poniedziałek, 3 marca 2014

Smak dzieciństwa: ciepłe lody

Czy jako dzieciaki zajadaliście się ciepłymi lodami, murzynkami, całuskami? Ja tak. Uwielbiałam je. Stanowiły wyjątkowy rarytas - chrupiący wafelek, a w środku ta puszysta, delikatna, słodko-lepka masa... Całość oblana czekoladą. Mmm...
Dziadek kupował mi te w kubeczkach, od Mamy dostawałam całuski - prawie sama pianka, i tylko wafelkowy spód. Zawsze kombinowałam, jakby tu zjeść najpierw wafelek, a dopiero potem masę... Jak możecie sobie wyobrazić, sprawa kończyła się poplamionymi ubraniami, a w najlepszym razie upaćkanymi dłońmi i buzią. Ale było warto! Bo ta pianka... Czysta magia.

Dzisiaj już tak za ciepłymi lodami nie szaleję, wydają mi się za słodkie. Po jednym małym murzynku mam dość słodyczy na trzy dni. Jednak od pewnego czasu zastanawiało mnie, jak takie cudeńka zrobić w domu. Szukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się, że to po prostu beza włoska lub szwajcarska...
Nie chciało mi się robić szwajcarskiej, tym razem postawiłam więc na włoską. Syrop ugotowałam na soku z cytryny, który wspaniale równoważy słodycz - uwierzcie mi, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli dorośli, a dzieci będą zachwycone.

Na zdjęciach tego za dobrze nie widać, ale masa ma śliczny, delikatnie cytrynowy kolor za sprawą barwnika - który oczywiście można pominąć - i moim zdaniem, w takiej wersji prezentuje się jeszcze atrakcyjniej. Teraz chodzą za mną kolejne smaki, może wiśniowy, albo jagodowy...? Zobaczymy.

Cytrynowe ciepłe lody

Składniki:
(na 10 sztuk)
  • 80 ml soku z cytryny
  • 40 ml wody
  • 330 g cukru
  • 3 białka
  • żółty barwnik spożywczy w paście

polewa:
  • 150 g ciemnej czekolady (70%)
  • 1 łyżka oleju

dodatkowo:
  • 10 wafli do lodów

Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne 10 minut lub dłużej, aż masa całkowicie ostygnie. Na koniec dodać barwnik, zmiksować, aż masa uzyska jednolity kolor.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Wyciskać do wafli. Odstawić do lodówki na 15 minut.

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z oleję. Przestudzić (czekolada ma być płynna, ale nie ciepła).
Czekoladę przelać do wąskiego, wysokiego naczynia. Pewnym ruchem zanurzać lody w czekoladzie, odczekać chwilę, aż nadmiar ścieknie, odstawić do zastygnięcia.

Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Przepis jest idealny właśnie na teraz, kiedy w lodówkach zalegają popączkowe białka
Skusicie się...?

22 komentarze:

  1. Jak byłam małą, to mama też mi kupowała ciepłe lody. Jakoś wcześniej nie pomyślałam, że można zrobić takie w domu, ale przy najbliższej okazji chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaaa :) uwielbiałam je i uwielbiam :) ostatnio nawet także myślałam żeby zrobić je samemu, jak widać można :) muszę też koniecznie zrobić :) co ciekawe ja zawsze na ten przysmak mówiłam ciepłe lody, nawet nie wiedziałam, że mają inne nazwy całuski czy murzynki :) (u mnie całuski to takie paczki- oponki smażone na oleju :)) i niedawno nawet je jadłam. Byłam w Słupsku (a jestem ze Szczecina), przechodziłam obok cukierni i jak je zobaczyłam to musiałam zakupić, w cukierni mówię do pani " poproszę 3 ciepłe lody..." a ona na mnie oczy zrobiła :) pokazałam o co mi chodzi, a ona " aaa murzynki..." :) haha

    OdpowiedzUsuń
  3. całe kieszonkowe w podstawówce przepuszczałam na te lody :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierz mi - latami się głowiłam jak to cholerstwo jest wykonane! :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak! ja też byłam ich fanka a teraz. . . ale zrobić muszę koniecznie bo mnie zaintrygował twój przepis! mówisz że też są takie pełne powietrza? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiałam te lody! :)))))
    A Twoje wyglądają tak idealnie, tak pięknie... Ach! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie są takie "puchate" jak te sklepowe, bardziej gęste i ciągnące. Przypuszczam, że żeby je tak porządnie napowietrzyć, potrzebne są jakieś specjalne narzędzia...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiałam :D Teraz mój Franiu strasznie je lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mój tata mi je kupował - jak byłam mała, myślałam, że ze mnie żartuje, a ON mnie nie kłamał, wkrótce potem umarł, a mnie pozostało miłe wspomnienie, o którym nie pamiętałam. dzięki za przypomnienie, jak mi błogo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pamiętam jak mi mama czasem takie kupowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe :) pewnie że się zajadałam!! Czekam na wiśniowe, ponieważ mam trochę wiśni w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pamiętam te kolejkę w podstawówce do szkolnego sklepiku... i właśnie takie ciepłe lody :) Cudowne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  13. smak z dzieciństwa, apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż mi ślinka pociekła.;) cuda . Ja chyba nigdy nie odważę się zrobić takie lody...

    OdpowiedzUsuń
  15. Przywołują wspomnienia :) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Są obłędne, jak ja lubiłam te lody, chyba będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ wywołałaś miłe wspomnienia! :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały przepis, cudowne lody. Cytryna, to najlepsze antidotum dla słodyczy. Lody są tak cytrynowe, że można je jeść i jeść... Gin zapraszam do mnie na "degustację".
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/10/cieple-lody-cytrynowe/#more-4593

    OdpowiedzUsuń
  19. witaj :) wprawdzie w źródle przepisu podałam inny adres skąd zaczerpnęłam przepis od Ciebie, niemniej jednak tutaj także ślad pozostawię. Pyszne te lody, a ta cytrynka .. boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń