piątek, 4 listopada 2016

Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem

Wczoraj C. wyszedł do pracy ostentacyjnie oświadczając, że nie ma pojęcia, kiedy wróci, ale jak już wróci, nie pogardziłby obiadem. No dobrze - myślę sobie. I tak nie mam nic ciekawego w planach poza absolutnym nicnierobieniem (w końcu przed pracującym weekendem i poprzedzającymi go trzema zwariowanymi dniami muszę naładować akumulatory), to coś tam mogę ugotować. Tylko co...?
Najpierw pomyślałam o tarcie, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego przepisu. Przeglądając magazyny, w oko wpadł mi w Hjemmets bedste mad, nr 10/2016, krem z kalafiora. Po przeanalizowaniu listy składników, okazało się, że niemal nic nie ma w domu. Ubrałam się więc niczym na Syberię (ostatnio rozpoczął się sezon słynnych, duńskich wiatrów, które po tylu latach mieszkania tutaj nadal prowadzą mnie prosto na dno czarnej rozpaczy), i poszłam do sklepu. A tam byłam świadkiem absolutnie komicznej sceny. 
Otóż zaraz za mną weszła mama z siedmio-, może ośmioletnią córką. Oczywiście wejście zapełnione jest już wszelkiej maści świątecznymi drobiazgami; mama zatrzymała się przed wystawą, wzięła do ręki świeczkę w kształcie krasnala, i pokazując córce z niekłamanym zachwytem powiedziała: O, spójrz; jakie ładne! Na to dziecko, z miną lekko zniecierpliwioną, a lekko pobłażliwą, odparło: Tak, tak, widzę. A teraz już chodź.
Mama, lekko zmieszana, odstawiła świeczuszkę na miejsce i podreptała za córką. A ja się poczułam, jakbym nagle trafiła do równoległego świata, w którym to dzieci pełnią role dorosłych.
Czy wszystko już staje na głowie, czy jeszcze coś z naszego prostego, dawnego świata zostało na swoim miejscu...?

Nieco rozkojarzona, zrobiłam zakupy (na szczęście zabrałam listę; bez niej pewnie wróciłabym do domu bez kalafiora). Po drodze zmokłam jak nieszczęście, ale za to widziałam piękną, jaskrawą tęczę. W listopadzie to już chyba widok na wagę złota, więc zamiast smęcić, z uśmiechem zabrałam się do pichcenia.

Sezon na gorące, rozgrzewające kremy zaczął się u nas w tym roku wyjątkowo późno. Wszystko przez to, że jeszcze do połowy października pogoda była na tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie.

Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista w smaku, chrupiąca i aromatyczna. Zmienia delikatny krem w prawdziwe pyszne doznanie.
Pogoda zdecydowanie zachęca do sięgania po właśnie takie przepisy, więc może skusicie się i Wy...?

Krem z kalafiora z pikantnymi ziarenkami


Składniki:
(na 6 porcji)
  • 800 g kalafiora (różyczki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 l bulionu
  • 150 ml śmietany kremówki (38%)
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przetrzeć przez praskę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać kmin i kolendrę, podgrzewać przez 30-60 sekund, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki.

W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki.

Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorącą z posypką z nasionek.

Smacznego!


Nie nazwałabym kremu z kalafiora duńską zupą narodową (w przeciwieństwie do jakby rosołu z klopsikami i kluskami; kiedyś Wam może taki pokażę), jednak z racji znalezienia przepisu w duńskiej gazecie i idealnego wpisania się tego dania w duńską aurę, dodaję tę propozycję do akcji Mopsika.

19 komentarzy:

  1. kalafior lubię dlatego zupęteż bym wszamał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super. do kremu z kalafiora musi być ostry dodatek, inaczej wychodzi mdła. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem z kalafiora nie jest zbyt wdzięcznym daniem do podania, ze względu na kolor, ale twój wygląda bardzo atrakcyjnie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam jeszcze okazji jeść zupy-kremu z kalafiora, ale podoba mi się taki pomysł. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. krem z kalafiora i ten dodatek, hmm ,pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajna ta zupka,ja bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupy są świetnym daniem na takie "nie wiem, kiedy wrócę". Odgrzewamy i już!

    OdpowiedzUsuń
  8. Och skusimy się z wielką ochotą. Mieszkamy na górze, na której tez często wieje i jest inaczej niż wszędzie. Już dwa razy padał śnieg, choć w całym Trójmieście nikt jeszcze śniegu nie widział. Zupy kremy uwielbiamy i Twój krem zrobimy niebawem :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. No i narobiłaś smaka kobietko! Chyba też muszę się wybrać do sklepu i wypróbować przepis ;)
    https://wordpress.com/stats/insights/kuchniabellissima.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię zupy kalafiorowe z ostrym dodatkiem. Świetnie podkręcają smak.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna ta zupa, a z dodatkiem tej posypki ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kremy z kalafiora, są cudne<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Przeglądając skandynawskie strony kulinarne nie raz natrafiłam na kalafiorową. Ta bardzo mi odpowiada, choć wypróbowanie muszę nieco odłożyć w czasie na razie ;) Cieszę się, że już coś dodałaś do akcji. Czekam na ten jakby rosół z klopsikami i kluskami :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam krem z kalafiora, choć mój jest bardziej w wersji francuskiej (za sprawą sosu), ale ten, z posypką, też świetnie brzmi :.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka. Poproszę o jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń