wtorek, 23 czerwca 2015

Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty

Mój Tato jest łasuchem. Jego najulubieńszym przysmakiem od zawsze są galaretki w cukrze - białe z kolorowymi paseczkami albo te w kształcie półplasterków cytrusów w różnych kolorach. Całe pudełka znikały u nas zawsze błyskawicznie, Mama chowała je po szafkach - bezskutecznie. Razem z Tatą zawsze potrafiliśmy je znaleźć i... Zjeść, oczywiście.
Odkąd nauczyłam się piec, uwielbiam jeździć do domu i przygotowywać przysmaki dla mojego Taty. Nawet, jak coś mi nie wyjdzie - zje i uparcie będzie twierdził, że jest pyszne. Kogo by coś takiego na duchu nie podniosło...? A jak już mi się uda, to wychwala, jakbym mu podała na talerzu danie ukradkiem podebrane z królewskiego stołu, nawet, gdy są to tylko zwykłe lody truskawkowe. Ostatnio sam nawet takie ukręcił - podobno wyszły pyszne. I, jeśli wierzyć Mamuni, teraz nie wolno ich jeść, tylko trzeba podziwiać, jakie piękne wyszły... 

Dzisiaj Dzień Ojca, a ja, cóż, jak zwykle - daleko. Ale pamiętam, i jak już uda mi się do domu wybrać, z pewnością uraczę go jakimś smakołykiem. A jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, i to oni mnie odwiedzą, to będziemy szaleć na całego. I może w końcu razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...?
Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego

Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością kruszonki. To mojego Taty i moje wspomnienia z dzieciństwa - Babcia drożdżówki z rabarbarem piekła od zawsze, oboje je uwielbiamy. Za mięciutkie ciasto i kwaśne łodygi, które idealnie się uzupełniają. U mnie jeszcze słodkie, intensywnie czerwone truskawki i cudownie chrupiące płatki migdałowe. Wyszło wybornie, ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi, szczególnie, gdy jeszcze ciasto jest lekko ciepłe, mmm... Pycha!
Przepis znalazłam w Kuchni Lidla Pawła Małeckiego, która niedawno do mnie przyjechała. To pierwsza wypróbowana receptura; efekty jak najbardziej zadowalające, więc będę testować dalej.

Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki:
(na formę 30x22 cm)
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 75 ml letniego mleka
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo:
  • 400 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych

kruszonka:
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej

Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcią.

W tym czasie odciąć szypułki od truskawek, pokroić je na połówki. Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. 
Mąkę na kruszonkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem wniliowym. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy, ułożyć na spodzie. Odsatwić na 15 minut.
Po tym czasie na cieście ułożyć truskawki i rabarbar, posypać kruszonką i płatkami migdałów. Odstawić na 20 minut.

Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut.
Ostudzić.

Smacznego!

A teraz - do kuchni! Wakacje zobowiązują - trzeba przygotować deser, obiad i coś na jutrzejsze drugie śniadanie dla C. do pracy. I może jeszcze upiec ciasto...? Niedługo, aż boję się to napisać, sezon na rabarbar się skończy... Aż strach o tym myśleć!

25 komentarzy:

  1. Tata na pewno był zadowolony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, te galaretki w cukrze to i moja słabość...
    A to ciasto dla mnie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacie wygląda przepysznie :) uwielbiam wypieki, chyba zaraz pobiegnę szukać do sklepu rabarbaru :)
    pozdrawiam i zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Efekty zadowalające, ale nieidealne - moim zdaniem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano, do Babcinej jej trochę brakuje ;)

      Usuń
  5. Wspaniała :-) z chęcią też bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie rabarbar rok temu był aż do końca września, mam nadzieję,że w tym roku będzie tak samo, bo chcę zrobić i taką drożdżówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie idealna! Klasyczne smaki najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka klasyka zawsze i każdemu będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżówka wygląda pysznie :) Ja wyjadłam już prawie konfitury z rabarbaru i chyba czas zrobić jeszcze zapasy :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna drożdżówka z idealną kruszonką :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie robiłam drożdżowego już kilka miesięcy, czas nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne! Super masz tatę! Mój nie przepada za słodkościami, szczególnie ciastami. Jedynie lubi ciasteczka, ale bez żadnych kremów i konfitur... Także, na dzień taty dostał ode mnie swoje ulubione ciasteczka :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama lubi te galaretki ;) Ciasto cudowne, tata by na pewno był zadowolony.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojcowie, oni wiedzą jak podbudować swoje córy:)
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie, co prawda ja bym nie wkładała w niego rabarbaru, bo fanka nie jestem, ale cała reszta jak najbardziej mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna drożdżówka :) Ja mojemu kupiłam ulubiony Torcik Wedlowski :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne ciacho na świętowanie Tego dnia! A galaretki to i moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też ją upiekłam, ale tak szybko sie rozeszła, ze zdjęć nie udało się zrobić:) ... pyszna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie Ci wyszła ta drożdżówa; też się przymierzam do tego przepisu (mamy tą samą książkę:)) i dodam, że przetestowałam już chyba 3 lub 4 przepisy i wszystkie super wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciepłe ciasto drożdżowe jest bardzo pyszne, i wtedy nie można się takiemu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ Twój tata ma z Tobą dobrze :) każdy byłby zachwycony takim ciachem.
    A co do galaretek, te kształcie półplasterków cytryny - pycha! Ostatnio udało mi się je upolować w jakimś hipermarkecie... nie zdażyły nawet wyjść poza sklepowy parking :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Placek drożdżowy to deser przywodzący na myśl dzieciństwo i tradycyjną, polską kuchnię. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń