piątek, 2 maja 2014

Bułki czosnkowe - idealne na grilla

Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.
Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!

Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.

Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter. Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...

Bułki czosnkowe

Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 350 ml mleka
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 11 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo:
  • 3 łyżki wody

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące.
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.
Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.

Piec w 220 st. C. przez 20 minut.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!

I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...
Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty!

24 komentarze:

  1. To są bułeczki dla nas :) uwielbiamy pieczywo czosnkowe więc zapisuje przepis i na pewno wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne bułeczki ,na pewno aromatyczne i pasują do grilla idealnie.
    polecam cukiniową przystawkę z grilla
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/cukiniowa-przystawka.html

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczywo czosnkowe :)
    ja robię z masełkiem czosnkowym http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2013/12/bagietka-czosnkowa.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutkie, idealne do grillowanych dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne bułeczki, porywam jedną na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudowne te bułki! Mniam! Szkoda, że pogoda paskudna, nie na grilla :(

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne bułeczki:) a fanem czosnku jestem!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie tego typu cudeńka rozchodzą się w mgnieniu oka. Sama robię według podobnego przepisu, również z ziołami i czosnkiem. Wczoraj pichciłam.. i obfotografowałam, dlatego w tym tygodniu planuję zamieścić mój przepis do wypróbowania którego i Ciebie zapraszam :) Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę się napatrzeć jakie śliczne te bułeczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podkradam jedną, albo nawet dwie i niekoniecznie na grilla! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O! Przepis do zapisania, koniecznie muszę takie upiec :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Te bułeczki będą idealne na grilla i nie tylko :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To prawda, idealne na każdą okoliczność :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm i mi te bułeczki bardzo się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak one muszą pachnieć :) szkoda że nie czuć tego zapachu przez monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ aromatyczne te bułeczki, nafaszerowane smakami,
    doskonałe na grilla i na śniadanie również, pysznie będą smakować z sałatami.
    Bardzo mi się podoba przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. musze zrobic! działkowicze będą zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja dziś poczyniłam chlebek, właśnie rośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też lubię takie czosnkowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzięki, pracuję nad zdjęciami i techniką ich robienia :)
    fajne bułeczki, zawsze chciałam upiec chleb, bułki, może w końcu się przekonam, :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm uwielbiam czosnek, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń