poniedziałek, 17 marca 2014

Banany i wiśnie. W serniku

Oczywiście pogoda spłatała mi psikusa, i weekend, choć niezbyt zimny (a śniegiem straszyli!), to zabójczo wręcz wietrzny. Po dziesięciu minutach spaceru głowa mi pękała, i nawet cieplutka, zimowa czapka nie pomogła. Kiedy jednak ja chciałam jak najszybciej wrócić do domu, Ptysia miała zupełnie inne plany. Ogromnie jej się spodobało spacerowanie przy tym szalonym wietrze, który tarmosił jej uszy na wszystkie strony. Z szerokim uśmiechem i jęzorem na wierzchu dawała ogromne susy i wyglądała, jakby niewiele jej brakowało do wzniesienia się w powietrze... Doprawdy pocieszny widok; wynagrodził mi nawet niemal zmrożony nos.

A w domu czekał na nas serniczek. I to jaki...
Miałam banany, które domagały się natychmiastowego spożycia. Mam też jeszcze kilka słoiczków wiśni od Mamy. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.
Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę powiedzieć, że banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie.

Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)

spód:
  • 120 g ciastek digestive
  • 60 g masła

masa serowa:
  • 7 listków żelatyny
  • 600 g serka kremowego
  • 300 ml śmietany kremówki (38%)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:
  • 125 wiśni ze słoika
  • 75 ml soku wiśniowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki na 20 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas mieszając. Dodać wiśnie, przestudzić (kisiel ma być chłodny, ale nie zupełnie stężały).

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Banany obrać. Dwa pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, dwa rozgnieść widelcem na miazgę. Oba rodzaje skropić sokiem z cytryny.
Serek zmiksować z kremówką, cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać rozgniecione banany, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić na parze, ostudzić. Powoli wlewać do masy, cały czas miksując.

Na spód wyłożyć 1/4 masy, rozsmarować. Ułożyć plasterki bananów, przykryć resztą masy, wyrównać wierzch. Ułożyć wiśnie, zrobić pajęczynę z kisielu.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Och, kiedy wreszcie ta wiosna przyjdzie na dobre...?

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

18 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda ten sernik! I super połączenie bananów i wiśni, musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się zapowiada! Mojej psinie pogoda też nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się ze spacerów przy tej pogodzie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale ten sernik! Połączenie bananów i wiśni musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione lody to wiśnia z bananem właśnie. muszę spróbować ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, musi cudownie smakować :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny serniczek na lato, do tego apetycznie wygląda. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, kuszące ,)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik elegancki i smakowity zarazem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super. :-) A wiosna... cóż, u nas na północy kraju już jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie! Uwielbiam serniki na zimno, a z takimi owocami jeszcze nie robiłem, więc na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały serniczek :) już wyobrażam sobie jego cudny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik rewelacja. Wydaje mi się, że wiśnie i banany to cudowne połączenie. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się Twój blog! - dlatego nominuję Cię do Liebster Blog Award - więcej informacji u mnie na blogu: http://www.apetytnawiecej.pl/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Częstuję się bez pytania ponieważ trudno mu się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha. Pewnie go już nie ma... muszę sobie upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepięknie. Wiśnie uwielbiam, banany uwielbiam, wszelkie serniki uwielbiam- zdecydowanie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń