wtorek, 29 października 2013

Krwawe gniazdka bezowe

Zasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie czytam książki, które ocierają się o magię, sama wierzę w dobre duchy. Nie widzę powodu, żeby fukać na to amerykańskie święto - jest dobre jak każde inne, a jeśli daje powód do zabawy i uśmiechu, to tym lepiej. Wycinam więc dynię - co roku jest to Jack Skellington, mój najukochańszy bohater Tima Burtona. Co roku jest bardziej podobny do oryginału, choć tak naprawdę do ideału mu jeszcze daleko. Mimo wszystko sprawia mi to ogromną frajdę, nie widzę więc powodu, żeby martwić się drobnymi niedociągnięciami.
Przygotowuję też halloweenowe słodkości - tak na wszelki wypadek. W tym roku nie będziemy mieli gości, mam więc tylko dwie propozycje. Dzisiaj będzie o tej mniej strasznej.

Gniazdka te zobaczyłam u Doroty i od razu wiedziałam, że muszę takie zrobić. Mam znów spory zapas białek, a w szafce czekają wiśnie od Mamuni. Miałam więc wszystko co potrzebne w domu, i szybciutko zabrałam się do pracy.
Pierwszy raz piekłam bezę w tak niskiej temperaturze, i muszę powiedzieć, że wyszła idealna - bielusieńka, chrupiąca z wierzchu, odrobinkę ciągnąca w środku (właściwie to spód jest troszkę ciągnący, ścianki wysuszyły się zupełnie); po prostu ideał. Jeśli się więc Wam nie spieszy, zdecydowanie polecam tę metodę. Następnym razem spróbuję upiec w ten sposób Pavlovą - zobaczymy, co z tego będzie...
Gniazdka wypełniamy bitą śmietaną (bez cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła, a ma być lekko kwaskowa, żeby ożywić całość.
Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu.

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową

Składniki:
(na 12 sztuk)

bezy:
  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

frużelina wiśniowa:
  • 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)
  • 110 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 2 listki żelatyny

dodatkowo:
  • 150 ml śmietany kremówki (38%)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, zmiksować.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi. 

Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny.
Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, nie gotując. Dodać sok z cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika.
Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. 

Kremówkę ubić na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć do środka gniazdek, udekorować frużeliną w taki sposób, aby sok ściekał po ściankach gniazdek.

Smacznego!

Wczoraj w Danii był sztorm. Ponoć największy od chyba jedenastu lat. U nas nie było tak źle, ale na wieczornym spacerze z Ptysią znaleźliśmy kawałki rynien, dachówki, gałęzie... Liście z drzew niemal wszystkie został brutalnie zerwane. W innych regionach Danii było gorzej - pozrywane dachy, powywracane drzewa, zniszczone ogrody. Mam nadzieję, że nie doświadczymy czegoś takiego przez kolejnych jedenaście lat...

25 komentarzy:

  1. uwielbiam bezy :) i moje dzieci również, z pewnością by nam smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezy to ja uwielbiam,mogą być i krwawe ,pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  3. ja byłam jednym z tych "szczęśliwców" uwięzionych przez ponad 2 godziny w samolocie po wylądowaniu - tak wiało, że nie dało się drzwi otworzyć... no ale dotarłam do domu szczęśliwie, mimo wszelakich przygód po drodze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ładniejsze niż Doroty :) smakowicie wyglądają

    U nas w Polsce na Podkarpaciu przynajmniej piękna pogoda można chodzić na krótki rękawek
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strrrasznie fajne te gniazdka!
    A huragan i tutaj zostawil troche zniszczen. Mam nadzieje, ze nastepny nie pojawi sie predko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycją. Strasznie lubię oglądać halloweenowe potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takie gniazdka, oj zjadłabym<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo, baaaardzo apetyczne. Uwielbiam takie wiśnie, a w połączeniu ze słodką bezą lubię jeszcze bardziej :D Koniecznie muszę też wypróbować tę metodę pieczenia bez :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne:)pyszne, ach rozmarzyłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Halloween !! Niestety w tym roku spędzę je w pociągu :( a bezy kocham przygotowywać :D Pięknie to wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności :) Ja robiłam takie na niedzielę ale twoje znacznie ładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak na ,,krwawe" wyglądają apetycznie:) a frużelinę wiśniową uwielbiam:) tylko dla niej robię kompoty z drylowanymi wiśniami:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne te bezy! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo efektownie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne beziki :) Bardzo halołinowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Widziałam je u Doroty i bardzo mi się podobały. Świetne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  17. Krwawe ale za to jakie ładne :) u mnie bezy niestety nie są tak popularne, ale jak pewna osoba zobaczyła Twoje to od razu zapowiedziała że na jutro mają być! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygladaja fantastycznie;) oj kusisz tymi bezami ;)

    OdpowiedzUsuń