Lato, lato, lato ach to Ty...
Skąd my to znamy...
Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą się doczekać długich, ciepłych wieczorów, które będzie można spędzać na tarasie. Ja też czekam na lato. Już za tydzień będę na urlopie. Decyzja podjęta - jedziemy na pewno. A co potem? Zobaczymy.
Pierwszy Dzień Lata w Danii to chłodny wiatr i mnóstwo chmur, które straszą deszczem. Już wolałam tegoroczną ciepłą, słoneczną wiosnę... Nie sądzi się jednak po początkach, więc daję latu szansę - oby się wysłoneczniło.
Z tej jakże radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady, lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani, który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort.
Owocowy ogródek
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
ciasto czekoladowe:
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g cukru
- 80 g czekolady (80%)
- 55 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jagodowa:
- 300 g jagód
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 listków żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki (38%)
- 50 g serka mascarpone
masa truskawkowa:
- 300 g truskawek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 listków żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki (38%)
- 50 g serka mascarpone
masa waniliowa:
- 200 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 1,5 łyżki cukru
- 250 ml śmietany kremówki (38%)
- 50 g serka mascarpone
dodatkowo:
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g serka mascarpone
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 20 g czekolady (70%)
- 350 g truskawek
Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 20 minut.
Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Jagody włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.
Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.
W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.
Przełożyć masę na masę jagodową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Mleko zagotować z cukrem i wanilią, ostudzić.
Zagotować raz jeszcze, przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.
Pozostałą kremówkę ubić z mascarpone.
Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą śmietany. Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć czekoladę, udekorować truskawkami.
Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Smacznego!
W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają Wasze wakacyjne plany? Dopięte na ostatni guzik, czy może wolne z Was ptaki i stawiacie na spontaniczne wyjazdy...?
Torcik wygląda fantastycznie i z wielką ochotą bym zjadła :) A jeśli chodzi o plany wakacyjne to nigdzie się nie wybieramy w tym roku ze względu na naszego niemowlaka.
OdpowiedzUsuńMyślę, że każdy będzie zachwycony początkiem lata, zjadając taki torcik :)
OdpowiedzUsuńPysznego i słonecznego lata :)
OdpowiedzUsuńCudowny a do tego truskawy ,pyszności;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i myślę,że też tak smakuje! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Aż uśmiech pojawia się na buzi :)
OdpowiedzUsuńMega połączenie, takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńIdealny torcik na pierwszy dzień lata właśnie powinien tak wyglądać :)
OdpowiedzUsuńTym tortem na 100 % przywołasz lato !!!
OdpowiedzUsuńMiłego urlopu ,samych słoneczntych dni i smakowitych doznań .Wracaj szybko o zdaj relację jak było
Piękny torcik :) idealny na pierwszy dzień lata :)
OdpowiedzUsuńWow ale ciacho !!! Piękny :)
OdpowiedzUsuńGin-częstuje się tym torcikiem, wygląda wspaniale :) Udanych wakacji w Polsce :) U mnie plany wakacyjne sprecyzowane , ale do nich jeszcze ponad miesiąc. Raczej wszystko planujemy, choć zdarza się coś spontanicznie zmienić pod wpływem tego co na miejscu :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńPrawdziwie letni torcik :)) PYSZOTA!
OdpowiedzUsuńWspaniały ! Musi być przepyszny
OdpowiedzUsuńnie ma to tamto, godnie ten dzień przywitałaś, pyyyyszności :) z mojej strony polecam kopiec kreta z truskawkami
OdpowiedzUsuńProfesjonalny ! Widać, że włożyłaś w niego dużo pracy ;)
OdpowiedzUsuńAle super torcik :-) piękny i pewnie smakowity :-) gratulacje :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie i elegancko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO rety, toż to dzieło sztuki a nie tort, takiego cuda to aż szkoda jeść ale smakuje pewnie jak milion dolarów :)
OdpowiedzUsuńWygląda, jak z cukierni; ))
OdpowiedzUsuńMusi być (musiał być) smaczny !!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńbardzo piękny, a te masy w środku - brak słów :)))
Oooo, jaki uroczy :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Fajny pomysł z biszkoptami :) Ja też morzę o wakacjach, u nas też pochmurno....podobno z początkiem lipca ma wrócić lato:)
OdpowiedzUsuńcudo! :)
OdpowiedzUsuńmmm... wyglada apetycznie :) aż chce się wakacji :)
OdpowiedzUsuńNo to zapowiada się udane lato z tak smacznym torcikiem:)
OdpowiedzUsuńPiękny !!!
OdpowiedzUsuńPiękny! Szkoda, że nie ma go pokazanego w przekroju, ale na pewno przesmaczny :)
OdpowiedzUsuńTort jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i pięknie powitałaś lato :)
OdpowiedzUsuńMmm... to ja taki tort też poproszę!
OdpowiedzUsuńto ja sie takim torcikiem częstuję
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi strasznego apetytu na to cudo :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńU nas lato tez opornie się broni, żeby zjarzeć w pełnej krasie. Ciasto piękne :)
OdpowiedzUsuń