poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy

Czy jesteście już w świątecznym nastroju? Bo ja tak - mieszkanie wysprzątane na błysk, łącznie z najciemniejszymi i najtrudniej dostępnymi zakamarkami, choinka dumnie się pręży, ozdobiona mnóstwem lampek i kolorowych bombek i ozdóbek, krasnale zerkają radośnie niemal z każdego kąta, a świece adwentowe są już niemal całkowicie wypalone. 
Wczorajsza wizyta udała się znakomicie - zbiorowe dekorowanie pierniczków okazało się hitem! Od najmłodszych do najstarszych, wszyscy ubabrani kolorowym lukrem (łącznie z Ptysią), bawiliśmy się znakomicie. I choć, jak to stwierdziła siostra C., efekty naszych działań są raczej urocze niż eleganckie, to i tak nas zachwycają. Całe mnóstwo pierniczków zostało udekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.

Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał, że w końcu się poddałam. Tym razem skorzystałam z przepisu z bloga Na stole, nieco go zmieniając. Użyłam mąki orkiszowej (pszenna sprawdzi się znakomicie; ja chciałam sprawić przyjemność Connie, która jest uczulona na pszenicę), pominęłam ekstrakt z wanilii i dodałam nieco kakao dla koloru (bo lubię takie ciemniejsze pierniczki). Pierniczki przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi i oblałam czekoladą - dzięki temu po trzech dniach były już idealnie mięciutkie i pyszne, nawet rogi gwiazd. Wszystkim bardzo smakowały, choć w Danii się takich pierniczków nie jada. Być może wprowadzę nową tradycję do duńskich Świąt...?

Orkiszowe pierniczki z powidłami śliwkowymi

Składniki:
(na około 40 pierniczków)
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g melasy
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 225 g powideł śliwkowych
dodatkowo:
  • 200 g ciemnej czekolady (70%)
Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. 
Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.
Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać koła nieco większe od foremek. Na środek połowy kół nałożyć pół łyżeczki powideł, przykryć pozostałymi kołami, dociskając brzegi. Wyciąć gwiazdki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 175 st. C. przez 15 minut.
Ostudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej pierniczki, odkładać na kratkę do wyschnięcia. Gdy czekolada całkowicie zastygnie, przełożyć do puszki.

Smacznego!

Przede mną już same przyjemności - pakowanie prezentów (uwielbiam!), być może jutro upiekę jeszcze jakieś ciasteczka... I to radosne oczekiwanie, które sprawia, że znów mam pięć lat i motylki w brzuchu...

14 komentarzy:

  1. U mnie też pierniczki od wielu lat pieczone są w większym rodzinnym gronie i jak zwykle w takich sytuacjach bywa, też nie są zbyt elegancko ozdobione, ale liczą się chęci i frajda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne pierniczki :) Z racji braku talentu pakowanie prezentów to katorga - dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, u mnie też przygotowania do świąt na finiszu. Prezenty spakowane, choinka ubrana ...
    Tobie życzę Wesołych Świąt, miłego nastroju i fajnego prezentu pod choinką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne pierniczki :) i kubas :))
    Wesołych Świąt :) bo pyszne będą na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się zapowiadają :) Życzę radosnych, ciepłych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia noworocznych marzeń :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pięknie wyglądają :-) Wesołych Świąd od Ogryzków ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najważniejsza w tym wszystkim jest atmosfera, nie idealnie położony lukier :) To są później najlepsze wspomnienia . Wesołych Świat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne Ci wyszły! nie unikam glutenu, ale jestem ciekawa smaku takich ciastek na samej mące orkiszowej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pierniczki piękne. Muszą być smakowite !!
    A takiego wspólnego przyzdabiania pierniczków zazdroszcze. U mnie mam tak co roku jednak ten rok niestety musiałam odpuścić jakiekolwiek przygotowania i jedyną rzeczą jaką zrobiłam to ciasteczka ule :) Ale za rok się poprawię i już kolekcjonuje przepisy !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierniczki wyglądają cudnie, a ja lubię te świąteczne cudeńka pod każdą postacią ;)
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma bata, te pierniczki muszą być pyszne . a Wy spędziliście cudowny dzień i na pewno teraz spędzacie Święta w podobnym, miłym klimacie:). Wszystkiego najlepszego w te Święta i Nowy Rok życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. a mnie ostały się powidła... hmm... a te pierniczki wyglądają tak kusząco... :))

    OdpowiedzUsuń