czwartek, 28 kwietnia 2011

Konkretny obiad

Kiedy odpoczniecie już po konsumpcji Wielkanocnych pyszności, proponuję na obiad ciasto. Drożdżowe, bezmięsne. Sycące i pyszne. Taka pizza na grubym spodzie. Mniam.

Myśmy się zajadali tym plackiem już jakiś czas temu, ale gdzieś mi się zawieruszył na dysku wśród innych zdjęć i przepisów. Teraz wpadł mi w oko, i chcę się nim podzielić, bo naprawdę smaczny jest. Inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 5/2009, którą nabyłam stosunkowo niedawno (niech żyje możliwość zakupu archiwalnych numerów!). Zachęciło mnie kolorowe zdjęcie, na którym pyszniły się pomidory, a obecność cukinii na liście składników tylko potwierdziła moje podejrzenia co do smakowitości placka. W oryginalnym przepisie jest majeranek, ale mi akurat go zabrakło. Zioła prowansalskie też pasują - uwielbiam ich połączenie z pomidorami.

Konkretny, sycący i wbrew pozorom łatwy to przygotowania obiad (lub kolacja). Wymaga chwili czasu, ale to typowe dla drożdży. Przygotowanie całej reszty to chwila, a potem piekarnik sam załatwi resztę. Warto spróbować.

Placek z cukinią i pomidorami



Składniki:
(blacha 35x25 cm)

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 130 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
  • 450 g cukinii
  • 450 g pomidorów
  • 160 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/3 mleka. Ostawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Po tym czasie dodać resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Blachę wysmarować masłem i wyłożyżyć rozwałkowanym ciastem, formując krawędź. Odstawić na 15 minut do napuszenia.

Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w plasterki razem z cukinią. 
Wyłożyć warzywa na wyrośnięty spód, na wierzch zetrzeć ser.

Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, ziołami i solą. Zalać masą placek.

Piec 40-50 minut w 220 st. C. (gdyby brzegi za bardzo się zrumieniły, można przykryć ciasto foilą aluminiową).
Podawać na ciepło.

Smacznego!

Mamy w domu pełną lodówkę wszystkiego. Obie Mamy nie szczędziły domowych pyszności, więc od powrotu do Danii zajmuję się głównie odgrzewaniem lub nakładaniem gotowych potraw. Mamy mięsa, sałatki i ciasta. Reasumując - zastój w kuchni. 
Ciekawe, jak długo wytrzymam...

6 komentarzy:

  1. Boski:) moje ulubione smaki:) hmmm...hmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja preferuję cienkie ciasto do pizzy, ale to wygląda tak apetycznie, że spróbuję je zrobić :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bardzo fajna alternatywa dla "tradycyjnego" miesa + ziemniakow + surowki. Podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje!!:) zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo konkretny i bardzo smaczny - mniam!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gin, zioła prowansalskie z pomidorami to pychotka jest, a jak jeszcze w takim drożdżowym towarzystwie to to musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń