róży w spiżarce i nie wiedziałam do czego wykorzystać...przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś babkę z cukrem różanym więc wyobrażam sobie jak pyszna była Twoja babeczka :))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, nigdy nie dodawałam róży, a szkoda, bo smak cudowny musiał być :)
OdpowiedzUsuńTa babka musiała fantastycznie smakować, już ją lubię :)
OdpowiedzUsuńbabek nigdy nie mamy dość, piekę je na okrągło przez cały rok:) ... ta różana jest obłędna, jednak nie posiadam konfitury z płatków:(
OdpowiedzUsuńAle babka!!!! I do tego ten kolor!!! Super :)
OdpowiedzUsuńBardzo dostojna babka :)
OdpowiedzUsuńI facet z goździkiem;-))
OdpowiedzUsuńFajna babka!
Wspaniały kolor ma twoja babka, smak pewnie nie gorszy;)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda świetnie, z dodatkiem konfitury różanej musi super smakować !
OdpowiedzUsuń