wtorek, 3 grudnia 2013

Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem

W niedzielę bawiłam się wyśmienicie. Byliśmy u rodziców C, gdzie zebrała się spora część jego rodziny - babcia, dziadek, rodzeństwo z drugimi połówkami i dziećmi, wujkowie, ciotki... Jedliśmy, piliśmy, śpiewaliśmy świąteczne piosenki. Zapach grzanego wina drażnił nosy, śmiech odbijał się od ścian. Gabriel namiętnie kulał ze mną piłkę, a jego braciszek dał mi na pożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta. I czego więcej potrzeba do szczęścia...? Może tylko, żeby moja Rodzina była trochę bliżej...

Dziś, podtrzymując nastrój, usiadłam sobie przy stole, zapaliłam świeczki i wdycham zapach pierniczków. Uśmiecham się do siebie, i marzę o białych Świętach. Moje krasnalki zerkają na mnie ze wszystkich kątów, i jest nam razem tak dobrze... 
Lubię grudzień.

Na przekór tym wszystkim ciepłym akcentom, chciałabym Wam dzisiaj zmrozić języki. Dawno bowiem o lodach nie było...
Te przygotowałam już dość dawno, z jabłek ze słynnej jabłonki J. Sorbet jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, nie potrzeba do niego maszynki. Lody smakują jabłkami i cynamonem, i tylko kolor mnie troszkę rozczarował - na zdjęciu w książce Vidunderlige is variationer były seledynowe, u mnie wyszły bardziej, hmm... Szarlotkowe. Zapewne zależy to od odmiany owoców. Na wiosnę spróbuję przygotować takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty...

Sorbet jabłkowy z cynamonem

Składniki:
(na 1/2 l lodów)
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 75 g cukru
  • 150 ml wody

Cukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje.
W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków.
Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin.

Smacznego!

Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą jestem szczerze zachwycona. Zawsze marzyłam o prostej grzywce, ale jakoś brakowało mi odwagi... Na szczęście C. jest odważna za mnie, wzięła sprawy w swoje ręce i nożyczki, i efekt jest zaskakująco dobry. Dziękuję!

18 komentarzy:

  1. MMMM cudowne zimowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie bawisz się zimowymi smakami :) Spróbuję zrobić taki sorbet, bo nie trzeba maszynki (której nie posiadam). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety to coś dla mnie jabłka i cynamon i w dodatku w sorbecie , jutro zrobię i napisze jaki wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmm, takiego jeszcze nie jadłam :)) Na pewno bardzo smakowity :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wow jaki smaczny , a i kolor mi nie przeszkadza, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też lubię grudzień :)
    Pokaż grzywkę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. zazdroszczę Ci tak roześmianej i fajnej rodziny:) sorbet to ulubiona odmiana moich lodów, choć z cynamonem ich jeszcze nie jadłam:) niestety jestem zmarzluchem i o tej porze zimnym deserom mówię asioo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tez lubie grudzien. I lody w grudniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy sorbet, nie przepadam za lodami-deserami zimą, ale postaram się nie zapomnieć do lata tego przepisu. Ja też noszę prostą grzywkę i bardzo ja lubię. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A wiesz co? Śniłaś mi się dzisiaj, że miałaś być świadkową na moim ślubie :D hah, serio :D pozdrawiam ciepło! a lody fajowskie, jestem zmarzluchem, ale takim bym nie odmówiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sorbet zimą-a czemu by nie....:) Najlepszy jabłkowy, uwielbiam:) Najlepszy cynamon i goździki są z nPS-MIX, dostępne na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń