środa, 7 grudnia 2011

Chleb. Domowy

Wczoraj miałam wyjątkowo - jak na mnie - aktywny dzień w kuchni. Poza prezentowanymi wczoraj bajaderkami przygotowałam jeszcze kilka innych smakołyków. I chleb. Bardzo dawno nie piekłam już chleba - jakoś nie miałam kiedy. Zaletą tego jest z pewnością długość przygotowania - niecałe trzy godziny, i możemy cieszyć się świeżym pieczywem. Przepis znalazłam w Bag brød - książce, którą niedawno nabyłam drogą kupna, a której opierałam się kilka miesięcy. Z racji tego, że nie piekę chleba i bułek zbyt często, wydawało mi się, że kolejna pozycja o tym traktująca jest mi absolutnie zbędna. I pewnie tak właśnie jest. Co nie zmienia faktu, że nie mogę się nią nacieszyć - piękne zdjęcia i proste przepisy naprawdę zachęcają do przygotowania jakiegoś pieczywa. Nie mam pojęcia, czy istnieje polskie tłumaczenie - wszystkim duńskojęzycznym z czystym sumieniem mogę tą książkę polecić.

Chleb, na który się zdecydowałam, jest, jak już wspomniałam, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.

Domowy chleb pszenny


Składniki:
(na 2 nieduże bochenki)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki graham
  • 360 g mąki pszennej
  • 25 g masła

dodatkowo:
  • 4 łyżki letniej wody

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, wsypać cukier, wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły.

Mąki przesiać (to, co zostanie na sitku z mąki graham wsypać do miski), wymieszać z solą. Wlać rozczyn i resztę mleka, zagnieść ciasto.
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości.

Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte bochenki opędzlować wodą.

Piec w 220 st. C. przez 30-40 minut.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!

Dzisiaj pogoda się zdecydowała - pada deszcz. Brrr... Spóźniona jesień...? Być może. Mam nadzieję, że zima jest bardziej punktualna.

4 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego niz domowy chleb ....uwielbiam go piec i sie nim dzielić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy pewnie zaraz po upieczeniu! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie!
    U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby, to zapraszam na http://www.aleworek.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak sklepowy, a smakuje jak od starej dobrej wiejskiej gospodyni.

    OdpowiedzUsuń