Tak, moi drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów...
Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. Pestki dyni sprawiają, że ma ciekawszą strukturę, no i te cudowne dziury... Mogłabym na niego patrzeć i patrzeć.
Jedyna wada, to czas oczekiwania. Najpierw poolish strasznie długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga Co do jedzenia - zasmakował mi bowiem bardzo, i stwierdziłam, że idealnie nadaje się do eksperymentów. Ten zaliczam do jak najbardziej udanych.
Dyniowy chleb na poolish
Składniki:
(na keksówkę 22x11 cm)
poolish:
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 3 g drożdży
ciasto:
- 3 g drożdży
- 100 ml letniej wody
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 250 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 45 g pestek dyni
dodatkowo:
- 2 łyżki wody
Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać z mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.
W dużej misce wymieszać mąkę z kurkumą i solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki. Dodać cały poolish i dyniowe puree. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać pestki, dobrze zagnieść.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.
Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Posmarować wierzch ciasta wodą.
Piec w 225 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. piec jeszcze 35 minut.
Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Ciasto wyszło stosunkowo rzadkie - myślałam o podsypaniu mąką, ale zrezygnowałam z tego pomysłu i po prostu upiekłam go w keksówce. Dzięki temu jest niesamowicie wilgotny i naprawdę pyszny.
Skusiłabym się na kromkę takiego chleba.
OdpowiedzUsuńChlebek, jak widzę dobrze wyrobiony. A kolor.... Niesamowity. Chętnie zjadłabym taką kromeczkę bo i czas przed obiadem i jestem głodna. Ale na razie tylko oko nacieszę (niestety). Ale chętnie go zrobię :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!! Uwielbiam domowe pieczywo :))
OdpowiedzUsuńNawet podwójnie dyniowy, zawiera przecier i pestki z dyni :) Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, ślinka sama cieknie na taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńmyślałam żeby taki upiec,muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie
:)
wspaniały chlebek :) uwielbiam dyniowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńFakt ,kolor cudny i zjadłabym ze smakiem.
OdpowiedzUsuńzastanawia mnie rosnąca popularność wypieków z dyni, ale cóż trzeba w końcu chyba spróbować i to chyba będzie ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chociaż kromeczkę..
OdpowiedzUsuńPrzepisy z dyni mają to do siebie, że kolor jedzenia jest obłędny!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki chlebek; )
Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam dynię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jejku, jaki śliczny, może i ja się pokuszę ? :)
OdpowiedzUsuńCudowny, z przyjemnością wykorzystam Twój przepis! ;)
OdpowiedzUsuńKanapeczki na takim chlebku, sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńO cieszę się, że zdecydowałaś się upiec ten chleb i że Ci smakował. Piękny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Chleb jak marzenie! Idealnie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńKiedyś na pewno go zrobię, bo wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńha! jutro piekę :) wygląda fantastycznie! :) zaczynam się mocno przekonywać co do dyni... :)
OdpowiedzUsuńbardzo zgrabny !
OdpowiedzUsuńjest pięknie wyrośnięty:) ile ma oczek:))) ciekawi mnie jego dyniowy aromat:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chlebek!
OdpowiedzUsuńUpiekłam, i chlebek jest rzeczywiście bardzo, bardzo pyszny.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!
Przeglądając Twoje posty i linki dopisałam też do swojej listy "do upieczenia" więcej przepisów, dzięki :)
Pozdrawiam.
ale ma ładną strukturę! wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńzbieram ciekawe przepisy na wykorzystanie moich cudownych dyni, myślę, że upiekę i taki chlebek:)
OdpowiedzUsuń