Nie mam dzieci. Moi Rodzice są za daleko, żeby świętować ze mną Dzień Dziecka, choć pamiętają o nim zawsze. Postanowiłam więc, że troszkę nas porozpieszczam - w końcu każda okazja jest dobra.
A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.
Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe. Lody mają idealną, gładko-kremową konsystencję i pyszny, owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym.
Lody truskawkowo-rabarbarowe
Składniki:
(na 1,3 l lodów)
- 350 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki wody
- 250 ml śmietany kremówki (38%)
- 350 g słodzonego skondensowanego mleka
Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.
Rabarbar zmiksować blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.
Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę, dokładnie połączyć.
Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody do pudełka i zamrozić.
Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem, aby lody zmiękły.
Smacznego!
Brunch udał się znakomicie - ale o nim, i o pysznościach, które na niego przygotowałam, w następnym wpisie.
Dzień dziecka można świętować samemu dla siebie, tak jak ja to dziś robię :D
OdpowiedzUsuńsmak idealny jak dla mnie:) pyszne lody :)
OdpowiedzUsuńobłędne połączenie truskawek i rabarbaru :) z lodami musi być wyśmienite, bardzo żałuję, że nie mam maszynki do lodów :(
OdpowiedzUsuńNie tylko dla dzieciaków byłyby uciechą: ))
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńApetyczne lody, marzy mi się maszyna do lodów. Pozdrawiam Serdecznie :)
OdpowiedzUsuńi ja bym lody zjadła, ale muszę obejść się smakiem do jutra:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam lody, więc przepis idealny dla mnie nie tylko w Dzień Dziecka ;)
OdpowiedzUsuńu mnie podobne lody, takie domowe są najlepsze! :-) z rabarbarem muszą smakować nieziemsko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie smakowe, jednak nie zdarzyło mi się próbować go w lodach. Kto wie, może uda się niedługo - na pewno jak będzie cieplej! :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMniam pyszne lody :) !
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam rabarbarowe... ale na takie połączenie też się skuszę!
OdpowiedzUsuńPysznie spędzony dzień dziecka :) Lody są świetne na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze lodów z dodatkiem mleka skondensowanego, chociaż nie raz już je widywałam na różnych blogach. Te wyglądają tak pysznie, że chyba znów podkradnę Ci przepis ;)
OdpowiedzUsuńTakie lody to majątek!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, u mnie w tym roku niezbyt wyrósł, gratuluje rozpoczęcia szkoły jako cukiernik trzymam kciuki by spełniło się twoje marzenie bo o nie trzeba walczyć :D.
OdpowiedzUsuńTeż używam bazy z mleka skondensowanego do lodów, przygotowuje się błyskawicznie i nie potrzeba maszynki do lodów :)
OdpowiedzUsuńLody? I do tego truskawkowo - rabarbarowe? Wpraszam się choć Dzień Dziecka już dawno minął :-D
OdpowiedzUsuńPychota - zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze :)
OdpowiedzUsuńWiesz, jeszcze nie próbowałam rabarbarowych lodów, a Twój przepis jest tak prosty i bardzo zachęcający, że czas wypróbować ten smak! :)
OdpowiedzUsuńPyszotka !!
OdpowiedzUsuń