poniedziałek, 30 marca 2015

Babka z batatami

Tak, tak, wiem. Te moje babki powoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy z kominem. Niby taka klasyczna, zwykła, a mi się ciasta z niej wychodzące podobają szalenie. Poza tym znikają błyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem - są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy...

Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią. 
Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...?

Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki. Koniecznie do nich zajrzyjcie!

Babka orzechowa z batatami

Składniki:
(na formę do babki o pojemności 2,5 l z kominkiem)
  • 250 g batatów
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g nugatu
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka rumu

polewa:
  • 125 g masła
  • 85 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 1 listek żelatyny

dodatkowo:
  • 15 g krokantu orzechowego

Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami.
Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć.

Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką.

Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić w formie, następnie przełożyć na talerz.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Gdy masa będzie zupełnie gładka, zdjąć garnuszek z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!

W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się uda, opowiem Wam o nim już niedługo.

Babki Wielkanocne 2015

Przepis również bierze udział w Wielkanocnej akcji Mirabelki.

32 komentarze:

  1. Oooo ten przepis zdecydowanie sobie zapisuje do zrobienia, bardzo ciekawa baba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie babka z batatami, u mnie z marchewką :) warzywa rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się Twoje babki nie znudzą. Są imponujące, ciekawie zestawiasz składniki. Pysznie wyglądają....

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, dodatek batatów jest świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na inną babkę. Wygląda cudownie, taka ciemna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładna w środku! No i super pomysł z wykorzystaniem batatów:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie. Na zdjęciu widać ,że jest puszysta. Takiej jeszcze nawet nie próbowałam. człowiek uczy się przez całe życie.Interesujący przepis. pozdowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze jedno warzywo, ktore musze wyprobowac w wersji z ciastem!
    A babeczka wyglada tak wspaniale, ze chyba warto dab jej szanse!
    :)
    Dziekuje za wspolne pieczenie Aniu!
    I przy okazji: Wesolych Swiat!
    Kasia
    (lejdi-of-the-house)

    OdpowiedzUsuń
  9. orzechy i batat to zdrowy dodatek do baby- jadłabym bez wyrzutów a nawet z przekonaniem, że zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł z wykorzystaniem batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię babki, więc podobają mi się Twoje propozycje! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę, babka z batatów, nie wpadłabym na taki pomysł:). Jestem ciekawa co to za niespodziankę wymyśliłaś na Święta i już czekam na relację:).

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle bardzo inspirujący przepis! Świetna baba!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio przerabiałam bataty z ciekawości i przyznam, że nikomu w domu specjalnie nie przypadły do gustu jako jarzyna. W cieście zapewne lepiej by się spisały na nasz gust...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bataty są dość słodkie. Ja przepadam za frytkami lub puree z batatów, ale jak ktoś woli wyraźniejsze smaki, to faktycznie, mogą okazać się kiepskim dodatkiem do obiadu. W cieście za to spisują się znakomicie :)

      Usuń
  15. Ja w okresie około Wielkanocnym nigdy nie mam dość babek, tylko dylemat, która upiec na same Święta.

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny miękisz! A taki ciemny kolor daje batat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor to mieszanka batatów i nugatu :) Z samymi batatami byłaby bardziej pomarańczowa, jak marchewkowe czy dyniowe ciasto :)

      Usuń
  17. Bardzo Bardzo Ciekawy przepis
    Serdecznie zapraszam do siebie
    upieczony.bloog.pl
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  18. Mi się tam babki nigdy nie znudzą, bo też bardzo je lubimy:) .... bataty to bardzo ciekawy dodatek ... no i ten nugat:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł. Na dodatek tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prześwietny pomysł z tymi batatami! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawy przepis! Babka jak malowana :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Babek nigdy nie za wiele :) Śliczna.

    OdpowiedzUsuń
  23. Coraz więcej przepisów na bataty się pojawia, a ciasto to może być świetny pomysł. Muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Babka z batatami, to jest ciasto! W moim stylu, uwielbiam takie wilgotne babeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń