czwartek, 31 sierpnia 2017

Wakacyjnie. I lody malinowe z ricotty

Nareszcie! Moje wyczekiwane od dwóch lat wakacje są tuż za rogiem. Spakowani, gotowi do drogi, aż przebieramy nogami ze zniecierpliwienia. 
I wiecie co...? Mam Wam tyyyle do napisania. Bo działo się przecież dużo i intensywnie. Ale w tej chwili, chociaż mam urlop i wydaje się, że powinnam mieć czas na wszystko, paradoksalnie brakuje mi go na rzeczy, których już jakiś czas temu nie wpisałam w kalendarz. Plan dnia na najbliższe dwa tygodnie wypełniony jest po brzegi i zgodnie ze złotą zasadą, że wakacje są dla tych, z którymi je spędzam, nie ma tam miejsca na przesiadywanie przed komputerem. Na to będzie mnóstwo czasu po powrocie, gdy liście zżółkną i opadną, a mgły zasnują świat. Póki co ruszam ku przygodzie, a do bloga wrócę z nowymi wrażeniami i smakami, którymi będę się z Wami dzielić.

Tymczasem zostawiam Was z absolutnie bajecznymi lodami, na które przepis znalazłam u Komarki. Gdy jednak zerknęłam na stronę Half baked harvest i zobaczyłam oryginalny przepis wiedziałam, że te miodowe ciasteczka są strzałem w dziesiątkę. Zmiksowałam więc oba pomysły, dodałam i ciasteczka, i sos malinowy, i wyszły mi lody, którymi zajadali się wszyscy. Są kremowe, sernikowe, owocowe i orzeźwiające. Po prostu idealne - teraz już na pożegnanie lata...

Lody malinowe z ricotty z miodowymi ciasteczkami


Składniki:
(na 1,5 l lodów)
  • 400 g ricotty
  • 250 g płynnego miodu
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 250 g malin
  • 60 g ciastek miodowych

coulis:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru

Najpierw przygotować coulis:
Maliny i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie rozpuścić.
Ostudzić, przetrzeć przez sitko, schłodzić w lodówce.

Ricottę, miód, sól, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny utrzeć na gładki krem. Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Dodać maliny, 2 łyżki coulis i pokruszone ciastka, połączyć.

Lody przelać do pudełek, zamrozić.

Podawać z pozostałym coulis, zimnym lub podgrzanym.

Smacznego!


Lody przygotowałam bez maszynki, a mimo to są kremowe i bez kryształków lodu. 
Idealne...? 

12 komentarzy:

  1. wspaniałych i smakowitych wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omg! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No takich lodów jeszcze nie mialam okazji próbowac, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To miłego tam, wypoczywaj pięknie :)
    A lody cudne, z ricotty to brzmi jak bajka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich lodów jeszcze nie robiłam, ale bardzo zaciekawił mnie ten przepis i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne lody!
    Wspaniałego wypoczynku! Dużo wrażeń!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super lody. Szkoda, że już po wakacjach ale to nie przeszkadza w pochłanianiu takich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lody pysznie, chcieliśmy życzyć Ci udanego urlopu, ale Ty już chyba wracasz, albo wróciłaś :) Wszystkiego co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być "niebo w gębie"! :) Muszę koniecznie wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lody wyglądają pysznie. Jeszcze gdyby było trochę cieplej :)

    OdpowiedzUsuń