czwartek, 11 czerwca 2015

Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami

Chyba zacznę wierzyć w cuda, tudzież moc narzekania. Co post zrzędziłam, że pogoda paskudna, i jeszcze bezczelnie zazdrościłam Polakom upałów. I co? Słonko postanowiło pokazać, co potrafi. Cieplutko, przyjemnie, lekki wiaterek, no ideał! Znając życie, długo to nie potrwa, ale... Cieszę się ogromnie. Od razu chce się żyć!

W mojej kuchni aktualnie królują truskawki z rabarbarem. To chyba najpopularniejsze połączenie początku lata - kwaśne łodygi i słodkie, soczyste kuleczki... Nie można mu się oprzeć, i nawet ci, którzy za rabarbarem nie przepadają, w takim duecie zjadają go z ochotą. Tym razem tę magiczną parę zamknęłam w serniku - tego, co wyszło, nie da się opisać słowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący, ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym, intensywnie truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie przecież dobrze, że dla niego serniki to tylko na zimno. Do pieczonych podchodzi ostrożnie, choć coraz częściej udaje mi się go do nich przekonać. Tym razem wystarczyła jedna łyżeczka, żeby przepadł. 

Jeśli nie macie tonki, możecie zastąpić ją wanilią. Taki zresztą był mój pierwotny plan, ale kiedy w oko wpadła mi tonka, nie mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale.

Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym

Składniki:
(na formę o średnicy 20 cm)

spód:
  • 115 g ciastek digestive
  • 45 g masła

masa serowa:
  • 325 g serka mascarpone
  • 450 g serka kremowego
  • 155 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g rabarbaru
  • 1 ziarno tonki

mus:
  • 300 g truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki (38%)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 50 g cukru

dodatkowo:
  • 5 truskawek

Ciastka na spód pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia.

Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut.
Przestudzić.

Rabarbar pokroić, zagotować z cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko.

Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać. 
Na spód wyłożyć masę rabarbarową, na wierzch tą z tonką.

Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę.

Wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Truskawki odszypułkować, zmiksować blenderem na gładką masę. Połowę truskawek podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z pozostałymi truskawkami, ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą truskawkową.
Wyłożyć mus na wierzch ciasta, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Udekorować połówkami truskawek.

Smacznego!

Bardzo spodobało mi się pieczenie serników owocowych. Do tej pory przygotowywałam tylko takie z całymi owocami, a okazuje się, że dodanie musu z owoców do masy serowej to naprawdę doskonały pomysł. Po rabarbarowym sezonie z pewnością sięgnę po kolejne dary lata...

30 komentarzy:

  1. Wspaniały ,też bym przepadła .A co to takiego ta tonka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tonka to takie małe, czarne ziarenka, które mają naprawdę wyjątkowy zapach i smak. Więcej możesz przeczytać na przykład u Bei: http://www.beawkuchni.com/2010/03/kazdy-ma-jakiegos-bzika.html :)

      Usuń
  2. ale cudo. Truskawki, rabarbar,jeszcze sernik do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim serniczkiem nie pogardzę! :) Pięknej pogody! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki i kiwi to moje połączenie smaków numer jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sernik :) Fajnie, że trójkolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciacho. Oj zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne połączenie rabarbaru z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik jak z najlepszej cukierni, wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem Ci, że o "tonka" słyszę pierwszy raz, bardzo mnie tym zaciekawiłaś!; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyjątkowo apetyczny sernik! I choć za rabarbarem nie przepadam to skusiłabym się z ogromną chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie i lekko wygląda... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie torciki na lato. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny sernik, lubię i to bardzo takie kombinacje sernikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow, wygląda obłędnie, pewnie też bosko smakował

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo efektowny i zjadłabym pół. Teraz!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna prezentacja. Na pewno przesmaczny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Tonki nie da się zastąpić wanilią, moim zdaniem, bo tonka jest wyjątkowa, niesamowita. Ależ bym pożerała ten Twój sernik, och...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyjątkowa i niesamowita, zgadzam się :) Niestety, nie każdy ma do niej dostęp - ciągle jest raczej "egzotyczną" przyprawą. A sernik jest tak pyszny, że szkoda by z niego rezygnować...

      Usuń
  18. Fantastyczny! Na pewno bardzo pyszny! Ten mus idealny!

    OdpowiedzUsuń
  19. Aniu, u Ciebie jak zwykle pyszności:). Truskawki jem dosłownie na kilogramy, codziennie kupujemy całą kobiałkę (oprócz niedziel oczywiście, bo nie ma za bardzo gdzie) i jemy jej całą zawartość, ale rabarbaru jeszcze w tym sezonie nie przyrządzałam. Ciesze się, że ładna pogoda sobie o Was przypomniała:). U nas dzisiaj upał niesamowity i wygląda na to, że wieczorem skończy się burzą.

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie w lodówce też dziś owocowo .... ale tego serniczka zazdraszczam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłam ostatnio podobne ciacho. I bardzo dobrze, że je piekłam, bo bym dostała ślinotoku na widok tego Twojego :-) Mam jeszcze ukryty kawałeczek i nie zawaham się go za chwilę użyć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda przepysznie, w sam raz na nadchodzące upały

    OdpowiedzUsuń