czwartek, 6 czerwca 2013

Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem

Tak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu), jednak okazało się, że mam za mało cudnych, czerwono-zielonych łodyg. Hmm... Co teraz? Nie chciało mi się iść do sklepu po więcej; tak naprawdę, nie chciało mi się nic. Marzyłam o wyciągnięciu się na kanapie w pozycji horyzontalnej, z psą ułożoną wzdłuż nóg i z pilotem od telewizora w dłoni (każdemu należy się od czasu do czasu dzień totalnego lenistwa, prawda...?). Jednak myśl o resztkach rabarbaru w lodówce nie dawała mi spokoju - jego czas nadchodził nieubłaganie i wiedziałam, że muszę wykorzystać go jak najprędzej. 

Jak zwykle niezawodna i pomocna okazała się Maggie - na moje narzekania błyskawicznie zareagowała sznurkiem do strony BBC Good Food - chyba jej ulubionej - z przepisem na ciasto pomarańczowo-rabarbarowe. Popatrzyłam, pomyślałam, i poszłam do kuchni wyjąć masło i jajka z lodówki. Ciacho jest niezwykle proste w przygotowaniu - trzeba tylko pamiętać, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składnikiem, który nadaje mu wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.

Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie ciemno, a później nie miała już szansy... Niech to będzie dowodem na jego naprawdę fantastyczny smak.

Maggie - dziękuję Ci ogromnie za ten przepis. Uratowałaś mój dogorywający rabarbar i sprawiłaś, że mieliśmy w weekend wyjątkowe pyszności na stole.

Ciasto migdałowo-pomarańczowe z rabarbarem

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
  • 300 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów

dodatkowo:
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru pudru

Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na 1centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, wsypać 50 g cukru i odstawić na 30 minut.

Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rabarbar razem z sokiem, wymieszać łyżką.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka.
Przestudzić 10 minut w formie, następnie przłożyć na kratkę i pozostawić do całkowtego ostudzenia.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować nazwę - migdały są niezwykle istotnym, żeby nie rzec kluczowym, tuż obok rabarbaru, elementem, więc należy oddać im szacunek.

25 komentarzy:

  1. ciasto z rabarbarem jest doskonałe na każdą okazję:) wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gin, nie ma sprawy - sluze pomoca :)
    A ciasto faktycznie bylo bezbledne, wiec nie dziwie sie, ze tak szybko zniknelo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle pyszności w jednym cieście! Zapisuję i biorę się do pracy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne ciasto. ; - )
    Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko widzę pierwszy rabarbar w roku to mnie już nosi i musze zrobić ciacho. Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i niezawodnie, efektownie.
    Ciasto ucierane, niby zwyczajne, a jednak z "pazurem".
    Drapię czule Twoja PSĘ za uszkiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyjątkowe, to widać! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawa wersja rabarbarowego ciasta z migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo pyszne. Kawałek skubne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ mi smaku narobiłaś!!

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto z rabarbarem - zawsze, wszędzie, bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzialam już to ciasto na blogu Maggie - wyglada cudnie, a skoro tak zachwalacie to chyba sama się skuszę :D! Niech tylko ktoś rabarbar do domu przytarga... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat mam rabarbar w ogródku! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne połączenie, nie mam akurat rabarbaru, niestety, ale muszę koniecznie się zaopatrzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie połączenie smaków zapowiada pyszną rabarbarowo - migdałowo - pomarańczową ucztę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z migdałami i pomarańczą...bardzo kuszące!

    OdpowiedzUsuń