Dzisiaj będzie krótko. Choć bardzo staram się, żeby nie dopadła mnie przedświąteczna gorączka, ostatnie dni mam po brzegi wypełnione przygotowaniami. Sprzątanie (niby niedawno wszystko wysprzątałam, ale jakoś przed Świętami potrafię znaleźć zakamarki, o których normalnie w ogólne nie myślę, i oczywiście dla spokoju ducha muszę je posprzątać), a dzisiaj jeszcze kupowanie ostatnich prezentów. Właściwie to jednego - dla taty C. No i mój mężczyzna kombinuje, jak mi coś kupić i ukryć, żebym nie wyniuchała. Nie wie, że jego paczuszka już grzecznie czeka w miejscu dostępnym tylko wtajemniczonym...
W każdym razie - czasu na pisanie wiele nie mam, bo czuję się popędzana. I zmęczona - może przenoszenie i obracanie samej łóżka na wszystkie możliwe strony nie było takim dobrym pomysłem...? Ale dumna z siebie jestem - sypialnia lśni! Jutro jeszcze tylko łazienka i pokój z choinką, i mogę czekać na Święta.
Na osłodę mam wyjątkowo pyszne ciasto. Makową panienkę zobaczyłam u Pomidorowej Ani już dość dawno temu, i od razu zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły, a po nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?
Makowa panienka
Składniki:
(na formę 32x40 cm)
ciasto makowe:
- 115 g suchego maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
- 100 g posiekanych migdałów bez skórki
- 50 g mielonych migdałów
- 8 białek
- 4 żółtka
krem:
- 2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
- 375 ml mleka
- 200 ml soku z cytryny
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła
dodatkowo:
- 150 g białej czekolady
- 30 g płatków migdałowych
Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi i migdałami.
Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać budyń, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać żółka, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową, po kawałku dodawać miękkie masło, ucierając na gładki krem.
Ostudzone ciasto przekroić na pół w pionie (tak, żeby otrzymać dwa kawałki o wymiarach 32x20 cm). Na paterze ułożyć jeden kawałek, wyłożyć krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na cieście. Posypać płatkami migdałów, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
To ja pędzę - po prezent trzeba bowiem jechać aż do Aarhus. Nie ma jednak tego złego - przy okazji mam zamiar odwiedzić mój ulubiony targ; liczę na jakieś ciekawe zdobycze (czerwone pomarańcze może...?).
Miłej soboty!
ze mnie taka makowa panienka, bo ostatnio do wszystkiego dodaję mak! ;) a ciacho pycha :)
OdpowiedzUsuńCiasta z dodatkiem maku są rewelacyjne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle super pomysł !! :)
OdpowiedzUsuńJak na te święta idealny :) Lekkie ciasto i budyniowy kremik - super :)
Takie ciasto odpręży po tej całej krzątaninie :)
OdpowiedzUsuńmnie to ciasto też od dawna kusi, ale w tym roku rodzina niestety znowu wybrała tradycyjny makowiec :) urocze krasnale :)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCzerwone pomarancze i mi sie marza, ale u nas ich jeszcze nie ma...
OdpowiedzUsuńPomidorowa Ania, to ciekawe :-)
Pieknie Ci wyszla ta Twoja Panienka :-) Bardzo sie ciesze, ze sie doczekala i smakowala :-)
Moc serdecznych pozdrowien i spokoju w przygotowaniach, niech wreszcie czas zwolni....
Calusy
Anna vel pomidorowa Ania
też mam zapisany gdzieś ten przepis, ale na te święta jeszcze nie doczekał się realizacji;)
OdpowiedzUsuńMi też smakuje to ciasto, pięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, w których mak przyjemnie chrupie w ustach: ))
OdpowiedzUsuńOj ja też ciągle cos sprzątam:). Dzisiaj 2x odkurzałam już choinkowe igiełki z podłogi. Makowa panienka wygląda przepysznie:), ale się już świątecznie robi!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie do Ciebie. Ten przepis też mi gdzieś zalega w tych do wypróbowania i muszę się w końcu zebrać i zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie urzekł tytuł Twojego posta:)) Uwielbiałam te bajkę, bo chciałam być makową panienką XD Chętnie bym zjadła parę kawałeczków tego ciasteczka:))
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca ta panienka!!! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńprzed świętami tak już jest, że niby czysto, a i tak sprzątamy na błysk:)
OdpowiedzUsuńciacho wygląda pięknie:)
Świetna nazwa! Jak przeczytałam, sama się do siebie uśmiechnęłam ;) Nie forsuj się tak przed świętami ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmak i krem - bardzo dobre połączenie :-))
OdpowiedzUsuńNajpierw przyciągnął mnie fajny tytuł. Bardzo ładnie nazwałaś swój deser. Zjadłabym od razu taka porcję, bo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńoooo, jak mi się podoba ten przepis! coś mi mówi, że spróbuję :) a świąteczna bieganina? u mnie zaczęła się od czwartku, bo w piątek przyjechali goście z zagranicy, więc piekę, gotuję, bo Włosi lubią biesiadować :D Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńSuper świąteczne ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńGin jak zwykle pięknie i kusząco ;D
OdpowiedzUsuńTeż mam zapisaną makowa panienkę do wypróbowania:). Pięknie prezentuje się to ciasto:).
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Wam życzę:)
Wygląda bardzo smakowicie ;) Choć nie lubię maku w ciastach, jedynie na chlebie i bułkach ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho!
OdpowiedzUsuńSerdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Mnie też kusi ta panienka już od dłuższego czasu....:) Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt życzę :)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z makiem... wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam tego ciasto, pewnie smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuń