Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.
Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!
Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.
Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter. Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...
Bułki czosnkowe
Składniki:
(na 8 sztuk)
- 350 ml mleka
- 6 ząbków czosnku
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 11 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
- 3 łyżki wody
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące.
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.
Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.
Piec w 220 st. C. przez 20 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...
Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty!
To są bułeczki dla nas :) uwielbiamy pieczywo czosnkowe więc zapisuje przepis i na pewno wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne bułeczki ,na pewno aromatyczne i pasują do grilla idealnie.
OdpowiedzUsuńpolecam cukiniową przystawkę z grilla
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/cukiniowa-przystawka.html
muszę je upiec, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczywo czosnkowe :)
OdpowiedzUsuńja robię z masełkiem czosnkowym http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2013/12/bagietka-czosnkowa.html
pozdrawiam
Pyszniutkie, idealne do grillowanych dobroci :)
OdpowiedzUsuńpiękne bułeczki, porywam jedną na śniadanie
OdpowiedzUsuńJakie cudowne te bułki! Mniam! Szkoda, że pogoda paskudna, nie na grilla :(
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki:) a fanem czosnku jestem!:)
OdpowiedzUsuńU mnie tego typu cudeńka rozchodzą się w mgnieniu oka. Sama robię według podobnego przepisu, również z ziołami i czosnkiem. Wczoraj pichciłam.. i obfotografowałam, dlatego w tym tygodniu planuję zamieścić mój przepis do wypróbowania którego i Ciebie zapraszam :) Gorąco pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO matko, ale to musi być dobre! :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć jakie śliczne te bułeczki Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPodkradam jedną, albo nawet dwie i niekoniecznie na grilla! :)
OdpowiedzUsuńO! Przepis do zapisania, koniecznie muszę takie upiec :P
OdpowiedzUsuńTe bułeczki będą idealne na grilla i nie tylko :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, idealne na każdą okoliczność :)
OdpowiedzUsuńMmm i mi te bułeczki bardzo się podobają :)
OdpowiedzUsuńJak one muszą pachnieć :) szkoda że nie czuć tego zapachu przez monitor ;)
OdpowiedzUsuńFajny mają kształt!
OdpowiedzUsuńAleż aromatyczne te bułeczki, nafaszerowane smakami,
OdpowiedzUsuńdoskonałe na grilla i na śniadanie również, pysznie będą smakować z sałatami.
Bardzo mi się podoba przepis.
musze zrobic! działkowicze będą zachwyceni!
OdpowiedzUsuńa ja dziś poczyniłam chlebek, właśnie rośnie :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie czosnkowe wypieki!
OdpowiedzUsuńDzięki, pracuję nad zdjęciami i techniką ich robienia :)
OdpowiedzUsuńfajne bułeczki, zawsze chciałam upiec chleb, bułki, może w końcu się przekonam, :)
mmm uwielbiam czosnek, wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń