Ten chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po całym tygodniu pracy człowiek nie ma siły ani ochoty na nic bardziej wyszukanego. W pewnym momencie trafiłam na nowy program Lorraine Pascale, którą bardzo lubię. Pyszności, które wyciąga z piekarnika zawsze działają intensywnie na moją kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo.
Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie programu, troszkę więc improwizowałam. Później znalazłam przepis na stronie BBC Food. Niezamierzenie wprowadziłam drobne zmiany, niemniej chlebek wyszedł boski - chrupiące skórka i mak, który choć wchodzi między zęby, to smakuje tak dobrze i wygląda tak uroczo, że nie warto z niego rezygnować. Miąższ jest miękki i puszysty, a chleb zachowuje świeżość nawet do trzech dni. Polecam Wam bardzo.
Zakręcony chleb z makiem
Składniki:
(na 1 duży bochenek)
- 550 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżki miodu
- 24 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 g masła
- 35 g maku
dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 10 g maku
Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, przestudzić.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż na 6 pasków. Każdy z pasków skręcić, następnie skręcić wszystkie razem. Uformować wieniec, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb posmarować mlekiem, posypać pozostałym makiem.
Piec w 200 st. C. przez 40-45 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Tydzień wakacji minął błyskawicznie. Jak zawsze zresztą - wszystko, co dobre, szybko się kończy, itd, itp... Ale korzystamy jak możemy, uśmiecham się od rana do wieczora - tak właśnie wyglądają wakacje idealne!
O szczegółach będę pisać, jak wrócimy do Danii; teraz szkoda mi czasu na długie wpisy...
upiekłam :) nie bardzo wyszło mi to zakręcenie, ale za drugim razem już będę wiedziała jak :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na chleb;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Wygląda świetnie, jestem pewna, że też tak smakuje. No i ten mak<3
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek : )
OdpowiedzUsuńChleb wygląda świetnie. Myślę, że musi być pyszny!!:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Zjadłabym z masełkiem!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię programy Lorraine :D A chlebek wygląda bardzo fajnie!
OdpowiedzUsuńFantastycznie zakręcony!
OdpowiedzUsuńWyglada swiętnie! uwielbiam taką skorke chleba wszyscy w domu wiedzą ze kromki nalezą do mnie i nie mają odwagi ich zjesc:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle ładny chlebek!
OdpowiedzUsuńmmniam! kocham takie chleby!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Lorraine i jestem szczęśliwą posiadaczką jej dwóch książek, które gorąco polecam! :-) Chlebek wyszedł cudowny! :-)
OdpowiedzUsuńMistrzowski!
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! w smaku zapewne rewelacyjny mmm :-)
OdpowiedzUsuńCudowny ten chleb :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie do zrobienia przepisy więc pewnie go zrobię :)!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie 'skrecane' chlebki! Gdy nie mam czasu (lub ochoty ;)) na jakies bardziej fikusne formy, to wlasnie wtedy skrecam :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!
Ależ on cudnie wygląda...wspaniały chlebuś.
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek,upiekłam sobie podobny:)
OdpowiedzUsuń