Wtorek (też wolny; aż sama nie wierzę we własne szczęście) rozpoczęłam od zrobienia czarnych kresek na powiekach i ubrania się w jedną z letnich sukienek; bez rajstop i swetra. Zachwycona zaistniałym stanem rzeczy, razem z C. wręcz frunęłam na kolejne z licznych przedślubnych spotkań. Tym razem ustalaliśmy kolor obrusów, sposób złożenia serwetek, strategię rozmieszczenia stołów, ilość i wielkość bukietów, miejsce, gdzie będzie nas można obsypać ryżem, godziny spotkania, zwiedzania i toastów, zainstalowanie muzyków, bezglutenowego gościa, i tak dalej, i tym podobnie... Godzina minęła, zanim się spostrzegliśmy, ale przynajmniej - takie mam wrażenie - mamy wszystko pod kontrolą. Przynajmniej w kwestii stołów. Teraz pozostaje tylko usadzenie gości; jeśli posadzimy na zmianę raz Polaka, a raz Duńczyka, to wesele będzie bardzo ciche i spokojne... Ale obawiam się, że skończy się na więcej niż jednym pijanym gościu.
Po powrocie do domu, gdy C. natychmiast ruszył do swoich pracowniczych obowiązków, czyli wybył na resztę dnia, zmieniłam czym prędzej sukienkę na szorty i koszulkę, a baleriny na wygodne adidasy, po czym przypięłam psom sznurki i ruszyłyśmy cieszyć się słonkiem. Po drodze Pączusia rzuciła się na jeden z krzewów dalszego sąsiada, a ten niespodziewanie buchnął motylami. W jednej chwili poderwało się z niego chyba z pięćdziesiąt kolorowych owadów, ogarniając nas cicho szumiącą chmurą. Muszę przyznać, że stałam na środku ulicy z lekko rozchylonymi ustami, chłonąc ten niecodzienny widok i zastanawiając się, jakby to było unieść się w powietrze razem z nimi...
Gdy w końcu wróciłyśmy do domu, zachwycone i lekko zasapane (to drugie głównie Ptysia i ja; Pączusia nadal miała chęć gonić za piłką po ogrodzie) stwierdziłam, że najwyższy czas na śniadanie. Tylko co by tutaj zjeść...? Nie miałam chęci na kanapki; mam wrażenie, że ostatnio jem ich zdecydowanie nie dużo, i to na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Zajrzałam do lodówki; wodziłam oczami po jej zawartości, a synapsy pracowały na najwyższych obrotach; co z czym, jak, i czy aby na pewno...? W końcu wyjęłam ricottę i borówki amerykańskie (w Danii czarne leśne jagody to towar luksusowy niedostępny zwykłym śmiertelnikom nawet za cenę porzeczek) i stwierdziłam, że będą placuszki.
Muszę przyznać, że to najdelikatniejsze pancakes, jakie przyszło mi jeść. Dzięki ricotcie i ubitym białkom są lekkie jak chmurki, co niestety sprawia, że przy obracaniu ich na patelni trzeba wykazać się niezwykłym wyczuciem i delikatnością. Jednak kiedy już się uda, nagrodzą nas nie tylko uroczym wyglądem, ale też bajecznym smakiem. Dzięki dodatkowi borówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie!
Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia i jestem pewna, że by mi się nie znudziły.
Placuszki z ricotty z jagodami/borówkami
Składniki:
(na 9 placuszków)
- 1 jajko
- 100 g serka ricotta
- 60 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g jagód/borówek amerykańskich
dodatkowo:
- syrop klonowy
- jagody/borówki amerykańskie
- olej do smażenia
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować.
Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać jagody.
Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Podawać ciepłe z syropem klonowym i świeżymi owocami.
Smacznego!
Gdy pisałam tego posta, Pączusia ni z tego ni z owego, nagle postanowiła mi pomóc. Z zacięciem zaczęła wciskać na zmianę alt i spację, nie osiągnąwszy jednak pożądanych rezultatów (jakiekolwiek by one nie były) stwierdziła, że zdecydowanie bardziej produktywne będzie ułożenie się na stosie koców i poduszek i poświęcenie swojego jakże cennego czasu na drzemkę.
A ja, muszę przyznać, miałam ogromną ochotę pójść w jej ślady...
Mój ulubiony zestaw :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i na pewno są mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńUuu..pychotka, uwielbiam pancakes z jagodami, ostatnio w lesie uzbierałam ich prawie kilogram, z zapałem dodałam je do ciasta na zimno ale pechowo cała galaretka spłynęła :/ ciasto nie nadawało się do fotografowania.
OdpowiedzUsuńJutro wybieram się po niwy zapas do lasu, chętnie bym Ci ich trochę przesłała, bo te Wasze ceny moga przyprawić o zawrót głowy
Bardzo fajnie wyglądają te placuszki, koniecznie będe musiała je wypróbować!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, pycha😁
OdpowiedzUsuńSuper placuszki :) tęskni mi się do jagód i borówek ale po powrocie z urlopu wpadłam w wir obowiązków i na razie nie mam czasu nic z nich upichcić. Dodam Twoje placuszki do listy :)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się takie placuszki mogę jadać z Tobą codziennie:)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś smaka!!! mniam!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe jagody w Hiszpanii też nieosiągalne. Widzę, że placuszki na ich braku jednak nie ucierpiały. Mniam
OdpowiedzUsuńAle masz teraz fajny czas :)
OdpowiedzUsuńPyszniaste placuszki!