poniedziałek, 6 marca 2017

Pudding ryżowo-marchewkowy, czyli powrót do codzienności

Wróciłam!
Po naprawdę ciężkich dwóch tygodniach, które spędziłam z nosem w notatkach, w międzyczasie zaś udoskonalałam przepisy na egzamin (którymi podzielę się z Wami wkrótce, bo kilka wyszło dokładnie tak, jak sobie zaplanowałam), w końcu wróciłam do domu. Egzamin praktyczny zadałam, rachunki zaliczyłam, wyniki teorii pod koniec tygodnia, więc już za kilka dni będę mogła odetchnąć (mam nadzieję). Póki co powoli wkręcam się w tryb pracy; na szczęście, póki co, nie ma dużego ruchu w interesie i mogę powoli wejść na wysokie obroty, bez szoku pomiędzy szkolnymi a zawodowymi wymaganiami. 

Tymczasem, po tych wszystkich musach, polewach lustrzanych, psikaniu ciast czekoladą i dopasowywaniu niepasujących do siebie smaków, zapragnęłam czegoś prostego; domowego.
Natchnęły mnie koleżanki blogerki i temat na dzisiejsze wspólne gotowanie: ryż z marchewką. Kojarzy się zdecydowanie wytrawnie, nieprawdaż...? Ja jednak poszłam zupełnie w inną stronę, i przygotowałam pudding ryżowy w pomarańczowo-marchewkowym kolorze. Wyszedł boski!

Marchewka nadaje całości dodatkowej słodyczy i, oczywiście, cudnej barwy, a żeby ten dość delikatny smak nieco przełamać, dodałam odronbinę świeżego imbiru. Można dać więcej lub mniej, w zależności od upodobań, ale nie polecam zupełnie z niego rezygnować - pudding może wydawać się wtedy nieco mdły...
Idealny na śniadanie lub podwieczorek, gdy mamy ochotę na coś sycącego, kremowego i lekko rozgrzewającego, gdy wiosna już za progiem, ale zima ciągle dmucha w kark.

A jeśli macie ochotę na inne połączenia ryżu z marchewką, koniecznie zajrzyjcie do Emilii, MirabelkiMopsika i Marty.

Pudding ryżowo-marchewkowy z imbirem


Składniki:
(na 3 porcje)
  • 750 ml mleka
  • 150 g marchewki
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 125 g okrągłego ryżu
  • 40 g cukru
dodatkowo:
  • 1 marchewka
Marchewki i imbir obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować 10 minut, aż marchewka zmięknie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać ryż, gotować 45-60 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać cukier. 

Ostatnią marchewkę obrać, skrobaczką zetrzeć szerokie wstążki.
Przełożyć pudding do szklanek, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem wstążek z marchewki.

Smacznego!

A już niedługo opowiem Wam o wielkiej zmianie, która dokonała się w naszym życiu w zeszłą sobotę. Ekscytacja sięga zenitu, uwierzcie!

7 komentarzy:

  1. ryżowe puddingi kocham po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mówisz, że u mnie zaskakująco? Mnie zaskoczyło Twoje danie. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję, czekam z niecierpliwością na nowe przepisy,

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa wersja! Dobrze że Jesteś!
    Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym spróbowała brzmi intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  6. interesujący pomysł na ryżowy pudding, nie powiem ;) wygląda apetycznie i na pewno by mi zasmakowało - uwielbiam marchew w słodkiej wersji! <3

    OdpowiedzUsuń