czwartek, 23 kwietnia 2015

Lody czekoladowe z chilli

Zdarza się Wam czasami poczuć dorośle? Nie chodzi mi o to, że jesteście zmęczeni i marzycie, żeby znowu być dziećmi. Mam na myśli taką prawdziwą dorosłość, kiedy czuje się lekkie mrowienie na karku i przez głowę przemyka myśl: To jest to!
Ostatnio spadło na mnie takie objawienie, gdy w poniedziałek wychodziliśmy rano z domu. Doszliśmy na parking, dostałam całusa, i... Każe z nas poszło do swojego auta! Stałam tam przez chwilę, zadumana. Przez głowę przetoczyły się myśli o tym, że faktycznie już jesteśmy dorośli, żyjemy naprawdę dorosłym życiem. Skoro mamy dwa auta, nie może być inaczej!
Uśmiechnęłam się do siebie, i zadowolona pojechałam... Do szkoły. To już brzmi mniej dorośle, ale co tam, nie czepiajmy się szczegółów.

A skoro już o dorosłości mowa, C. niedługo znów zmieni cyferkę. W związku z tym w najbliższą niedzielę planujemy obiad dla jego rodziny. Od dawna myślałam nad tortem, a tu - niespodzianka. C. tortu nie chce! Najpierw się obruszyłam, później wzruszyłam ramionami - to w końcu jego urodziny, niech wybiera. Okazało się, że plan już był - zaserwujemy naszym gościom domowe lody. Co oznacza, że od poniedziałku kręcę i kręcę, i ciągle się zastanawiam, jakimi smakami ich zaskoczyć. Będą waniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli. Tak, tak, nie pomyliłam się. Skoro ciastka czekoladowe z chilli są takie pyszne, to dlaczego nie zrobić by lodów...? 
Pierwszy raz przygotowałam takie w poprzednie wakacje, gdy byliśmy w Polsce. Mojej Rodzince, szczególnie Tacie, bardzo zasmakowały. Mam nadzieję, że i tym razem znajdą amatorów.

Przepis jest od Doroty, zmieniłam lekko sposób przygotowania, i oczywiście dodałam chilli. Mi smakują bardzo. Nie są zbyt ostre - ale wszystko zależy, jakiej papryczki użyjecie i jak długo ją będziecie moczyć w mleku. Najlepiej posmakować już po kwadransie - nie powinny palić w gardło, ale pozostawiać lekko ostry smak na końcu języka. Pycha!

Lody czekoladowe z chilli

Składniki:
(na 1 l lodów)
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki (38%)
  • 100 g ciemnej czekolady (75%)
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 papryczka chilli

Papryczkę przeciąć na pół oczyścić z pestek. Wrzucić do mleka, zagotować. Zdjąć z palnika, odstawić na 15-60 minut (im dłużej będzie stało, tym wyraźniejszy będzie smak chilli). Wyjąć papryczkę, resztę mleka znów zagotować.
W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!).
Ostudzić.

Czekolady posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Wymieszać z masą jajeczną, schłodzić w lodówce przez noc.

Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do plastikowego pojemniczka i zamrozić.

Smacznego!

Jeśli macie pomysły na ciekawe lody, ale takie bez totalnych szaleństw (Tata C. to spory tradycjonalista), z przyjemnością się z nimi zapoznam.

36 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też :)
      Mam zamiar niedługo przygotować domowe :)

      Usuń
  2. No, i mam ochotę na takie lody:) Kusisz !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym poczuć się dorośle, ale dużo mi brakuje:)
    Uwielbiam lody czekoladowe z chilli, boskie są:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody wyglądają bardzo apetycznie. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają, bo ja kocham kolor czerwony!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam wypróbować takie lody :) Zachęciłaś mnie po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie muszę rozpocząć sezon lodowy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to połączenie, w lodach musi smakować idealne<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojoj wspaniałe połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada z chili to świetne połączenie, a takie lody to dopiero coś ^^ Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam dodatek chili do słodkich potraw :) fajnie podkreśla smak

    p.s. wszystkiego naj naj naj dla jubilata :) i dobrej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię lody, możliwe że nawet kocham. Wszystkie smaki, ale najbardziej te, o smaku szarlotki. Wow!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pikantnie "podkręcone" lody. Wyobrażam sobie ich smak. Lubie bardzo czekoladę z płatkami chili, więc ten przepis mocno mnie zacheca do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, jakie pyszne lody, świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Udanego obiadu, choć z takimi lodami to na pewno nie będzie trudno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszą smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! na lody nie wpadłam, ale od jakiegoś czasu chce zrobić czekoladę z chili i zawsze coś mi nie po drodze. Lody zrobiłaś extra ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super gorąco nadchodzi. I naturalne! Ostatnio czytałam etykietę lodów. We wszystkich jest syrop glukozowy - już nawet cukru producencie nie dodają, żeby tylko taniej im produkcja wyszła:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja prawie nie kupuję lodów (wyjątkiem są włoskie nad morzem). W domowych nie tylko wiemy, co jemy, ale są też dużo smaczniejsze :)

      Usuń
  19. Te kawowe z whisky .... to coś dla mnie .... choć i te chili zastanawia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Te kawowe wszyscy uwielbiają :)

      Usuń
  20. Powiało trochę latem:). A ja czasem mam takie momenty, że się zastanawiam jak to jest możliwe, że już jestem dorosła, skoro we mnie wciąż tkwi dzieciak:)))).

    OdpowiedzUsuń
  21. Sezon na lody u Ciebie rozpoczęty. Ja jeszcze w tym roku żadnych nie robiłam, chyba już czas :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba powinnam czuć się dorośle. Mąż, codzienne obowiązki i wychowywanie dziecka... a ja wciąż się tak nie czuję ;) Może dlatego, że jeszcze nie mamy samochodu ;)
    Lody, w sam raz dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jadłabym, moja kombinacja smakowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lody cudowne, a czekolada z chili to boskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Połączenie smaków pyszne :) Wszystkiego najlepszego dla C. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chilli i czekolada, pyszna klasyka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  27. lody i chili...jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo mnie kuszą, tak samo jak te z whisky :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam propozycję, a mianowicie aby zrobić lody o smaku ciasteczek. Wystarczy dodać pokruszone herbatniki. Smacznego!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń