sobota, 11 lipca 2015

Ciasto duńskie z przepisu duńskiego piekarza

W Danii mieszkam już długo, ciasto duńskie nie jest mi więc obce. Duńczycy je wprost kochają! W każdej piekarni można kupić całe mnóstwo różnorakich ciastek i ciast upieczonych na podstawie ciasta duńskiego właśnie. Choć, muszę przyznać, na początku czułam się nieco zdezorientowana, tutaj bowiem ciasto duńskie to wienerdej, czyli... Ciasto wiedeńskie. Skąd ta różnica?
Otóż w latach pięćdziesiątych XIX wieku do Danii tłumnie przybywali austriaccy piekarze. Przywieźli ze sobą przepis na ciasto, które po drobnych zmianach, jak ilość dodawanych jajek i tłuszczu, zyskało rzesze duńskich fanów. Wypiek zyskał popularność na całym świecie, stając się danish pastry. Duńczycy jednak znali prawdę, dla nich więc i dla ich północnych sąsiadów wypiek na zawsze pozostanie ciastem wiedeńskim.

Jak, zwał, tak zwał. Ciasto duńskie pyszne jest, wiedzą to nie tylko Duńczycy. Cudownie się listkuje, niczym ciasto francuskie, a przy tym jest niezwykle puszyste i lekkie. Jak osiągnąć taki efekt?
Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe na zimno, a następnie wałkować je z masłem dokładnie w ten sam sposób, co ciasto francuskie. I już! Brzmi skomplikowanie? Ja się z moim wyrobiłam wczoraj w godzinę, czyli naprawdę ekspresowo. Nie bójcie się ciasta duńskiego - owszem, potrzeba odrobiny siły na wałkowanie, ale to wszystko. Nie trzeba na nic czekać, nie trzeba ogrzewać składników, chuchać, dmuchać... Wystarczy zagnieść, rozwałkować - i jest.

Przy wyrabianiu ciasta duńskiego trzeba pamiętać o kilku podstawowych rzeczach: wszystkie składniki muszą być zimne (poza masłem do wałkowania, ale o tym za chwilę), łącznie z drożdżami. Dzięki temu ciasto nie będzie rosło podczas naszej z nim pracy. Kiedy wykorzystujemy część ciasta, resztę trzymamy w lodówce, pod przykryciem - z tych samych powodów co wyżej. Kiedy już jednak przygotujemy nasze ciastka, należy dać im godzinę na wyrośnięcie przed włożeniem do piekarnika, inaczej będą ciężkie i niesmaczne.
Przy wałkowaniu należy pamiętać o konsystencji - ciasto ma mieć taką samą jak masło. Co oznacza, że tłuszcz nie może być prosto z lodówki, nie może jednak być miękki. Najlepszym sposobem jest uderzanie w masło wałkiem, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie trzeba je uformować w kwadrat, bo przy wałkowaniu z ciastem ważne jest, abyśmy nie mieli rogów z samym tylko ciastem.
Jak już przygotujemy ciasto, należy obchodzić się z nim delikatnie. Nie po to wałkowaliśmy przez 15 minut, żeby teraz zniszczyć piękne dwadzieścia siedem warstw! Nie zagniatamy, nie ugniatamy, tylko rozwałkowujemy, kroimy i gotowe. Dzięki temu będzie się pięknie listkowało.

Przepis, który Wam podaję, dostałam w szkole od nauczyciela, piekarza z trzydziestoletnim stażem. Tak właśnie wykonuje się ciasto duńskie w piekarniach w całej Danii. Moja zmiana, to mniejsza ilość masła - w oryginale powinno być pięćset gram. Dla mnie to za dużo, ciasto robi się wtedy tłuste i ciężkie. Trzysta pięćdziesiąt jest w sam raz.

Ciasto duńskie

Składniki:
(na 1200 g ciasta)
  • 525 g mąki pszennej
  • 215 ml zimnej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

dodatkowo:
  • 350 g masła

Wodę wlać do dużej miski, dodać drożdże, wymieszać aż do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, dodać cukier, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, wkłożyć do miski i wstawićdo lodówki na 30 minut.
Masło wyjąć z lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości 1 cm.
Masło bić wałkiem, żeby nieco zmiękło, następnie uklepać boki, żeby powstał kwadrat. Ułożyć go na środku na skos, następnie zawinąć boki ciasta jak kopertę. Ciasto musi dokładnie przykrywać masło.

Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, następnie złożyć trzy razy, obrócić 90 stopni. Znów rozwałkować, złożyć i rozwałkować raz jeszcze. Ciasto złożyć na pół, schłodzić w lodówce do czasu użycia (maksimum 3 dni).

