sobota, 22 czerwca 2013

Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Czerwienią się na stoiskach i zachęcają do spróbowania. Nie potrafię się im oprzeć - kupuję koszyczek za koszyczkiem, i jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...

Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam się oprzeć! Szukałam długo przepisu idealnego - gdzie truskawki będą niekwestionowaną gwiazdą. Chciałam też, aby były dodane do ciasta po pieczeniu - dzięki temu zachowują pełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje truskawkom po pieczeniu.
Gdy w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?

Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik idealny na lato - wspaniale musiałby smakować zajadany w ogrodzie w promieniach popołudniowego słońca, przy cichym bzyczeniu owadów... Ach, rozmarzyłam się...

Pyszności z truskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju, Mopsik, Siaśka, Wiera, Mirabelka, Pela, SiankooWojciech oraz Bartoldzik.

Sernik z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)

kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

masa rabarbarowa:
  • 350 g rabarbaru
  • 15 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

masa serowa:
  • 500 g sera kvark (4,4%)
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 ml śmietany kremówki (38%)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g)

dodatkowo:
  • 270 g truskawek
  • 1/2 opakowania czerwonej galaretki
  • 250 ml gorącej wody

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.

Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę ciasta rozwałkować na pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.

Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 12-15 minut.
Ostudzić.

Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka z masłem i cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.

Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.

Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.

Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny.
Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście. 
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

I choć ten cudny, słoneczny weekend spędzam w pracy, C. jest w domu i gotuje mi pyszne obiadki... Bright side of life, right...?

13 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wygląda na bardzo delikatny, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro jest delikatny to z pewnością będzie mi smakował. Tak samo jak Ty wolę dodawanie truskawek po pieczeniu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie trochę pracochłonny ale za to wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamarzył mi się teraz taki pyszny kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo :) robiłam kiedyś sernik z truskawkami, ale na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity widok! Ulubiony truskawkowy!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też ciągle jem truskawki ale do nauki, bo nie mam za bardzo jak z nimi poszaleć to mrożę:)
    serniczek pierwsza klasa!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś nowego, jeszcze rabarbaru nie łączyłam z sernikiem- ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenie sernika z rabarbarem jest wręcz genialne!

    OdpowiedzUsuń
  10. serników nigdy dość :)
    wersja z truskawkami bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń