środa, 11 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce

Maggie wie, co dobre. Nie wiem, jakim cudem udaje jej się znaleźć te wszystkie pyszności w przepastnym internecie. Wiem za to, że jeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity.
Tym razem podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food. Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu mąkę, cukier, odrobinę wanilii. Ja musiałam kupić suszoną żurawinę i pistacje - i już miałam wszystkie potrzebne składniki. Nie spodziewałam się aż tak smakowitego efektu. Ciasteczka są piaskowe, rozsypują się w buzi, ale nie kruszą w dłoniach. Cudownie maślano-waniliowe, z chrupiącymi pistacjami i słodko-kwaśną żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne.

Następnym razem dam nieco mniej cukru i poleję je białą czekoladą - będą się prezentować jeszcze bardziej świątecznie. A następny raz będzie z pewnością, bo już ich prawie nie ma...

Ciasteczka waniliowe z pistacjami i żurawiną

Składniki:
(na 25 sztuk)
  • 175 g miękkiego masła
  • 85 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g niesolonych pistacji
  • 75 g suszonej żurawiny

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem. Partiami wsypywać przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Wsypać z grubsza posiekane pistacje i żurawinę, dokładnie połączyć.
Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.
Wystudzić na blasze.

Smacznego!

Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie je mieć w świątecznej puszce!

25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe ciasteczka, ale już do świąt ich nie upiekę. Przepis zapisuję. Mój Mąż to jest taki "ciasteczkowy potwór". Ile bym nie upiekła, wszystko jest wciągnięte.
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z pistacjami, to na pewno podbiją moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, pyszne i szybkie! Ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące :)! Najprostsze przepisy są zawsze najlepsze !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, że ich już nie ma. U mnie też szybko zostałyby zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie! Zjadłabym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochłonęła bym całą puszkę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm ciasteczka! Uwielbiam! Do tego z pistacjami to już w ogóle cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm.. wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają uroczo, nadają się na drobne świąteczne upominki dla znajomych, które uwielbiam robić.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie juz ich nie ma, zniknely w 2 dni. Nastepnym razem robie z podwojnej porcji, o!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz mnie, kusisz... akurat kupiłam wczoraj żurawinę;) A te ciasteczka tak pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie w stylu Cranberry Noel :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialne. Ja w sobotę otwieram cukiernię :) Będę piec jak szalona. I tak już do Świąt! Te też przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj skusilabym sie na jedno albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka to fajna sprawa ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajne ciasteczka, świąteczne, wspaniałe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjne, przyznam, że takich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam je, co roku robię !!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ciacha, muszę takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie. Ja uwielbiam obdarowywać moimi wypiekami wszystkich znajomych (zwłaszcza w Święta), więc i te znajdą się w tym roku w mojej ciasteczkowej puszce z łakociami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają przepysznie ....

    OdpowiedzUsuń