Smacznego!

Jeśli nadal Was nie przekonałam - jutro pokażę, co z takiego ciasta można zrobić. A wtedy nikt już się nie oprze...

Przepis bierze udział w akcji Mopsika.

Skandynawskie lato 2015

32 komentarze:

  1. Dziękuję Ci za ten wpis!
    Ciasto duńskie wykonam z wielką przyjemnością.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. czekam więc dalej, ciasto musi być pyszne nawet solo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O bardzo ciekawy przepis.WYkorzystan na pewno!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, na pewno wypróbuję :) czekam na zastosowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis i na pewno kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gin-dzięki za opowieść i sprawdzony przepis. Kiedyś raz piekłam z danish pastry i nawet nie pamiętam jak to było. Bardzo chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia i przepisu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne !! Czekam na jutrzejszy wpis co z tego można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasto duńskie a pewno coś z niego przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto duńskie jest super i czekam na jutrzejszą propozycję

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda i pewnie tak też smakuje :) Muszę spróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow ! 500g masła? Sama nigdy nie probowalam duńskiego ciasta, choć słyszałam o nim wiele razy. Jestem bardzo ciekawa smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te 500 g robi wrażenie ;) Nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to jakie pyszne! :)

      Usuń
  12. Nie znam ciasta duńskiego, ale zachęciłaś mnie swoim opisem ... zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto duńskie to po prostu półfrancuskie. Są szybkie wersje tego ciasta np. http://www.ochef.com/r270.htm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z Twojego przepisu robi się szybciej, ale później trzeba je przez noc schłodzić; moje można wykorzystywać od razu po zrobieniu :)
      A o nazewnictwo nie będę się spierać - co kraj, to obyczaj ;) W kuchni duńskiej półfrancuskie jest bez drożdży i inaczej się składa :)

      Usuń
  14. Jak dla mnie rewelka. Napisałaś, że to tylko godzinka na przygotowanie i to do mnie przemówiło na tak. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne! Chyba naprawdę nietrudne... Przekonałaś mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z pewnością skorzystam z tego przepisu, kiedy będę przygotowywać słodkości z ciasta duńskiego. :) Super przepis! I dzięki za cenne wskazówki, które w nim umieszczasz. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się przydadzą :)

      Usuń
  17. Aniu, no i się w końcu doczekałam Twojego ciasta! Ja robiłam już ciasto na dwa sposoby. Na pewno wypróbuję i Twój przepis. Drożdżówki z ciasta duńskiego należą do moich ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam. Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. o mamo nigdy nie slyszalam o takim przepisie, zabieram go na darmowa wersje Fooder'a http://tiny.cc/fooder

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo ciekawy przepis, na pewno do przetestowania... i ja również po raz pierwszy słyszę o cieście duńskim :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurcze..od jakiegos czasu zabieram sie za zrobienie tego ciasta, ale ciagle cos mi wypada. Musze je zrobic w koncu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo się cieszę, że opublikowałaś ten przepis. Mama nadzieję, że to moja akcja trochę była przyczyną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja akcja była głównym motywatorem :)

      Usuń
  22. Witam. Barzo podoba mi sie przepis. Czy moglaby pani jednak wyjasnic jak te maslo rozlozlozyc? uklepac i cale one? z jednej i z drugiej strony przykryc maslem? to powinno byc rozlozlozone? z gory dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło musi mieć konsystencję podobną do ciasta, dlatego po wyjęciu z lodówki dobrze jest "poobijać" je trochę wałkiem, żeby nieco zmiękło. Następnie formujemy z niego płaski kwadrat, mniejszy od kwadratu ciasta. Na blacie układamy najpierw ciasto, a na nim masło tak żeby rogi maślanego kwadratu dotykały środków boków kwadratu ciasta. Tak jak na matematyce było: mniejszy kwadrat wpisany w większy :) Następnie zakładamy brzegi ciasta na masło tak, żeby całkowicie je przykryć.
      Trochę ciężko to wytłumaczyć :) Tutaj możesz zerknąć na zdjęcia: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-francuskie---krok-po-kroku
      Ten przepis jest na ciasto francuskie, ale zasada składania jest taka sama :)

      Mam nadzieję, żę rozjaśniłam sprawę :)

      Usuń
    2. dzieki za tak szybka odpowiedz. Dzis wybrobuje :)

      Usuń
  23. fantastyczny przepis, idealne danisze o cudownym maślanym smaku i chrupiącej skórce

    OdpowiedzUsuń