środa, 26 sierpnia 2015

Morelowo mi!

Mamy właśnie sezon na morele, brzoskwinie i nektarynki. Śliczne to owoce - okrąglutkie, żółto-pomarańczowe, często z intensywnie czerwonym rumieńcem. Kuszą ze straganów i naprawdę rozumiem, jak ciężko przejść obok nich obojętnie. Ja jednak najczęściej tak właśnie robię; morele wydają mi się mdławe, a drobne włoski na brzoskwiniowej skórce skutecznie mnie odstręczają. Z całej rodziny najbardziej lubię nektarynki; słodkie i miękkie zjadam z przyjemnością, gdy za oknem słonko radośnie przygrzewa.

W tym roku jednak zdecydowanie łaskawszym okiem spojrzałam na morele. Są słodkie, delikatne i mięsiste, o mało wyraźnym smaku. Ale dzięki temu znakomicie komponują się z różnymi dodatkami - klasyka to lawenda lub rozmaryn. I właśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać. Kupiłam koszyczek dojrzałych owoców, i za radą Marty zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej...
Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach. A w serniku to sama poezja. 
Spróbujecie...?

Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania, Emilia i Mirabelka. Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały!

Sernik rozmarynowy z morelami 

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)

kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko

masa serowa:
  • 400 g serka kremowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 3 jajka
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:
  • 300 g moreli

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.

W tym czasie zagotować kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia.

Piec w 180 st. C. przez 15 minut.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier.

Piec w 180 st. C. przez 10 minut.
Ostudzić.

Z kremówki wyjąć rozmaryn.
Serek, kremówkę, budyń, jajka, cukier i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na masie serowej rozcięciem do góry.

Piec w 160 st. C. przez 60 minut.
Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić 3-4 godziny przed podaniem.

Smacznego!

Pisałam Wam już może, że w ramach pamiątek przywiozłam sobie z Polski książki? Sztuk trzynaście beletrystyki, jedną kucharską i cały stos magazynów o tematyce wiadomo jakiej. W kolejnym wpisie opowiem Wam o pierwszej ze stosu, którą przeczytałam na jednym niemal wdechu.

27 komentarzy:

  1. Cudowny sernik, ależ musi bosko smakować i pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od rozmarynu wolę zdecydowanie lawendę :) Nie mniej jednak, ciasto wyszło CI bardzo okazałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto "na wy[asie" :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Do pieczenia morele są idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. O taki serniczek to ja bym zjadła z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ! Ja właśnie planuję zrobić dżem z brzoskwiniami i tymiankiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega pysznie! :) Nigdy nie jadłam wypieku z morelami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja lubię i morele i nektarynki i brzoskwinie, choć najczęściej jadam nektarynki:) Ale taki sernik to bym zjadła natychmiast;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciasto! Ja średnio lubię morele, ale chętnie zrobię z innym owocem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez nie jestem zbyt wieka fanką moreli, ale do sernika mogą całkiem nieźle pasować:). NO to teraz będziesz mieć czytania, a czytania:).

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie równo wyrośnięty. Przepis łatwy, szybko się robi ten serniczek. Nie ma co czekać, chyba skradnę Twój przepis i upiekę takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały serniczek. Z przepisu chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za pyszności. Ja szaleję za sernikami, a ten z morelami musi być pyszny!
    Jakie książki kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Ucząc psa czytać" Carrolla, "Szósty patrol" Łukjanienki, "Mam cię na muszce" Bonfiglioli'ego, cztery tomy "Gry o tron", serię o Klaudynie i "Hannibala". A, jeszcze jakiś duński kryminał i "Alfabet ciast" Różyckiej :) Więcej grzechów nie pamiętam ;)

      Usuń
  14. Widzę, że uwielbiasz morele. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. sama nie przepadam za morelami, ale w tym roku udało mi sie kupić takie że były palce lizać:)
    potraktowałam je zupełnie inaczej, ale i tak jestem bardzo ciekawa połączenie smaku moreli i rozmarynu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego sernika to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rozmaryn i morele... hmmm... to mogłoby być ciekawe połączenie. Może nawet się skuszę. Nawet mam rozmaryn od znajomej, która dzisiaj zerwała go z ogrodu. Ach... aż się prosi to ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zdecydowanie! Morele w serniku - tego trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny, boski! Ot, tyle. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszny pomysł ! Połączenie moreli i rozmarynu jest bardzo trafione, a do tego jeszcze w serniku. Nie mam pytań - biorę !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja najbardziej lubię brzoskwinie ;) A sernik z morelami chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cóż za wyjątkowy smak musi nadawać tutaj rozmaryn. Koniecznie muszę spróbować (:

    OdpowiedzUsuń