piątek, 9 maja 2014

O bułkach, które stały się chlebem

Tak to już czasem jest, że nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. A przynajmniej nie po mojej. Niby plan jest, i to całkiem dopracowany, do pewnego momentu wszystko idzie jak z płatka, aż tu nagle niespodzianka. Czasem to dobrze, czasem bywa gorzej. Z każdej takiej niespodzianki staram się coś wynieść, nauczyć się czegoś, zapamiętać. Z tej wnioski są następujące - z ciasta na bułki wychodzi bardzo smaczny chleb.

Zaczęło się od mojej ukochanej ostatnio Brød: 100 lækre opskrifter, w której tym razem znalazłam przepis na bułki marchewkowe. Już dwa rodzaje są na blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera mąkę pełnoziarnistą, co oznacza, że jest nieco zdrowszy od białego pieczywa, które przygotowuję na co dzień (czy też co weekend, zależy). Kupiłam wszystko, co potrzebne, i o godzinie raczej późnej niż wczesnej zabrałam się do działania. Wszystko szło świetnie, dopóki nie zajrzałam do wyrośniętego ciasta - owszem, podwoiło objętość i w ogóle wyglądało jak należy, ale było rzadkie i lepkie. Nijak nie dało się nic z niego uformować, a już na pewno nie małe, zgrabne bułeczki...
Jak już wspomniałam, czas naglił, więc zamiast się złościć i rozczulać, przelałam ciasto do keksówki. Wyrosło sobie jeszcze odrobinę, żeby wylądować w gorącym piekarniku.

Następnego ranka z pewną dozą niepewności odkrawałam pierwszy kawałek. Okazało się, że wszelkie obawy były nieuzasadnione - chlebek wyszedł pierwszorzędny. Sycący, o ślicznym kolorze. Pyszny z plastrem sera i kawałkiem papryki. Zniknął sama nie wiem, kiedy; cudem tylko udało mi się uratować kawałek na kanapki do szkoły. Spróbujcie sami.

Chleb marchewkowy z mąką pełnoziarnistą

Składniki:
(na keksówkę 23x11 cm)
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g marchwi

dodatkowo:
  • 2 łyżki wody

Mąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową wody. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę płynu, zagnieść ciasto. 
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, dodać do ciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.

Wierzch chleba skropić wodą.

Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!

A już w niedzielę impreza urodzinowa C. Sprzątanie już niemal za nami - zostały ostatnie muśnięcia i szlify. W zeszły weekend odsunęliśmy lodówkę i kuchenkę, C. umył okna, ja wyszorowałam łazienkę. W tygodniu zmieniliśmy wkład w okapie, wytarliśmy wszystkie kieliszki i szklanki; odkurzanie, mycie podłóg i inne takie zabawy też już za nami. Jutro pójdzie raz dwa.
Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego.

12 komentarzy:

  1. ja wolę chleb od bułek więc mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy wszystko idzie według planu to jest nudo :)

    chlebek wygląda obłędnie, musiało pachnieć w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta marchewkowe, wiec chleb tez by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem nie ma tego złego...:) Chlebek piękny a i smaczny na pewno:) Dziś też zabieram się za pieczenie razowca, tylko po mąkę pełnoziarnistą muszę skoczyć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleba marchewkowego jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo zachęcająco, a jeśli jest równie pyszne jak ciasto marchewkowe, to wypróbuję przepis już dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezły chleb z tych bułek ;) Oj i pyszny pewnie niesamowicie, wrzucam przepis do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny chlebek. Nigdy nie dodawałam marchwi do ciasta chlebowego. Bułeczki pewnie też byłyby dobre :)
    PS. To masz imprezę z wyzwaniem ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy przepis, na pewno smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny wyszedł, mimo wszystkich przeszkód:) Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasami tak jest, że założony plan musi ulec modyfikacji. Super wyszedł Ci chleb :)

    OdpowiedzUsuń