czwartek, 6 marca 2014

Flapjacks po raz pierwszy

Bardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka owsiane też nie są mi obce, choć bardzo rzadko je robię. Dlaczego? Dobre pytanie. Nie mam pojęcia - jakoś zawsze jest coś bardziej interesującego czy efektownego. Dlatego gdy w propozycjach wspólnego gotowania na marzec pojawiły się flapjacki, wiedziałam, że to będzie idealna okazja do przygotowania czegoś na bazie płatków. 

Nigdy nie robiłam flapjacks. Musiałam więc sobie troszkę poczytać - okazuje się, że to krajanka - pieczemy całość w formie, a potem kroimy w kwadraty lub prostokąty. Słodka, lepka, bardzo sycąca. Oj tak, to musiało być coś pysznego...
Okazało się też, że flapjcki są błyskawiczne w przygotowaniu - o ile nie trzeba iść w trakcie do sklepu, bo nagle okazało się, że w domu jest tylko sto osiemdziesiąt siedem gram płatków owsianych. Ale nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.

Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie ten błąd.

Flapjacks miałam przyjemność przygotować wspólnie z Panną Malwinną oraz Siaśką, a inspirowałam się przepisem z bloga Frugalfeeding.

Kokosowe flapjacki z jagodami

Składniki:
(na formę 25x25 cm)
  • 300 g płatków owsianych
  • 150 g masła
  • 65 g cukru
  • 40 g cukru kokosowego
  • 3 łyżki złotego syropu
  • 40 g chipsów kokosowych
  • 125 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Masło, oba cukry i syrop rozpuścić w garnuszku.
Płatki owsiane wymieszać z chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód.

Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą.
Ostudzić.

Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole mnóstwo zadań wiąże się z siedzeniem przed monitorem; na szczęście skończyliśmy projekt, i mogę znów zapomnieć, jak działa Power Point. 
Ja jakaś nie z tej epoki jestem chyba...

7 komentarzy:

  1. Musiały być pyszne :) Też lubię wszelkiego rodzaju wariacje na temat płatków owsianych i owsiane batoniki. A połączenie kokosu z borówkami musiało być fenomenalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepkie i słodkie, powiadasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki owsiane uwielbiam. Myślę, że i w takim wydaniu by mi smakowały. Wyglądają smakuśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe są, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te jagody sprawiły, że jeszcze bardziej tęsknie za ciepłymi dniami niż dotąd. Przepyszne muszą być te Flapjacks. Ładniej wyglądają niż niejedne kupne batoniki.
    Pozdrawiam :)
    SlodkaStrona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń