piątek, 1 maja 2015

Wiosennie zielona zupa ze szpinaku i awokado

Wygląda na to, że duński maj (a przynajmniej pierwsza jego połowa) będzie bardziej deszczowy niż słoneczny. Troszkę mnie to martwi z uwagi na wycieczkę klasową, która odbędzie się pod znakiem chodzenia. A jeśli człowiek moknie i marznie, takie spacery są średnio przyjemne... Ale - czego się nie robi dla odwiedzenia kilku restauracji i cukierni...

Nie tak dawno temu jednak pogoda nas przez chwilę rozpieszczała (chwilę tę trzeba było później, o zgrozo,  odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie.
Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado nadaje jej niezwykle kremowej konsystencji, a słodycz mango sprawia, że danie ma naprawdę wyjątkowy charakter. Ja się nie mogłam jej oprzeć, i mało brakowało, a zjadłabym też porcję C. Gwarantuję, że taki krem wprawi Was w doskonały, wiosenny humor - już sam, niezwykle intensywny kolor, zachwyca. A smak - moi drodzy, to po prostu niebo na podniebieniu!
Zupa wyszła mi bardzo gęsta - ja takie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała.

Krem ze szpinaku i awokado z mango

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml bulionu

dodatkowo:
  • 1 mango
  • 2 łyżki serka mascarpone

Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Podsmażyć w garnku na maśle, dodać szpinak, podsmażać kilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta.

Podawać na ciepło lub zimno serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę mango.

Smacznego!

Oczywiście wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie, i w całym miasteczku nie mogłam znaleźć ani jednego listka mięty. Zawiedziona, postanowiłam zupę ugotować tak czy siak - kusiła mnie bowiem niesamowicie. 
Nie wiem, jak smakowała z miętą, za to mogę Was zapewnić, że bez niej - wspaniale.

47 komentarzy:

  1. nie dość, że pyszna to wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, smak też w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł! Kremik wygląda wspaniale;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wstyd się przyznac, ale nigdy nei jadłem awokado :(

    OdpowiedzUsuń
  5. O rajciu, jak to pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny ma kolorek :)
    PS. śliczna miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie wygląda ta zupa, mam chęć przekonać się jak smakuje :) zmiętą i bez niej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor zielony, mój ulubiony. Zupy takiej jeszcze nie próbowałam, chyba muszę nadrobić straty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pięknie kolorowa jest Twoja zupa. Niby trzy kolory.... a robią wrażenie. Składniki... fantastyczne. To moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa zupa :) Szkoda, że nie lubię szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, zaraz nie lubisz... Może po prostu nie znalazłaś na niego odpowiedniego sposobu? :)

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł na zupę, szpinak i awokado bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolor ma po prostu fantastyczny .... uwielbiam zieleń:)

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacyjny kolor ma ta zupa i smak również :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mango jako dodatek? mega pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajny przepis:). Uwielbiam mango i awokado, więc to akurat przepis dla mnie. Oczywiście ominę cebulę i czosnek;). Zamiast nich może dam trochę świeżej pietruszki. U nas pogoda też nas nie rozpieszcza, co chwilę się zmienia. Wczoraj nawet mieliśmy oberwanie gradowej chmury, brrrrr.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiosenne kolory!!! Ciekawe połączenie, chętnie spróbuję :)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mimo brzydkiej pogody taka zupa powinna przywołać jakieś cieplejsze dni :)
    Piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  18. Awokado, mango i szpinak - wszystko, co lubię najbardziej. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  19. szpinak też posiałam, uwielbiam go :-) wykiełkował nawet więc czekam na plony :-) awokado kocham więc Twoja zupa pewnie jest dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetna zupa! W dodatku z tych błyskawicznych, domowych! Zrobie , pomysł rewelacyjny, a kolor urzeka.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam zielone kremowe zupy, w weekend jedliśmy szpinakowo-rzodkiewkową...

    OdpowiedzUsuń
  22. Intrygujący przepis, mango uwielbiam więc być może skuszę się i wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Moda na zielone, bardzo dobrze i zdrowo, super pomysł, ja robię ostatnio sporo zielonych koktajli :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakie rewelacyjne zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Szpinak, awokado i mango-oj kusisz takim trio ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow, wspaniała ta zupa! *.*
    Taka zielona dawka zdrowia z pewnością również smakuje świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wygląda zielona zupa :) Pozdrawiamy Cię serdecznie i trzymamy kciuki, żeby maj zrobił się słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pieknie zielona, zdrowa i na pewno pyszna! Poprosze miseczke :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fantastyczny kolor, chyba nawet niejadka zmusiłoby do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  30. wow cóż za połączenie smaków, aż sama się zastanawiam jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszna i kolor ma fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  32. Jeju, wygląda cudownie!

    Zapraszam do siebie na owocowe Crumble!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszne soczyste kolory :) zjadłabym miseczkę takiej zupki....

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale zestawienie smaków! No coś niebywałego ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pieknie Ci wyszlo!
    Polecam sprobowac z mieta nastepnym razem, kiedy tylko uda Ci sie ja znalezc... :-)
    Trzymam kciuki za piekniejsza druga polowke maja :-)
    Slonko posylam

    Pomidorowa ANia :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. O! Takiej z mango jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie i oczywiście kolorowo :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Ostatnio miałam lekką obsesję na punkcie awokado i zajadałam je w ogromnych ilościach. Niestety potem to trochę odchorowałam i na razie nie mogę na awokado patrzeć, ale jak już mi przejdzie, chętnie taką zupę ugotuję, bo szpinak uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń