piątek, 15 listopada 2013

Najsmaczniejszy chleb dyniowy

Tak, moi drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... 

Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. Pestki dyni sprawiają, że ma ciekawszą strukturę, no i te cudowne dziury... Mogłabym na niego patrzeć i patrzeć.

Jedyna wada, to czas oczekiwania. Najpierw poolish strasznie długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga Co do jedzenia - zasmakował mi bowiem bardzo, i stwierdziłam, że idealnie nadaje się do eksperymentów. Ten zaliczam do jak najbardziej udanych.

Dyniowy chleb na poolish

Składniki:
(na keksówkę 22x11 cm)

poolish:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 3 g drożdży

ciasto:
  • 3 g drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 45 g pestek dyni

dodatkowo:
  • 2 łyżki wody

Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać z mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.

W dużej misce wymieszać mąkę z kurkumą i solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki. Dodać cały poolish i dyniowe puree. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać pestki, dobrze zagnieść. 
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.

Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Posmarować wierzch ciasta wodą.

Piec w 225 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. piec jeszcze 35 minut.
Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Ciasto wyszło stosunkowo rzadkie - myślałam o podsypaniu mąką, ale zrezygnowałam z tego pomysłu i po prostu upiekłam go w keksówce. Dzięki temu jest niesamowicie wilgotny i naprawdę pyszny.

25 komentarzy:

  1. Skusiłabym się na kromkę takiego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek, jak widzę dobrze wyrobiony. A kolor.... Niesamowity. Chętnie zjadłabym taką kromeczkę bo i czas przed obiadem i jestem głodna. Ale na razie tylko oko nacieszę (niestety). Ale chętnie go zrobię :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!! Uwielbiam domowe pieczywo :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet podwójnie dyniowy, zawiera przecier i pestki z dyni :) Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, ślinka sama cieknie na taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. myślałam żeby taki upiec,muszę spróbować.
    Wygląda smacznie
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały chlebek :) uwielbiam dyniowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fakt ,kolor cudny i zjadłabym ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. zastanawia mnie rosnąca popularność wypieków z dyni, ale cóż trzeba w końcu chyba spróbować i to chyba będzie ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym chociaż kromeczkę..

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepisy z dyni mają to do siebie, że kolor jedzenia jest obłędny!
    Zjadłabym taki chlebek; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam dynię.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jejku, jaki śliczny, może i ja się pokuszę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny, z przyjemnością wykorzystam Twój przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kanapeczki na takim chlebku, sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O cieszę się, że zdecydowałaś się upiec ten chleb i że Ci smakował. Piękny!

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Chleb jak marzenie! Idealnie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś na pewno go zrobię, bo wygląda kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ha! jutro piekę :) wygląda fantastycznie! :) zaczynam się mocno przekonywać co do dyni... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jest pięknie wyrośnięty:) ile ma oczek:))) ciekawi mnie jego dyniowy aromat:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam, i chlebek jest rzeczywiście bardzo, bardzo pyszny.
    Dziękuję za przepis!
    Przeglądając Twoje posty i linki dopisałam też do swojej listy "do upieczenia" więcej przepisów, dzięki :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. ale ma ładną strukturę! wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  23. zbieram ciekawe przepisy na wykorzystanie moich cudownych dyni, myślę, że upiekę i taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń