czwartek, 5 grudnia 2013

Bodil. I ciasto z czerwonym winem

Słyszeliście o Bodil? Właśnie szaleje za oknami, a ja najchętniej schowałabym się zaraz obok Ptysi pod kołdrą. Wygląda tylko jednym okiem, czy aby na pewno jesteśmy w pobliżu, i w razie czego uratujemy ją przed katastrofą. 

W Danii szaleje sztorm. Przyszedł z zachodu, więc u nas dopiero się rozkręca. Mimo wszystko strach wyjść z domu: drzewa za oknami ledwo opierają się porywistym podmuchom, a gdzie tu miałby sobie dać radę mały człowieczek...? Albo mikroskopijna wręcz (w skali kraju) Ptysia...? 
Siedzimy więc sobie w domu, i czekamy, aż wichura minie. Ponoć Bodil - bo tak nazwano sztorm - ma szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy...

Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką pogodę - gęste, mocno kakaowe, z cynamonem i czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. 

Znalazłam je na stronie Smitten kitchen. Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie, ciężkie, lepkie w środku. Wyborne z lodami waniliowymi. Spróbujcie koniecznie, zanim pierniczki kompletnie zawrócą Wam w głowach!

Kakaowe brownie z czerwonym winem

Składniki:
(na formę o średnicy 20 cm)
  • 85 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g ciemnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 180 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 135 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.

Formę wysmarować masłem.
Masę przelać do formy, wyrównać wierzch

Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut.
Ostudzić.

Smacznego!

Tak naprawdę troszkę boję się jutrzejszego poranka. Po ostatnim sztormie, który nie był nawet w połowie tak silny jak Bodil, chodniki upstrzone były zerwanymi z dachów dachówkami i połamanymi gałęziami. Mam nadzieję, że tym razem nie będzie dużo gorzej...

11 komentarzy:

  1. To ciasto musi być cudooowne<3
    Trzymaj się ciepło w te wichury i sztormy: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Do nas jeszcze nie dotarl, choc wieje dzisiaj troche mocniej niz wczoraj... Moze ominie?
    A brownie intrygujace, choc osobiscie wole brownie z czekolada niz z kakao. Co nie znaczy, ze takim bym sie nie poczestowala ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas tez szaleje, wcale przyjemnie nie jest... ale co ciekawe okazuje sie, ze ten sztorm w kazdym kraju ma inne imie, w Szwecji ochrzczono go jako Sven, a w Niemczech - Xaver, gdzie indziej tez pewnie go po swojemu nazwali :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas (UK) też dziś konkretnie zawiewa, choć pewnie nie tak jak u Ciebie. Trzymajcie się dzielnie, ciasto intrygujące, wskakuje na listę do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. :)właśnie siedzę pod kocem ,bo u nas w północnych Niemczech nie miłosiernie zimno ,mokro i ten orkan szaleje co chwile uderza o szyby:( dziś nigdzie nie wychodziłam,a burmistrz odwołał wszystkie imprezy w mieście:(
    ciasto na cudnie wilgotne wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. współczuję warunków pogodowych, u nas pada i też jest nieprzyjemnie, a do tego choroba powaliła większą część rodziny i nie mamy czy się pocieszać. Szkoda że internet nie daje możliwości sięgnięcia po Twój kawałek kakaowej pocieszanki.

    OdpowiedzUsuń
  8. brownie z winem? to już szczyt rozpusty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję ,że wichura ustala ,a ciasto wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto winne :-) Na pewno mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czekolada i wino? to musi być pyszne!!

    OdpowiedzUsuń