środa, 2 października 2013

Ćwiczenia w rolowaniu

Rolady. Hmm... Dlaczego ja ich właściwie nie piekę...? Na blogu jest jedna, zrobiłam może ze dwie więcej w czasie, kiedy nie miałam nastroju na zdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze...

Oglądam ostatnio Kagekampen. Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy tak C. popatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie...

Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu ponownego zwijania. Biszkopt zrobił mi brzydkiego psikusa, i popękał w miejscach łączenia. Byłam trochę podłamana, ale C. słusznie stwierdził, że nie od razu Kraków zbudowano (on tego tak nie ujął, ale dokładnie o to mu chodziło), i po prostu muszę poćwiczyć. Mi się wydaje, że ciasto biszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej...

Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze. 

Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowym

Składniki:
(na blachę 40x35 cm)

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 85 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

krem:
  • 250 g mascarpone
  • 120 ml śmietany kremówki (38%)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki limoncello
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

dodatkowo:

ciasto cygaretkowe:
  • 35 g miękkiego masła
  • 35 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 35 g mąki pszennej
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

Masło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć na blachę z wzorkami, równomiernie rozprowadzić.

Piec przez 10-15 minut w 180 st. C.
Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.

Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Smacznego!

Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem, co można zrobić z resztą...

9 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco ;) Ja jeszcze nie robiłam żadnej rolady, może też w końcu się zdecyduję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna! Ambitnie podeszłaś do zrobienia rolady! Pęknięcia niestety często się zdarzają :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię rolady :) Twoja jest piękna. A powiedz mi co to jest limoncello?

    OdpowiedzUsuń
  4. Limoncello to włoski likier cytrynowy. Zamiast można użyć jakiegokolwiek cytrusowego alkoholu, soku albo ekstraktu z cytryny, albo czegokolwiek, co nieco wyostrzy smak kremu i będzie Ci smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że nie tylko ja postanowiłam poeksperymentować z roladami ;-) Ja doszłam już do tego, że mąki ziemniaczanej lepiej nie dodawać. I biszkopt nie może być za bardzo wysuszony. A jak już mi pęknie, to przykrywam masą ;-) Pomysł na roladę bardzo mi się podoba- wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję zrobić coś podobnego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę się, że ci smakowało:-))) a co do pęknięć- może biszkopt był zbyt mocno wypieczony? a masz może zdjęcie całej rolady? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam, niestety... Może faktycznie za długo go piekłam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w robieniu rolad, chyba muszę poćwiczyć, żeby dojść do wprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda genialnie. : )
    Świetna rolada.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcz w zyciu nie piekłam rolady:) Chyba skorzystam z przepisu, bo ciacho wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń