sobota, 21 czerwca 2014

Tort na Pierwszy Dzień Lata

Lato, lato, lato ach to Ty...
Skąd my to znamy...
Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą się doczekać długich, ciepłych wieczorów, które będzie można spędzać na tarasie. Ja też czekam na lato. Już za tydzień będę na urlopie. Decyzja podjęta - jedziemy na pewno. A co potem? Zobaczymy.

Pierwszy Dzień Lata w Danii to chłodny wiatr i mnóstwo chmur, które straszą deszczem. Już wolałam tegoroczną ciepłą, słoneczną wiosnę... Nie sądzi się jednak po początkach, więc daję latu szansę - oby się wysłoneczniło.
Z tej jakże radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady, lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani, który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort.

Owocowy ogródek

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)

ciasto czekoladowe:
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 80 g czekolady (80%)
  • 55 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jagodowa:
  • 300 g jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 listków żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 50 g serka mascarpone

masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 listków żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 50 g serka mascarpone

masa waniliowa:
  • 200 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 50 g serka mascarpone

dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 20 g czekolady (70%)
  • 350 g truskawek

Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w 180 st. C. przez 20 minut.
Ostudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Jagody włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.
Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.

W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.
Przełożyć masę na masę jagodową, wstawić do lodówki na 30 minut.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Mleko zagotować z cukrem i wanilią, ostudzić.
Zagotować raz jeszcze, przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.

Pozostałą kremówkę ubić z mascarpone. 
Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą śmietany. Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć czekoladę, udekorować truskawkami.
Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają Wasze wakacyjne plany? Dopięte na ostatni guzik, czy może wolne z Was ptaki i stawiacie na spontaniczne wyjazdy...?

37 komentarzy:

  1. Torcik wygląda fantastycznie i z wielką ochotą bym zjadła :) A jeśli chodzi o plany wakacyjne to nigdzie się nie wybieramy w tym roku ze względu na naszego niemowlaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że każdy będzie zachwycony początkiem lata, zjadając taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznego i słonecznego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny a do tego truskawy ,pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda i myślę,że też tak smakuje! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny! Aż uśmiech pojawia się na buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega połączenie, takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny torcik na pierwszy dzień lata właśnie powinien tak wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tym tortem na 100 % przywołasz lato !!!
    Miłego urlopu ,samych słoneczntych dni i smakowitych doznań .Wracaj szybko o zdaj relację jak było

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny torcik :) idealny na pierwszy dzień lata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gin-częstuje się tym torcikiem, wygląda wspaniale :) Udanych wakacji w Polsce :) U mnie plany wakacyjne sprecyzowane , ale do nich jeszcze ponad miesiąc. Raczej wszystko planujemy, choć zdarza się coś spontanicznie zmienić pod wpływem tego co na miejscu :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwie letni torcik :)) PYSZOTA!

    OdpowiedzUsuń
  13. nie ma to tamto, godnie ten dzień przywitałaś, pyyyyszności :) z mojej strony polecam kopiec kreta z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  14. Profesjonalny ! Widać, że włożyłaś w niego dużo pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super torcik :-) piękny i pewnie smakowity :-) gratulacje :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyśmienicie i elegancko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. O rety, toż to dzieło sztuki a nie tort, takiego cuda to aż szkoda jeść ale smakuje pewnie jak milion dolarów :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda, jak z cukierni; ))

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być (musiał być) smaczny !!!

    OdpowiedzUsuń

  20. bardzo piękny, a te masy w środku - brak słów :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Oooo, jaki uroczy :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny pomysł z biszkoptami :) Ja też morzę o wakacjach, u nas też pochmurno....podobno z początkiem lipca ma wrócić lato:)

    OdpowiedzUsuń
  23. mmm... wyglada apetycznie :) aż chce się wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No to zapowiada się udane lato z tak smacznym torcikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny! Szkoda, że nie ma go pokazanego w przekroju, ale na pewno przesmaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo smacznie i pięknie powitałaś lato :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmm... to ja taki tort też poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  28. to ja sie takim torcikiem częstuję

    OdpowiedzUsuń
  29. Narobiłaś mi strasznego apetytu na to cudo :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. U nas lato tez opornie się broni, żeby zjarzeć w pełnej krasie. Ciasto piękne :)

    OdpowiedzUsuń