czwartek, 21 listopada 2013

Zapach piernika w butelce

Madame Edith ma czarującego bloga. Lubię na niego zaglądać dla apetycznych zdjęć i smakowitych przepisów (a może odwrotnie...?), dla recenzji restauracji, które skrzętnie notuję na wypadek wizyty w stolicy. Przeglądając jej wpisy niemal czuję zapach unoszący się z ekranu delikatną smużką... A jeśli go nie ma, to tym bardziej ją podziwiam.
Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. 

Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi go niewiele - zawartość słoiczka znika błyskawicznie. 

I chyba Świętami pachnie coraz bardziej...

Syrop pierniczkowy

Składniki:
(na ok. 300 ml syropu)
Wodę, cukier i przyprawę do piernika zagotować. Gotować na średnim ogniu (uwaga: mocno się pieni) przez 10-15 minut, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać ekstrakt, wymieszać, ostudzić.
Syrop przelać do butelki lub słoika.

Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Smacznego!

Obudziłam się dzisiaj chwilę po dziewiątej. Wyjrzałam przez okno, i zobaczyłam cieniutką warstwę bieli otulającą niema wszystko - chodniki, trawniki, dachy, nieliczne liście niezerwane przez jesienne wiatry.
I choć w tej chwili po tej bieli nie został nawet ślad, liczę na to, że jutro zobaczę jej nieco grubszą warstwę. Znudziły mi się już jesienne szarości...

12 komentarzy:

  1. też mi się znudziły jesienne szarości i jak dziecko czekam na śnieg:) a ten syrop jest bardzo oryginalny, nigdy o takim nawet nie słyszałam. Myślę, że go wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i już wiem jaka kawkę wypije jutro jak wstanę:)pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, ale ten syrop musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda :))) poproszę dla mnie taki słoiczek! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od kawy jestem uzależniony i ostatnio kombinowałem co tu by zrobić by urozmaicić jej smak i to jest pomysł :) tylko jak zrobić wersję bardziej wytrawną (cukru staram się unikać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm... Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak zrobić syrop cukrowy bez cukru. Nie używam słodzików i nie wiem, czy jakiś by się nadał.
    Ale jeśli pijesz gorzką kawę, to wystarczy dodać odrobinę przyprawy do piernika i dobrze wymieszać. Ewentualnie podać z mlekiem. Myślę, że wyjdzie pysznie - kawa będzie wyraźnie piernikowa, ale nie słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny pomysł :) Ostatnio myślałam nad zrobieniem czegoś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszny . Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pożeraczko witam się, mnie ten syrop też zwalił z nóg i od tamtej pory piję z nim kawkę przynajmniej raz dziennie ;)

    OdpowiedzUsuń