wtorek, 24 września 2013

Figi, ach te figi...

Figi! Nareszcie. 
C. figi uwielbia. Ja jestem w stosunku do nich dość neutralna - chyba jeszcze nie znalazłam ideału - dania, w którym naprawdę by mnie oczarowały. Tym razem jednak było blisko.

Dusi znalazłam banalny przepis na smażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę smakowite te figi...

I jeszcze jedno - porcja z jednej figi jest wręcz mikroskopijna, więc szczerze polecam przygotować jednak dwie na osobę - ciężko się powstrzymać przed kilkoma dodatkowymi ćwiartkami... Najpyszniejsze z lodami waniliowymi.

Smażone figi w miodzie

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 figi
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu

Figi pokroić na ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie.
Podawać natychmiast.

Smacznego!

Macie jakieś inne pomysły? Robiliście ciasta z figami...? Bo ja mam ogromną ochotę, ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu, który by mnie wystarczająco zmotywował...

7 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, ja też jakoś nie pałam entuzjazmem na pichcenie dań z figami, ale w końcu wypada coś zrobić, wszak sezon w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja figi nawet lubię, choć najbardziej lubię na nie patrzeć! Są piękne. W tym sezonie robiłam ciasto - teraz zamierzam zrobić z nimi sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja piekę figi z octem balsamicznym, miodem i orzechami włoskimi w piekarniku, do tego cynamon i lody waniliowe i jestem w niebie:) Z rozmarynem jeszcze nie próbowałam, ale czuję, że wszystko przede mną:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny deser! Uwielbiam figi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham figi, w ciastach, na surowo, pieczone. W tym roku robiłam je z ricottą i orzechami. Z octem balsamicznym jeszcze nie jadłam- przy następnej okazji spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam, a te brzmią cudownie !

    OdpowiedzUsuń