piątek, 16 października 2015

Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba

Wiedzieliście, że dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba? Nie? Nic nie szkodzi. Ja, szczerze mówiąc, też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła.

Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco.

Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom.

Chleby piekły dzisiaj również Mopsik, Mirabelka, LejdiEmilia i Martynosia.

Orkiszowy chlebek do odrywania z dynią i kozim serem


Składniki:
(na keksówkę o wymiarach 30x11 cm)
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
nadzienie:
  • 250 g musu z dyni
  • 35 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g koziego sera
  • 3 łyżki świeżych ziół (bazylia, oregano, melisa, szałwia, tymianek)
dodatkowo:
  • 10 g ziaren dyni
  • 20 g ziaren słonecznika
Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml wody i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.

Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i sól, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką na 1 godzinę.

W tym czasie masło na nadzienie rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z musem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i suszonymi ziołami.
Serek pokroić w kosteczkę, świeże zioła porwać na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować musem dyniowym, posypać kozim serem i ziołami. Przeciąć wzdłuż na 3 paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone ciasto pokroić na 5 kawałków.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piec w 180 st. C. przez 45 minut.
Ostudzić.

Smacznego!


A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb...?

World Bread Day 2015 (October 16)

28 komentarzy:

  1. Gin-wygląda chleb wspaniale. Też lubię wypieki do odrywania i zatęskniłam za szarlotką w takiej wersji. U nas tez świętujemy :) Miłego chlebowego święta :) pozdrowienia M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oderwałabym kawałek, oj oderwałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie.Ja dziś nie jadłam chleba :/ jestem mistrzynią w zapominaniu dat i wszelakich świąt,może w przyszłym roku nie zapomnę

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ciekawy przepis. Chlebek wygląda niebanalnie. Nie wątpię, że musi wyjątkowo smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebuś upiekłaś. Cudo!!! Ja niestety w tym roku kompletnie zapomniałam o Dniu Chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez dodalam dynie do mego wypieku ale Twoj bardziej mi sie podoba, jest super na sniadanie, przekaske czy do herbaty. Przepis wyprobuje w ten weekend. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno smakuje jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł cudny i pewnie smakuje super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebek. Jeszcze nigdy nie widziałam takiego do odrywania;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale i jak zwykle ja co roku przegapiam owe święto :D. Ale na twój przepis się skuszę i wypróbuję go na swoich domownikach :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Nono! Taki chlebek full wypas:) Godny wypiek na Święto chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały! O święcie nie słyszałam, ale chleb na pewno zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety w tym roku nie udało mi się dołączyć do piekących na WBD ..... żałuję strasznie, ale siła wyższa .... wspaniały ten dyniowy chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smaczna propozycja na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ niespotykany chlebuś wyczarowałaś, ja niestety nie piekłam tym razem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super to wygląda, mam teraz troszkę dyni to chyba będę wiedziała co z nią zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglada super ! Ja bardzo lubię połączenie dyni z czosnkiem i ziołami. Myślę, że ser kozi bezdyskusyjnie sprawdza się tu świetnie ; )

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki uroczy chlebuś, cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudeńko! Rwałabym, oj, rwałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. imponujący ! wygląda jak jedna z fotek z dobrej książki kulinarnej, piękny !

    OdpowiedzUsuń
  21. ten chleb wygląda obłędnie! :) piekłam już różne, ale tej wersji nie znałam, jestem absolutnie zachwycona zdjęciem :)

    kulinarny oliwek

    OdpowiedzUsuń
  22. Wonderful loaf and beautiful photos, which look like paintings! Love both! Thank you for joining WBD!

    OdpowiedzUsuń